Izolarea fonica a unui apartament reprezinta un pas foarte important pentru cei care doresc sa isi faca mai usoara viata traita intr-o astfel de comunitate. De foarte multe ori, cei care locuiesc la bloc se plang de faptul ca nu se pot odihni corespunzator din cauza zgomotelor facute de catre vecini sau de cele rutiere. Pe de alta parte, izolarea fonica a apartamentului este ideala si pentru a-i feri pe cei din jur de zgomotele produse in apartamentul dumneavoastra, mai ales daca iubiti muzica si organizati des petreceri sau daca aveti o camera dedicata in totalitate vizionarii filmelor.
Izolarea fonica nu este un procedeu foarte complicat insa, cu toate acestea, in cazul in care nu aveti timp sau considerati ca nu va pricepeti, puteti apela la profesionisti. Metodele si materialele care pot fi folosite pentru izolarea fonica a unui apartament sunt numeroase. Specialistii sunt de parere ca izolarea fonica a unei locuinte se realizeaza in functie de tipul zgomotului si daca se doreste absorbtia sau reducerea sa.
In primul caz, zgomotul isi schimba caracteristicile in asa fel incat ecoul si reverberatiile sunt diminuate; iar prin reducerea zgomotului se intelege oprirea sa, imposibilitatea de a patrunde in incapare datorita materialelor folosite.
Exista situatii mai dificile, in care izolarea fonica este mult mai greu de atins, mai ales in cazul in care apartamentul face parte dintr-un bloc aflat langa o sursa puternica de zgomot, cum ar fi o sosea foarte circulata, un combinat sau o cale ferata.
Specialistii in domeniul constructiilor sunt de parere ca cea mai buna solutie pentru izolarea fonica a unui apartament consta in folosirea unor pereti stratificati; acestia sunt alcatuiti din doua placi intre care se gaseste un spatiu umplut cu vata minerala, cel din urma element fiind un foarte bun izolator fonic, dar si termic. Zgomotul va fi mai redus cu cat peretele stratificat va fi mai gros, iar cantitatea de vata minerala mai mare.
Lemnul reprezinta un alt bun izolator fonic, insa se recomanda folosirea sa doar in cazul in care doriti sa placati un perete prin care trec anumite tevi sau conducte. Nu este recomandat ca foaia de PAL sa fie lipita direct de perete deoarece riscul aparitiei condensului creste considerabil.
Rigipsul este si el un material foarte bun, mai ales daca este folosit in combinatie cu vata minerala.
Daca atunci cand locuiti la casa podeaua nu reprezinta o problema atunci cand vine vorba de izolatia fonica, ei bine, in cazul apartamentelor, mai ales daca locuiti la etajele superioare, izolatia fonica a podelei este esentiala. Si pentru podea se poate apela la vata minerala. Insa si mocheta este un veritabil izolator termic.
Pe langa pereti, tavan si podele, usile si ferestrele sunt elemente foarte sensibile ale unei locuinte care, daca nu sunt izolate corespunzator, amplifica pierderea de energie dar si patrunderea sunetelor din exterior. Folosirea ferestrelor si a usilor cu geam termopan sau tripan reprezinta cea mai buna solutie.
Atat geamul termopan, cat si cel tripan sunt concepute pe ideea de suprapunere a doua, respectiv trei foi de sticla si umplerea golului cu un anumit gaz (de cele mai multe ori argon), sistem asemanator cu cel care sta la baza panourilor folosite pentru izolarea fonica a peretilor.
Asadar, in cazul in care doriti sa va izolati fonic apartamentul, apelati cu incredere la specialistii care va vor indruma sa alegeti metoda cea mai buna pentru locuinta dumneavoastra.
am conceput un perete stratificat avind urmatoarea componenta spre interior:-tencuiala decorativa,polistiren de 50mm,scindura de 25mm,cofrag de ou,vata minerala de 10mm,folie anticondens, rigips de 12,5mm,lavabil,ce ziceti merge?