Animale de companieAflă cât de periculoasă este febra Q la câini și pisici –...

Află cât de periculoasă este febra Q la câini și pisici – Boala Derrick-Burnet

Febra la animalele de companie este confundata de mulți oameni cu hipotermia. În realitate, febra este reacția de adaptare a organismului la acțiunea unor excitanți de natură infecțioasă. Alături de creșterea temperaturii corporale peste limita normal fiziologică mai apar și modificări funcționale și metabolice ale organismului.

În cazul febrei Q este vorba despre acea reacție cauzată de infecția cu o bacterie patogenă numită Coxiella burnetti. Aceasta face parte din categoria microorganismelor gram-negative și se aseamănă cu speciile de Rickettsia. Febra Q poate fi acută sau cronică, bacteria Coxiella burnetti are afinitate pentru uterul și glandele mamare ale femelei. În perioada de gestație a animalului, infecția este reactivată și agentul patogen va infecta placenta acestuia.

Această infecție se poate transmite prin fluidele eliminate de animalul contaminat – fie el câine sau pisică. Astfel, bacteria se poate găsi în fecalele, urina, laptele unor animale bolnave, dar și în leșurile unor animale domestice, bovine, caprine, ovine. De asemenea infecția se poate transmite prin infecțiile cu purici, căpușe și păduchi. La șoareci și șobolani, transmiterea infecției se face și pe cale sexuală.

Cele mai afectate animale de companie sunt câinii și pisicile, și din păcate, febra Q poate afecta și omul. Principalele simptome care apar la micuțele patrupede sunt: stările febrile, depresia, anorexia, letargia, avort la animalele gestante bolnave, probleme de echilibru, convulsii. În formele acute de febră Q, perioada de incubație poate fi și de 4 săptămâni. Unele animale prezintă semne de febră ridicată, de hepatită, infecție pulmonară gravă, meningită, miocardită, pericardită.

La apariția primelor simptome, animalul trebuie dus la un medic veterinar. Acesta va examina clinic patrupedul, îi va face analize de sânge și de urină, va determina tipul de microorganism care a produs infecția.

Tratamentul se face prin administrarea de medicamente antibiotice, din care cel mai frecvent folosit este doxicilina. Doza se administrează de 2 ori pe zi, timp de 14 zile și este de 100 mg. În cazuri mai grave se administrează și rofampicina în doză de 300 mg pe zi, pentru ca tratamentul să fie și mai eficient.

Febra Q este numită și boala Derrick-Burnet, iar agentul patogen este foarte rezistent la mediul exterior sub formă de spor. Boala poate afecta animalele de companie, animalele domestice și sălbatice, chiar și unele păsări și se transmite și la om.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.