Sarcină & BebeEști însărcinată? Mănâncă bine, adică alimente bune și sănătoase în timpul sarcinii

Ești însărcinată? Mănâncă bine, adică alimente bune și sănătoase în timpul sarcinii

Odata ce afli ca esti insarcinata, „mananca bine si sanatos” devine o prioritate si cel mai des auzit sfat; afla ce alimente bune poti consuma fara nici o grija pentru sarcina si pentru sanatatea ta si a bebelusului. Multe informatii asupra regimului alimentar in timpul sarcinii se concentreaza pe alimentele ce trebuie limitate sau evitate. Poti ajunge sa crezi ca este de preferat sa nu mananci mai nimic, in afara de cele cinci portii zilnice de fructe si legume! Este ultimul lucru pe care sa-l faci: exista alimente, alimente bune, gustoase si nutritive, de care nu trebuie sa fugi, dimpotriva, pe care este bine sa le consumi in timpul sarcinii. Iata ce alimente poti consuma, pe langa fructe si legume!

Esti insarcinata? Mananca bine: alimente bune in timpul sarcinii

Oua – bineinteles ca ouale fierte sunt de preferat, insa nu trebuie sa renunti la gustoasele oua-ochi, la omleta sau la scrob (in plus, iti poti prepara diverse salate delicioase cu oua fierte si legume). Cel mai important este sa le gatesti bine, asa incat galbenusul sa fie tare (fereste-te de oua crude sau preparate din oua crude). Un ou zilnic este extrem de sanatos in timpul sarcinii – chiar este un super-aliment, oferindu-ti o gama variata de vitamine si minerale (printre care vitamina B 12 si fier) si proteine. Nu-ti face prea multe griji legate de colesterol: daca nu ai un colesterol ridicat, portia de oua nu poate sa-ti dauneze (ouale chiar sunt sarace in grasimi saturate).

Branza – printre alimentele bune in timpul sarcinii pe care le poti manca fara griji, branza este unul care iti ofera calciu, magneziu, fosfor, proteine. Branzeturile tari sau moi sunt excelente, poti consuma ce preferi, insa esentialul este sa fie pasteurizate (asadar, fara branza nepasteurizata precum feta, Brie, branza cu mucegai). Branza este o gustare perfecta si un ingredient care face multe preparate mai gustoase, astfel ca nu trebuie sa renunti deloc la acest aliment.

Paste – te gandesti ca nu au de ce sa fie considerate alimente bune in timpul sarcinii? Iata un motiv simplu: carbohidratii iti ofera energie, astfel ca poti consuma fara griji paste integrale fierte alaturi de sos si carne de pui, de vita, chiar si fructe de mare (fructele de mare trebuie gatite foarte bine).

Cartofi – desi poate fi de preferat sa intorci ochii atunci cand vezi o portie tentanta de cartofi prajiti (prea multe grasimi, prea putini nutrienti), exista diverse alte feluri de a prepara cartofii (inclusiv cartofii dulci) care sa te incante si sa fie sanatoase: un delicios piure cu lapte, cartofi copti, cartofi la cuptor cu ulei de masline, putin vin si condimente (poti adauga fara grija chiar putin ardei iute!).

Muschi de porc – daca esti insarcinata, toata lumea iti va recomanda carnea de pui, de curcan si de vita. Intr-adevar, pasarea si vita iti ofera proteine si vitamine si sunt mai sarace in grasimi. Insa si muschiul de porc este bogat in zinc, fier, vitamine B. Asadar, daca placerea ta este un muschiulet la gratar sau la cuptor in sos, nu este cazul sa renunti la ea!

hot dog

Hotdog – nu ai voie in timpul sarcinii, nu-i asa? Da – se recomanda sa eviti carnurile procesate. Insa nu este cazul sa fugi de cate un hotdog gustos, atat timp cat te asiguri ca fierbi crenwurstiul bine, pana ce ies aburi! In plus, poti adauga alimente bune in chifla: varza, castraveti, rosii, ceapa (limiteaza doar sosurile – atentie la maioneza preparata din oua crude!).

Ficat – poate ca ai citit ca in timpul sarcinii nu trebuie sa consumi ficat; nu este adevarat, ficatul oferindu-ti vitamina A; trebuie doar sa nu consumi foarte des acest aliment in timpul sarcinii (o data saptamanal este absolut in regula!); ai liber inclusiv la conservele de pate, care pot constitui o simpla si delicioasa gustare.

Peste – daca esti insarcinata, probabil ca stii deja ca pestele poate contine cantitati crescute de mercur, care dauneaza bebelusului. Este adevarat – insa doar in cazul anumitor pesti (evita sushi, rechin, scrumbii sau peste afumat). In schimb, somonul (de preferat somon la conserva) este bogat in vitamine B, dar si acizi grasi omega-3, care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului, asadar poti sa te rasfeti cu salate cu somon. Si tonul la conserva, si sardinele  iti ofera vitamine bune – se recomanda doar sa nu consumi in general decat o data pe saptamana peste.

Hummus – poti sa mananci fara griji hummus (preparat din naut) in timpul sarcinii, care iti ofera proteine, fibre, magneziu, zinc, calciu, fier, acid folic (asadar, un sandwich cu hummus este o alegere perfecta).

Tofu – daca esti insarcinata si nu consumi carne prea des (sau deloc), tofu este o sursa perfecta de proteine, continand si o gama diversa de vitamine.

Cereale – o portie de cereale cu lapte este perfecta pentru un mic-dejun gustos si sanatos cand esti insarcinata, iar un baton cu cereale (cand te rasfeti, chiar si cu fulgi de ciocolata) este cea mai buna gustare (de ales in locul unei tentante gogosi!). Exista tipuri de cereale care sunt adevarate super-alimente in timpul sarcinii, fiind imbogatite cu acid folic si cu fier (sa nu uitam ca laptele adaugat la cereale iti ofera si el nutrienti).

Popcorn – da, chiar popcornul poate fi considerat un aliment bun in timpul sarcinii, atat timp cat nu umbli peste tot cu o punga de popcorn legata la gat! Cand esti insarcinata, stii ca nucile, alunele, fisticul, arahidele, semintele de floarea soarelui sunt alimente bune, bogate in vitamine si acizi grasi omega-3. Insa si gustosul popcorn iti ofera nutrienti si vitamine, asadar te poti delecta cu acesta fara sa iti faci mustrari de constiinta!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.