Sarcină & BebeRegimul alimentar în timpul sarcinii iarna, sfaturi generale și recomandări

Regimul alimentar în timpul sarcinii iarna, sfaturi generale și recomandări

Regimul alimentar in timpul sarcinii iarna este deosebit de important pentru mentinerea sanatatii, rezistentei sistemului imunitar atat de solicitat in sezonul rece, a unei stari generale bune (evitarea starilor depresive) si a nivelului de energie. Iar grija in pastrarea unui regim rational si echilibrat este cu atat mai importanta cu cat iarna va puteti confrunta cu pofte alimentare intense, cu nevoia de a manca alimente nesanatoase. In plus, iarna sistemul imunitar deja slabit in timpul sarcinii este pus la grele incercari.

Regimul alimentar in timpul sarcinii iarna – sfaturi generale

Fructele sunt necesare in regimul alimentar de zi cu zi, cu atat mai mult iarna! Fructele proaspete sunt mult mai bogate in vitamine decat cele conservate. Chiar daca este dificil si preturile sunt mai piperate, incercati sa consumati proaspat. De 4-5 ori pe zi, consumati cate un fruct/ suc de fructe natural (stors acasa). Este important atat pentru rezistenta sistemului imunitar, cat si pentru starea dumneavoastra de dispozitie, nivelul de energie, digestie si mai ales nutrientii ce ajung la fat.

Portocalele, mandarinele si clementinele sunt perfecte pentru regimul alimentar in timpul sarcinii iarna – ca atare sau stoarse in suc. Alte fructe benefice pe care le gasiti si iarna: mere, banane, avocado, pere, piersici, mango, kiwi.

Pentru ca iarna este dificil sa gasiti legume verzi proaspete, discutati cu medicul daca este cazul sa adaugati ceva la suplimentele de vitamine si minerale pe care le luati. O leguma foarte sanatoasa este morcovul – rontaiti ca o gustare mica cate un morcov sau beti suc de morcovi. Legume nutritive sunt si mazarea verde, pastaile verzi, pastarnacul, telina (inclusiv frunzele), prazul, cartofii (mai putin prajiti!).

Iarna, nevoia de carbohidrati creste in general, cu atat mai mult pentru femeia insarcinata. Insa regimul alimentar in timpul sarcinii iarna trebuie echilibrat cu atentie. Carbohidratii care se gasesc in mancarurile „de confort” – cele dupa care tanjiti si care va fac sa va simtiti mai bine – dezechilibreaza dieta, sunt asa-zisii carbohidrati „rai” – aflati in produse de patiserie, paste, alimente cu aluat precum placinte si pizza, dulciuri, sucuri din comert.

Asemenea alimente, oricat de gustoase ar fi, nu au o valoare nutritiva mare, din contra si multe contin aditivi. In schimb, puteti sa satisfaceti nevoia crescuta de carbohidrati alegand alimente cu carbohidrati „buni” – orez brun, cereale integrale (orz, grau, secara), paste si paine integrala (din faina integrala). Acestea din urma au o valoare nutritiva crescuta, va satura si nu ingreuneaza stomacul.

Diminuati pe cat puteti consumul de alimente dulci, bogate in zahar! Poftele nu va lasa sa stati linistita, insa consumul de alimente bogate in zahar nu este recomandat. Evitati sucurile din comert, chiar daca naturale – majoritatea contin zahar (nici cele cu zaharina nu sunt indicate). Cand pofta de ceva dulce este mare, incercati sa consumati alimente benefice, cum ar fi unt de arahide, cereale, batoane de cereale cu fulgi de ciocolata.

Regimul alimentar in timpul sarcinii iarna, dar si in general, va poate imbunatati sau ingreuna digestia, iar iarna digestia este oricum mai greoaie din cauza nivelului scazut de energie disponibil in organism. Pentru a evita arsuri si indigestii, evitati mancarurile picante. Nici mancarurile foarte grase nu sunt prietenul dumneavoastra, oricat tanjiti dupa ele. Alimentele cu fibre precum cerealele integrale, painea integrala, orezul brun previn constipatia atat de neplacuta (ca si fructele).

Evitati sa consumati foarte des si in cantitati prea mari alimente ce va baloneaza, care va vor face sa va simtiti foarte incomoda: fasole boabe, varza, conopida, broccoli, porumb (totusi, aceste alimente nu trebuie in nici un caz scoase din regim, fiind bogate in nutrienti – insa diminuati portia si frecventa lor in dieta).

regim alimentar

Gustari sanatoase intre mese pot fi: iaurt, fructe, batoane de cereale, morcov, seminte si nuci.

Faceti provizii in caz ca nu puteti merge la supermarket. Pentru ca a iesi cat timp sunteti insarcinata pe ger mare si viscol nu este tocmai indicat, pentru ca drumul cu masina poate fi ingreunat de zapada, este bine sa aveti in camara mereu provizii in caz ca stati in casa cateva zile. Ce puteti pastra mai multa vreme fara probleme: conserve de supa, conserve de carne, conserve de pate, conserve de fructe (desi slabe in vitamine, sunt preferat in lipsa celor proaspete), unt de arahide, cereale si biscuiti integrali.

Mancati cat mai des, de 4-5 ori pe zi mese mici. Aceasta regula generala asigura ca obtineti necesarul de nutrienti, dar si ca va feriti de indigestii si arsuri. Iarna este cu atat mai important, deoarece simtiti ca vi se face foame mai rapid dupa o masa. Niciodata nu mancati dupa ce simtiti ca v-ati saturat.

Mancati intotdeauna incet, mestecand bine si stand jos la masa; nu mancati in picioare si nu in fata TV-ului sau citind – astfel veti manca mai mult decat aveti de fapt nevoie!

Nu beti apa/suc in timpul mesei, ci dupa masa; nu va intindeti in pat imediat dupa masa.

Nu este adevarat ca trebuie sa mancati pentru doi, desi va puteti justifica astfel poftele crescute in special iarna!

Nu sariti niciodata peste micul dejun! Daca aveti greturi de dimineata, rontaiti o felie de toast sau biscuiti integrali inainte de a va da jos din pat; dupa aceasta, completati micul dejun cu fructe si iaurt.

Atentie la bogatele si gustoasele mese de sarbatori! A exagera si a manca mai mult la o masa va poate costa si poate insemna ore de indigestie si arsuri! Oricat de mare este pofta, incercati sa mancati cate putin din toate evitand senzatia de ghiftuire!

Hidratarea este deosebit de importanta in timpul sarcinii – beti cat mai des apa si suc natural si iarna beti des bauturi caldute – ceai, lapte, chiar putina ciocolata calda.

Regimul alimentar in timpul sarcinii iarna – ce alimente evitati

Ouale crude – maioneza folosita in prepararea mancarurilor de sarbatori (clasica salata boeuf, ouale umplute etc.) nu trebuie sa fie preparata din oua crude – daca nu sunteti sigura, nu mancati.

Branza nepasteurizata precum feta, branza cu mucegai, brie, camembert, branza de capra.

Lapte nefiert si orice a fost gatit cu lapte nefiert.

Orice friptura gatita insuficient (in sange).

Orice aliment din carne procesata trebuie bine fiert/prajit/fript.

Peste precum ton proaspat, scrumbie, peste afumat (pastrav, somon file), sushi si scoici sau fructe de mare semi-crude.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.