Se pare că din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de vegetarianism, din motive de etică, ecologie, însă şi de sănătate. Este însă un regim alimentar vegetarian o opţiune sănătoasă, potrivită pentru copii? La prima vedere, am putea considera că o dietă fără carne nu poate oferi unui copil în creştere suficienţi nutrienţi.
Specialiştii ne spun însă că orice copil, la orice vârstă, poate fi vegetarian, dacă se ţine cont de anumite precauţii. Aşadar, fie că sunteţi vegetarieni şi doriţi ca cel mic să urmeze acelaşi stil de viaţă, fie că chiar copilul sau adolescentul îşi exprimă această dorinţă, nu există motive să nu creaţi un regim vegetarian.
Despre tipurile de vegetarianism
Vegetarianismul, cuvânt ce provine din latinescul vegetus (viguros, activ, sănătos), presupune un regim alimentar bazat pe produse din plante. Există mai multe tipuri de vegetarieni, în funcţie de ce alimente acceptă să consume. Astfel, veganii sunt vegetarienii stricţi, care nu consumă nici un fel de produse de provenienţă animală: nici carne, nici ouă, nici lactate. O mare parte dintre aceştia aleg acest stil de viaţă din considerente etice, luptând împotriva tuturor formelor de exploatare a animalelor (inclusiv testări de produse sau utilizarea blănii).
Câteva forme de vegetarianism mai permisive sunt lacto-vegetarianismul – se consumă produse lactate; ovo-vegetarianismul – se consumă ouă; mai există şi lacto-ovo-vegetarienii, care acceptă în dieta lor şi lactate şi ouă. Există şi oameni care mănâncă carne de peşte şi chiar pui, acestea nefiind practic vegetariene.
Pentru un copil sau adolescent, regimul alimentar cel mai sănătos l-ar constitui lacto-ovo-vegetarianismul, ouăle şi lactatele fiind surse bune de nutrienţi. Aceasta însă nu înseamnă că nu se poate adopta un regim vegetarian de alt tip, chiar şi unul strict.
Cel mai important atunci când vine vorba despre vegetarianism la copii sau adolescenţi este ca părinţii să cunoască nevoile nutriţionale ale acestora şi să creeze astfel o dietă adecvată vârstei. Copilul nu trebuie lăsat să-şi formeze singur regimul – chiar dacă vi se pare că mănâncă sănătos, doar legume şi fructe, este foarte probabil că se omit nutrienţi vitali. În plus, un regim alimentar vegetarian atrăgător pentru un copil nu este întotdeauna şi cel mai sănătos (cartofii prăjiţi, gogoşile cu gem şi covrigii nu sunt întocmai alimentele cele mai sănătoase!).
Aşadar, dacă părinţii vegetarieni doresc ca copilul lor să adopte acelaşi stil de viaţă sau dacă acesta din urmă doreşte el să devină vegetarian, nu există nici un risc, atât timp cât ei se vor informa şi vor crea o dietă variată care să suplimenteze orice lipsuri.
Vegetarianismul nu este doar o modă sau o pretenţie a copilului sau adolescentului! Dacă acesta îşi exprimă dorinţa unei astfel de diete, părinţii nu au motive să i-o refuze. Atenţie, totuşi – unii adolescenţi se folosesc de acest pretext pentru a slăbi, eliminând carnea, ouăle, lactatele, fără a suplimenta lipsurile inevitabile din regimul alimentar.
Diversitatea alimentelor este cea mai importantă, iar o dietă creată cu grijă este chiar mai sănătoasă pentru copil, fiind mai săracă în general în grăsimi rele şi mai bogată în fibre. Părinţii trebuie să suplimenteze dieta cu acei nutrienţi care se găsesc în produsele animale: fier, zinc, calciu, vitaminele D şi B12. Proteinele lipsă se pot asigura prin produse lactate, produse de soia, nuci, tofu. Cerealele şi pâinea îmbogăţite cu fier sunt o opţiune perfectă. De asemenea, trebuie consultat medicul, care este în măsură să prescrie şi un supliment adecvat de vitamine şi minerale, pentru a evita orice risc.
Vegetarienii, chiar dacă sunt copii, se pot bucura de un regim alimentar nutritiv, atât timp cât este creat cu atenţie. Nu există motive de îngrijorare, iar părinţii pot vedea curând că există opţiuni cât se poate de variate şi feluri de mâncare vegetariene atât sănătoase, cât şi gustoase. Opţiunea pentru acest stil de viaţă este a persoanei, chiar dacă este vorba despre un copil.