Animale de companieCardinalul sau peștele-colibri (Tanichthys albonubes), o specie de acvariu ce preferă apele...

Cardinalul sau peștele-colibri (Tanichthys albonubes), o specie de acvariu ce preferă apele dulci

Cardinalul sau peștele-colibri este de origine din Asia de Sud-Est și răspândit în prezent în toată Europa. Are denumirea științifică de Tanichthys albonubes, preferă apele dulci din China de Sud-Est. Are coloritul foarte frumos și este un pește rezistent la temperaturi extreme de 14 grade Celsius și 30 grade Celsius.

Fiind o specie prietenoasă și destul de mică, poate să fie ținut în acvariu cu alte specii de pești la fel de pașnici cum sunt: Betta splendens, Rasbora heteromorpha, Branchidanio rerio, etc. Numele de cardinalul vine de la coloritul roșu intens foarte frumos al corpului.

La acest pește corpul este foarte subțire, alungit și aplatizat doar puțin pe părțile laterale. Are partea superioară a corpului de culoare maronie-măslinie, iar partea inferioară albicioasă sau cu reflexii argintii-maronii. La pedunculul caudal apare o pată de culoare neagră care este înconjurată de o zonă roșiatică. Pe părțile laterale apare o dungă aurie-fosforescentă destul de îngustă și alături de ea benzi verzi-albăstrui. Înotătoarea caudală este alcătuită din doi lobi mari, iar coloritul ei este roșiatic.

Înotătoarea anală este destul de bine dezvoltată și este incoloră în cea mai mare parte a ei, doar pe margine are o pată galbui. Înotătoarea dorsală începe de la mijlocul spatelui și se întinde spre pedunculul caudal, este pe partea opusă înotătoarei anale. Are formă triunghiulară, prezintă un colorit galben-deschis, cu puțin negru pe margine. Aripioarele ventrale și pectorale sunt incolore, alungite și în pereche.

Tanichthys albonubes
Tanichthys albonubes

Pentru un acvariu de 6-10 litri se pot achiziționa 6-9 exemplare de astfel de pești, masculi și femele. La 4-6 femele ar trebui să fie 2-3 masculi pentru a se realiza reproducerea. Pe fundul acvariului se pune un strat de nisip fin și curat, iar adâncimea apei poate fi de circa 25 cm. In apă se pun plante de tipul Myriophyllum sau Ludwigia, care sunt preferate de această specie de pește. Hrana trebuie să fie alcătuită din dafnii, Cyclops, larve de chironomide. In general se poate folosi hrană vie și uscată, ca la peștii de acvariu omnivori. În mediul lor natural, cardinalul mănâncă insecte acvatice și larve de insecte.

La vârsta de 4 luni peștele cardinalul ajunge la maturitatea sexuală. În perioada de reproducere, tempertaura apei trebuie să fie de 21-23 grade Celsius, pH-ul de 6,5-8, iar în apă să existe plante Fontinalis pe care femela obișnuiește să-și depună icrele. O singură femelă poate depune în jur de 130 de icre pe lună, câte 3-5 pe zi. În timp de 50 de ore din icre ies alevinii care înoată liber în acvariu.

Alevinii pot fi ținuți în acvariu cu adulții deoarece acești pești nu-și mănâncă icrele și nici puietul. Filtrarea apei se face tot timpul, iar schimbarea apei se face la două săptămâni. Se schimbă doar 20-25 % din apă.

Cardinalul poate avea lungimea corpului de 3-5 cm și speranța de viață de 1,5-2 ani. L aaceastă specie, femela este întotdeauna mai mare și are abdomenul mai umflat decât masculul.

Video – Cardinalul sau peștele-colibri (Tanichthys albonubes):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.