Edemul pulmonar la pisici sau umplerea plamanilor cu lichid este o afectiune grava care poate provoca moartea la aceste animale de companie. Se mai numeste si apa la plamani. Sangele din vene si vasele capilare se revarsa, plasma sanguina ajunge in bronhii, in bronhiole si in tesutul conjunctiv al plamanilor. Stagnarea sangelui provoaca umflarea mucoasei plamanilor precum si a bronhiilor si animalul moare.
O astfel de afectiune apare la efort fizic intens, in caz de otravire, dupa anestezie generala cand pisica a suferit o interventie chirurgicala sau datorita unor boli. Principalele boli care duc la aparitia edemului pulmonar sunt pancreatita, insolatia, pneumonia, insuficienta renala si ciuma. Edemul pulmonar poate fi cauzat de disfunctii ale inimii, datorita presiunii arteriale mari din vasele sanguine. Cand inima pompeaza putin sange, acesta se acumuleaza si stagneaza in vasele din plamani, presiunea creste si astfel apar scurgeri de lichid din capilare in alveole.
Edemul pulmonar mai poate sa apara si datorita inhalarii de monoxid de carbon de exemplu dupa un incendiu, sau din cauza uremiei, in urma muscaturii de sarpe, sau expunerii la alte toxine si otravuri. Alte motive ale cresterii permeabilitatii peretilor vaselor de sange pulmonare si deci ale provocarii edemului sunt convulsiile si leziunile cerebrale traumatice, accidentele prin electrocutare.
Daca pisica are dificultati de respiratie sau respiratie suieratoare, stari de slabiciune, anxietate, dispnee, tuse cu expectoratie de sange, mucoasele cavitatii bucale albastrui (mai ales gingiile si limba) este clar ca organele sale vitale sunt afectate, iar primele care sufera sunt plamanii, inima, creierul si rinichii. La aparitia unuia sau mai multor simptome, animalul trebuie dus cat mai repede la un medic veterinar specialist, care ii va aplica un tratament sub stricta sa supraveghere.
Aceasta afectiune trebuie tratata imediat, pentru ca este in joc viata animalului. Pisica are de obicei o stare foarte proasta, poate necesita terapie intensiva si chiar resuscitare. Medicul ii va face o radiografie toracica pentru a observa vasele de sange de la nivelul plamanilor. Ii va asculta bataile inimii si respiratia cu ajutorul unui stetoscop si va afla daca sufera de tulburari de ritm cardiac.
Pisica trebuie sa fie linistita, ferita de stres. Pentru reabilitare i se va aplica un tratament intravenos cu solutie de glucoza, clorura de calciu si alte medicamente pe care le va prescrie medicul in functie de starea de sanatate a animalului.
De regula va trebui sa i se administreze medicamente pentru ameliorarea simptomelor – diuretice, analgezice si expectorante – iar in cazuri grave poate avea nevoie si de terapie cu oxigen, medicamente cardiace si terapie intensiva antiedem pulmonar. Sansele de insanatosire depind de varsta si starea de sanatate a pisicii, de cauzele bolii si de perioada de timp de cand s-a declansat edemul pulmonar.