Dragoste și relațiiDisprețul poate distruge o relație sau o căsătorie

Disprețul poate distruge o relație sau o căsătorie

Disprețul partenerilor unul față de celălalt poate distruge o relație, fie ea și de căsătorie. A râde de atitudinea persoanei de cuplu duce la agravarea conflictului și poate crea mai multă dramă emoțională decât ți-ai putea imagina.

Navigare rapidă în articol:

  1. Disprețul poate fi ofensator
  2. Cum îți poți salva căsătoria

1. Disprețul poate fi ofensator

Disprețul poate stârni mânia unei persoane, pentru că ea se simte inferioară, neapreciată, nerespectată. Disprețul poate lua forma unui limbaj verbal sau non-verbal. Poate include jigniri, sarcasm, batjocură, gesturi disprețuitoare. Dacă este accentuat și de critică, atunci el devine și mai distructiv pentru relație.

În mod cert, fericirea conjugală și compatibilitatea nu pot ține cuplurile împreună. Este destul de greu să-ți menții căsătoria, dacă intervine disprețul. În general, căsătoriile trec prin perioade ocazionale de insatisfacție și deși unii spun că au o căsătorie ideală, totuși sunt destul de diferiți iar conflictele nu întârzie să apară.

Cum se pot preveni modelele comportamentale distructive?

Disprețul este un astfel de model comportamental distructiv, care poate face rău ambelor persoane din relația de cuplu. Pentru a preveni distrugerea relației, poți aplica anumite modalități prin care să-ți îmbunătățești relația și anume:

Empatia

Prin empatie demonstrezi partenerului că îți pasă de sentimentele lui, că arăți înțelegere și ești dispus că faci ceva pentru reconcilierea relației. Multor căsătorii le lipsește empatia sau înțelegerea emoțională. Asta înseamnă de fapt să te pui în pielea celuilalt, să înțelegi prin ceea ce trece și să-i simți emoțiile. Empatia în căsătorie poate ajuta la îmbunătățirea relației de cuplu.

Bucuria

O idee ar fi să-ți împărtășești bucuria cu persoana iubită și să te simți încântat de timpul petrecut împreună. Comunicarea deschisă în căsătorie este cheia unei căsnicii fericite. Simpla comunicare nu este însă suficientă, trebuie să existe și empatie, înțelegere emoțională.

Acceptarea

Chiar și atunci când părerile sunt diferite, este bine să asculți ceea ce are de spus persoana iubită și să ai această acceptare tacită. Ideea este de a asculta ceea ce persoana de cuplu are de spus și de a accepta faptul că sentimentele sunt împărtășite și problemele rezolvate.

Cuplurile trebuie să analizeze atent și să descopere adevăratele probleme de bază în casniciile lor. Acele cupluri care se confruntă cu problema infidelității au un risc major de a ajunge la divorț. În astfel de cupluri lipsește empatia și deci nu există o legătură emoțională.

Înțelegerea de sine este extrem de importantă în rezolvarea conflictelor în relație. Furia, mânia și alte sentimente negative nu ajută deloc în rezolvarea conflictelor.

În certurile conjugale se fac adesea multe greșeli, care blochează înțelegerea reciprocă. Cu disputele create, se declanșează emoții puternice, când de fapt ar trebui să se exprime clar dorințele, să se analizeze problemele, fără a critica și multiplica pretențiile și acuzațiile.

Prin schimbarea atitudinii, oamenii se pot simți mai confortabil și în plus, ar avea o comunicare mai bună. Așadar, ei ar trebui să renunțe la atitudinea negativă – de a judeca, de a critica, de a semnala greșeli. Toate acestea nu fac altceva decât să sporească nemulțumirile reciproce și să agraveze conflictul deja creat.

2. Cum îți poți salva căsătoria

O căsătorie poate fi distrusă destul de simplu, dacă unul dintre cei doi face greșeli, precum:

  • Duce o viață dublă
  • Îți înșeală partenerul
  • Nu îi pasă de sentimentele celuilalt
  • Are tendința de a critica și de a disprețui persoana de cuplu
  • Are anumite vicii (este dependent de alcool, droguri și altele)
  • Este violent fizic sau verbal
  • Nu spune niciodată cele trei cuvinte – îmi pare rău
  • Își minte frecvent partenerul de cuplu.

La aceste probleme se adaugă și alți factori care pot duce la despărțire, precum sunt:

  • Unul dintre parteneri suferă de anxietate, depresie, tulburare bipolară sau alte boli mintale
  • Ambii fac multe greșeli și sunt neglijenți
  • Unul muncește prea mult și altul manifestă dezinteres
  • Unul este pur și simplu absent în relație.

În general, oamenii care sunt lipsiți de integritate și empatie nu reușesc să aibă o relație de căsătorie fericită și sănătoasă. Ei sunt incapabili să înțeleagă sentimentele altei persoane – lucru important pentru a avea o relație pozitivă, de căsătorie.

Sfaturi pentru succesul căsătoriei

Terapeuții spun că oamenii pot aplica anumite strategii prin care își pot salva relația de cuplu și anume:

  • Iubirea și prietenia sunt factori cheie pentru succesul unei căsătorii
  • Trebuie să manifeste dragoste și admirație pentru partener
  • Să facă tot posibilul prin care să se apropie, decât să se îndepărteze
  • Să depășească blocajul din relație
  • Trebuie să fie deschiși spre comunicare, spre rezolvarea problemelor
  • Să creeze un sens comun.

Rezolvarea problemelor

Căsătoria rezultă din capacitatea unui cuplu de a-și rezolva conflictele, care din păcate sunt inevitabile în orice relație. Rezolvarea problemelor poate ajuta în restabilirea armoniei în familie. Aceasta este cea mai bună modalitate de a avea o căsătorie sănătoasă și fericită. Prin urmare, oamenii fac compromisuri în relație pentru a-și rezolva problemele și conflictele. Dacă, din contra, evită să facă asta, atunci problemele se pot agrava și pot duce la despărțire.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.