Casă și grădinăCum să ai o casă curată, în doi timpi și trei mișcări?...

Cum să ai o casă curată, în doi timpi și trei mișcări? Descoperă avantajele sistemul de aspirare centralizat

Curățenia casei este importantă pentru sănătatea și starea de bine a familiei însă ne răpește din timpul pe care l-am putea petrece într-un mod plăcut cu familia și prietenii.
Veste bună este că există soluții practice care ne ajută să facem o curățenie perfectă ”în doi timpi și trei mișcări” cu efort minim și fără stres.

Curățenia casei este importantă pentru sănătatea și calitatea vieții familiei

Pentru că nu ne dorim să petrecem timpul liber dând cu aspiratorul prin casă, suntem într-o continuă căutare de soluții eficiente și metode moderne de realizare a menajului casei. Până la urmă ne place tuturor senzația de confort și de relaxare pe care o simțim când în jurul nostru este ordine și curățenie.

E primăvară și razele soarelui ne inspectează tot mai intens interiorul casei și scot la vedere cu înverșunare, toate scamele de pe covor, suprafețele prăfuite precum și toate lucrurile inutile din casă.

Este indicat să alegem cu chibzuință obiectele decorative din interior și să nu păstrăm prea multe obiecte cu valoare sentimentală pentru că sunt colectoare de praf și prelungesc timpul necesar curățeniei. Praful de casă este prezent chiar dacă avem o locuință îngrijită și curățată periodic. Se datorează particulelor de impurități ce plutesc în aer: polenuri, spori de mucegai, fibre textile, celule de piele uscată, care apoi se depun peste tot: mobilier, perdele, covoare și obiecte decorative.

Particulele fine și cele ultrafine sunt cele mai periculoase pentru sănătate. Pot pătrundă în sistemul respirator și pot provoca astm, alergii și probleme respiratorii. Particulele ultrafine ajung și în fluxul sanguin și pot declanșa probleme cardiovasculare.

Când folosim aspiratorul tradițional, pe lângă faptul că este zgomotos, parte din praful aspirat se reîntoarce în încăperea în care se face curățenie. Aerul aspirat este expulzat direct în interior și încarcă aerul din încăpere cu particule fine de praf și microorganisme provocatoare de alergii.

Spre deosebire de aspiratoarele tradiționale pe care trebuie să le purtăm prin locuință, pe toată durata aspirării, unitățile de aspirare centralizate sunt fixate într-un spațiul tehnic iar evacuarea se face în exterior. Zgomotul de funcționare nu ajunge în camera în care se face curățenie și nu deranjează membrii familiei. Aspirarea se face în condiții perfecte de igienă și liniște.

Dacă avem în plan să construim o casă nouă, sau să o renovăm pe cea existentă, merită să ne gândim la instalarea unui sistem centralizat de aspirație pentru ca menajul cotidian să poată fi făcut, confortabil și igienic, în doar câteva minute.

Ce este un sistem de aspirare centralizat?

Sistemul de aspirare centralizat este utilizat tot mai des în clădirile rezidențiale dar și în hoteluri, clădiri de birouri și ateliere, cabinete medicale, școli și instituții. Simplifică semnificativ modul de efectuarea  curățeniei și facilitează crearea unui microclimat curat și sănătos.

Sistemul este format din unitatea centrală de aspirare și o rețea de tubulatura antistatică și este  proiectat astfel încât să aibă o durata de viață de câteva decenii.

Unitatea centrală de aspirare

Elementul de bază al sistemului este unitatea centrală de aspirare, caracterizat de o putere de absorbție care depășește cu mult puterea de absorbție a aspiratoarelor convenționale.

Unitatea de aspirare este fixată în camera tehnică, în subsol sau în garaj iar pentru aspirarea unei încăperi este suficientă extragerea tubului retractabil din priza de aspirare fixată în perete. Poziționarea prizelor de aspirare trebuie gândită strategic astfel ca să poată fi curățat cu ușurință fiecare colț al casei, de la garaj și până la mansardă.

Tot praful absorbit din casă este reținut în sacul închis în interiorul aparatului, suficient de mare ca să nu necesite schimbarea sa după fiecare aspirare. Sacul poate fi menținut 1-2 luni în funcție de obiceiurile și nevoile de curățenie ale familiei. Schimbarea sacului cu praf, se poate face simplu și fără ca persoana să intre în contact cu praful din interiorul sacului.

Aerul aspirat și încărcat cu impurități este expulzat în afara casei dar nu înainte de a fi trecut printr-un filtru hepa, care reține chiar și cele mai mici particule de praf și alergenii, fără să polueze aerul din jur.

Tubulatura rigidă antistatică

Prizele de aspirare sunt conectate cu unitatea centrală de aspirare printr-o tubulatură rigidă ascunsă în perete sau pardoseală. De aceea este indicat să se opteze pentru implementarea sistemului de aspirare centralizat încă din faza de proiectare a casei sau atunci când se dorește executarea unor lucrări de renovare.

Tubulatura de aspirare este realizată dintr-un material antistatic, pentru a evita reținerea și depunerea particulelor de murdărie. Traseele de tubulatură trebuie bine gândite astfel ca realizarea lor să nu necesite multe elemente de legătură de tipul coturilor, acestea fiind punctele în care se pot acumula impuritățile. Se recomandă curățarea tubulaturii odată pe an iar în acest scop a fost conceput un kit de curățare format din bile de plastic cu țepi, care sunt absorbite în tubulatură și adună toată murdăria de pe traseul parcurs.

Accesorii practice care completează sistemul de aspirare centralizat

Tubul retractabil poate avea de la 8 până la 15 m lungime și se poate retrage complet în sistemul de conducte instalat în perete. Astfel, nu ocupă spațiu și nu trebuie depozitat într-un dulap sau garaj. Iar atunci când se folosește pentru aspirare, din perete se extrage numai lungimea de tub necesară în acel moment.

Fărașul de bucătărie se instalează sub mobila de bucătărie. Este ușor de utilizat, datorită întrerupătorului care poate fi acționat cu vârful piciorului. Firimiturile măturate în fața fărașului automat vor fi curățate rapid fără să fie nevoie să ne aplecăm ca să le ridicăm. Este un accesoriul util și în baie pentru a aduna părul, praful și scamele de pe jos.

Wally Flex, este un furtun inovator ce poate fi manevrat cu o singură mână fiind un excelent ajutor în casă. Poate fi folosit:

  • În bucătărie pentru a aduna firimiturile de pe masă, scaune și sertare
  • În baie, pentru a aduna praful, firele de păr și unghiile tăiate
  • În spălătorie pentru a curăța de scamele de pe filtrul uscătorului de rufe
  • În hol pentru a aduna murdăria rămasă de la încălțăminte
  • În living pentru a curăța canapeaua de părul lăsat de animalele de companie
  • În garaj pentru aspirarea interiorului mașinii

Datorită avantajelor pe care le prezintă, sistemul de aspirare centralizat este tot mai des implementat în clădirile moderne pentru a facilita activitatea de curățenie și întreținere, asigurând condiții de trai confortabile, igienice și sănătoase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.