Sarcină & BebeDezvoltarea bebelușului - Viața psihică a bebelușului

Dezvoltarea bebelușului – Viața psihică a bebelușului

Dezvoltarea bebelușului are anumite etape și un anumit ritm specific fiecărui copil. Astăzi, din ce în ce mai mulți părinți vor să știe aproape orice despre bebeluș, chiar de când acesta se află încă în uter. Oamenii de știință au răspunsuri uimitoare cu privire la copilul încă nenăscut, despre simțurile acestuia, despre dezvoltarea bebelușului și viața sa psihică.

Navigare rapidă în articol:

Bebelușul își amintește muzica pe care o asculta în pântecele mamei

Conform unui studiu realizat de cercetătorii din Paris, bebelușii care au vârsta de o lună își amintesc muzica pe care au ascultat-o când erau în pântecele mamei (din perioada trimestrului III de sarcină). În această perioadă de sarcină, fătul este suficient de mult dezvoltat pentru a auzi sunetele din mediul mamei. Dr. Thomas Verny a spus despre acest lucru și în cartea sa „Viața secretă a copilului nenăscut” („The Secret Life of the Unborn Child”). Uterul este căminul în care trăiește copilul nenăscut, este prima sa experiență pe care o are cu lumea. Este foarte important ca acest mediu că nu fie influențat de stări negative, de anxietate, pentru ca fătul să nu-l perceapă ca pe un mediu neprimitor.

La studiu au participat 35 de mame și bebeluși. Dintre mame, doar 25 au ascultat muzică pentru pian în acea perioadă de sarcină. După naștere, când bebelușii aveau o lună, s-a continuat studiul. Cercetătorii au examinat reacția bebelușilor care au ascultat aceeași melodie ca cea din perioada când se aflau în pântecele mamei. La ei s-a observat bătăi mai lente ale inimii comparativ cu cele de la copiii care au ascultat melodia pentru prima dată. Acest studiu demonstrează sensibilitatea bebelușilor la anumite sunete.

În perioada de sarcină pentru mame sunt recomandate mai ales melodiile instrumentale, ca de exemplu:

  • Beethoven – „Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră”, „Oda bucuriei”
  • Paganini – „Concertul nr. 4 în Re Minor”
  • „Clar de lună” de Debussy
  • „Nocturnele” lui Chopin
  • Ceaikovsky – „Frumoasa din pădurea adormită”, „Ave Maria de Schubert”, „Lacul lebedelor”
  • „Carnavalul” de Dvorak
  • „Bolero” de Ravel
  • Vanghelis – „Apocalipsa animalelor”
  • Wagner – „Corul pelerinilor”
  • „Aida” de Verdi
  • „Branderburgicele” de Bach
  • Chopin – „Concert nr.1 în Mi Minor”.

Cât doarme bebelușul în prima lună de viață?

În prima lună de viață bebelușul doarme 16-20 ore/zi. În 24 de ore, bebelușul alternează somnul cu starea de veghe. Perioada de somn poate ține 2-4 ore. În timpul zilei perioadele de veghe devin mai lungi ca în timpul nopții. De obicei, în starea de veghe bebelușul este alăptat. În starea de veghe, bebelușul începe să se miște și chiar să plângă. Înainte de a se trezi complet are o stare în care este inactiv, ține ochii deschiși, este atent la ce se întâmplă în jur.

Somnul bebelușului include mai multe faze, din care cea mai importantă este somnul normal, când respirația este regulată și nu apar mișcări ale ochilor, acesta are denumirea de somn NREM. În această fază uneori apar mici tresăriri ale bebelușului, în rest el este liniștit, respirația este regulată, iar activitatea cerebrală la fel.

În faza de somn intermitent, bebelușul nou-născut trece de la somn normal la somn neregulat. În faza de somn neregulat, sau de somn REM, bebelușul face anumite grimase faciale, are respirația puțin mai rapidă, ritmul inimii ușor accelerat, mișcă globii oculari, uneori mișcă extremitățile.

La nou-născuți, somnul REM reprezintă 50% din durata totală a somnului, și cam o treime din durata unei zile. La adulți somnul REM este faza în care aceștia visează. La bebeluș, somnul REM este faza în care organismul imatur compensează prin activitatea sa și ajută la dezvoltarea sistemului nervos central, astfel toate structurile creierului ajung să se dezvolte normal în timp. La bebelușii prematuri, faza de somn REM este mai mare, ajunge la 58%, sau chiar la 67% dacă este un bebeluș născut la 35 săptămâni.

Unde doarme bebelușul în primele luni de viață? Potrivit unor studii este recomandat ca bebelușul să doarmă împreună cu mama.

Sunt și alte lucruri importante pe care trebuie să le știe un părinte despre somnul bebelușului.

Dezvoltarea simțurilor bebelușului

Părinții ar trebui să știe ce reflexe apar la bebeluș la naștere. Toate reflexele se dezvoltă mai bine prin exerciții, în timp. Astfel de reflexe sunt: reflexul palmar, reflexul suptului și altele.

Dezvoltarea bebelușului – Primele stadii ale vederii

La început vederea bebelușului este mai slabă, pentru că la el retina nu este complet dezvoltată. Corneea are celule conice destul de puține astfel acuitatea vizuală nu este bună. Aparatul vizual la bebelușul nou-născut se maturizează în primele luni de viață. După prima lună la bebeluș începe secreția lacrimogenă. După primele 3 luni, bebelușul ajunge să aibă vederea bine dezvoltată, ca a unui adult.

Dezvoltarea auzului

Aparatul auditiv al bebelușului este complet dezvoltat la naștere. După aproximativ 14 zile de la naștere lichidul amniotic din urechea medie a nou-născutului este resorbit complet. În această perioadă, din cauza lichidului amniotic transmiterea sunetelor este puțin opturată, acest lichid fiind un fel de izolator fonic. După 3 săptămâni copilul aude perfect, el întoarce capul la orice sunet, în direcția acestuia. El ajunge să recunoască vocea mamei și se calmează atunci când aceasta îi vorbește. Cercetătorii spun că în general orice bebeluș preferă să audă vocea mamei, chiar din primele zile după naștere.

Dezvoltarea bebelușului – Simțul mirosului

Simțul olfactiv este dezvoltat la nou-născut ca și cel auditiv. Bebelușul face diferență între mirosuri și acest lucru este evidențiat prin creșterea parametrilor ritmului respirator. El are anumite expresii faciale atunci când simte mirosuri neplăcute. El recunoaște mirosul sânului mamei care îl alăptează și îl diferențiază de mirosul altei femei.

Dezvoltarea gustului

La bebelușul nou-născut gustul este bine dezvoltat chiar înainte de naștere. Cercetătorii au asociat suptul cu plăcerea produsă de gustul laptelui. Ei consideră că bebelușul poate diferenția gusturile de bază imediat după naștere și arată acest lucru prin expresii faciale, acestea reprezintă un mijloc de comunicare la copilul nou-născut.

Dezvoltarea bebelușului – Atingerea tactilă

La bebelușul nou-născut simțul tactil este dezvoltat, el simte diferența de temperatură, textura lucrurilor pe care le atinge. În primele 2 luni de viață, el explorează obiectele cu limba, cu buzele și obrajii și mai puțin cu mâinile. Simțul tactil este un limbaj de comunicare la bebeluș, el simte nevoia de a fi luat în brațe, de a simți pielea mamei.

Cât de importante sunt sentimentele pozitive ale mamei în timpul sarcinii?

Bebelușul reacționează vizibil la sentimentale negative ale mamei sale. El simte sentimentele mamei încă de când se află în uter. Atunci când mama are sentimente negative, bebelușul are mișcări neregulate, devine neliniștit. Femeia însărcinată trebuie să evite stresul și tensiunile, să nu aibă stări de nervi, să nu fie deprimată sau anxioasă.

Încă din a 28-a săptămână de sarcină, bebelușul are o viață emoțională bogată. Prin ecografie s-a demonstrat că bebelușul se poate încrunta sau poate avea fața relaxată, uneori poate avea o expresie facială care poate fi asemănată cu un zâmbet.

Specialiștii spun că mama transmite bebelușului sentimentele ei iar când acestea sunt negative, de vinovăție, stres, nu este deloc bine pentru copil. Toate emoțiile pe care le experimentează femeia însărcinată sunt transmise copilului încă nenăscut. Din păcate emoțiile negative au un impact asupra fătului, acesta le preia de la mamă, la fel cum se hrănește cu nutrienții din sângele ei.

Încă din săptămâna 28-32 de sarcină, la făt încep să se formeze circuitele cerebrale. Acest lucru este explicat de cercetători, ei consideră că fătul are capacitatea de a se conecta la gândurile mamei, iar acestea se implementează în psihicul acestuia și astfel el le are întreaga viață. Prin urmare, ele formează viața emoțională a copilului, pentru că rămân întipărite în mintea copilului. Se poate spune că acestea sunt primele experiențe ale copilului încă nenăscut, care sunt doar niște stări deoarece capacitățile emoționale, neurologice ale copilului nu sunt complet dezvoltate. În mod ideal, copilul trebuie să se simtă în siguranță, iar acest lucru se întâmplă dacă mama sa are o stare emoțională bună în perioada de sarcină.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.