In prezent depresia la caini nu mai este o surpriza pentru nimeni. Cu siguranta cei care au un astfel de animal de companie au observat ca acesta are uneori o stare proasta, de rau sau de indispozitie. Despre acest fenomen de depresie la caini vom vorbi in acest articol, despre ce sa facem ca sa combatem starile dificile ale acestor animale pe care le iubim atat de mult.
Simptomele depresiei la caini:
- Animalul isi pierde pofta de mancare.
- Nu mai are chef de joaca.
- Are o stare de somnolenta, de apatie si letargie.
- Poate manifesta un comportamnet agresiv sau nervos asupra membrilor familiei de care apartine sau asupra altor animale din jur.
- Cainele nu mai este vesel, nu mai pare bucuros cand isi vede stapanul – cel mai bun prieten al lui.
- Are o stare de epuizare fizica, pare bolnav si fara chef de viata.
Cauzele depresiei la caini:
- Principala cauza a depresiei la caine este separarea acestuia de stapan sau de familia care l-a adoptat.
- Decesul unui membru din familia de care apartine cainele sau moartea unui pui al acestuia poate duce la depresie.
- Leziunile fizice sau anumite boli dau stari depresive la caine.
- Restrictia de la plimbare sau de la libertate este un factor care duce la depresie.
- Cu cat sunt mai multe cauze cu atat starea de depresie la caine este mai intensa si treptat animalul se poate imbolnavi.
Ce faci cand cainele tau intra in depresie? Metode de tratament ale depresiei:
In primul rand cainele trebuie lasat sa doarma pentru ca somnul il ajuta foarte mult, in recuperarea organismului. Acest lucru este valabil si pentru noi oamenii.
De asemenea el trebuie sa fie incurajat, mangaiat, sa fie scos la plimbare. Trebuie sa inteleaga ca este iubit si sa i se arate multa afectiune.
Stapanul sau trebuie sa petreaca mai mult timp cu acesta.
Daca animalul nu are chef de joaca nu trebuie fortat. Cateva zile de odihna si leneveala il va ajuta sa se refaca si sa aiba din nou chef de joaca.
Nu trebuie sa-i lipseasca hrana de calitate si apa.
Ideal ar fi daca in preajma sa ar mai exista un animal de companie pentru ca acesta va intra in contact cu el si il va scoate din starea depresiva in care se afla. Un alt caine il va intelege mai bine, iar modul de comunicare dintre ei este un mijloc excelent de a imbunatati starea interioara a celui suferind.
Daca depresia se datoareaza unor boli sau afectiuni care sunt semnalate de anumite simptome clare, animalul trebuie dus la un medic veterinar pentru a primi un diagnostic si un tratament corespunzator acestuia.
buna am si eu un catel de 1 an si jumate si lam lasat la un hotel de catei si de cand lam muat e depresiv nu vrea sa manace si cand il maingai ma marie si ma musca am fost da vetelinar si mai zis ca isi va reveni…..cum pot sa il ajut stau cu el incerc s ama jis il scot afara dar se pare ca degeaba ……vreau un sfat……
Buna ziua!Am un catel de 7 ani ,de curand am cumparat si un arici ,iar cainele a intrat in depresie .
Cum o pot ajuta sa se imprieteneasca si sa accepte ariciul astfel incat sa rezolv si problema depresiei care ,cu siguranta se datoreaza noului venit
Va rog sa ma ajutati cu un sfat .
Va multumesc!