Sarcină & BebeDe ce este bebelușul agitat și cum îl pot liniști părinții? Citește...

De ce este bebelușul agitat și cum îl pot liniști părinții? Citește recomandările noastre

De ce este bebelusul agitat si cum il pot linisti parintii? Hranit – bifat; schimbat scutec –  bifat; leganat si cantat – bifat; insa micutul nu se linisteste nici intr-un chip si nu adoarme ca un ingeras, ci continua sa se agite iritat, plangand si facandu-te sa te simti neajutorat si frustrat. Ce are oare bebe, de ce se agita?

Bebelusul agitat – fie ca plange neconsolat, fie ca doar se misca iritat si nu adoarme – transmite un simplu mesaj: se confrunta cu un disconfort fizic sau emotional! Fiecare parinte se straduieste sa ii indeplineasca micutului cat mai adecvat nevoile sale, de la hranit, schimbat scutec, la nevoia sa de atentie si de alinare. Cateodata insa, bebe continua sa fie agitat in pofida incercarilor parintilor de a ii asigura tot ce ar putea avea nevoie. Si pentru ca micutul nu poate spune ce il irita, parintele ajunge deseori frustrat de neputinta: ce sa mai fac, ce doreste micutul?

Bebelusul este cel mai agitat, iritat si plange din motive greu de descoperit in primele trei luni – pe la varsta de cinci-sase luni, micutul se va putea linisti singur, fara a mai avea crize de plans si iritabilitate atat de des. Unii bebelusi sunt mai usor de linistit – tot ceea ce trebuie sa faca parintele este sa il tina in brate si sa-i cante sau sopteasca, iar altii sunt foarte greu de calmat, ramanand iritati in ciuda atentiei acordate de catre parinti.

Inconfort practic – primele lucruri pe care parintii trebuie sa le verifice atunci cand bebelusul este agitat si iritat sunt conditiile exterioare: a mancat la ora obisnuita? Daca da, nu cumva ii este inca foame (bebe va cere la un moment dat o portie mai mare)? Are scutecul uscat? Este cumva prea cald sau prea frig in camera (bebelusii sunt extrem de sensibili la temperatura, caci nu isi regleaza intern temperatura – iar cand le este putin racoare, tind sa se miste si agite)? Este infasat prea strans (micutii adora in general sa fie infasati in prima lor luna de viata, insa infasatul prea strans – sau prea gros – ii irita).

Adaptarea la viata in afara

In burtica mamei sale, micutul se simte perfect si comod – este casa creata special pentru el! In primele saptamani de la nastere, schimbarea mediului poate fi un factor de disconfort si iritare pentru micut, care nu se simte la fel de comod si in siguranta ca in prima sa casa.

O schimbare majora o constituie miscarea: in burtica, micutul este leganat constant, simtind diferitele miscari din afara si din trupul mamei; acum, pus in cosuletul sau, lipsa miscarii ii poate parea iritanta; de aceea o cale de multe ori eficienta de a il linisti cand bebelusul este agitat si nu adoarme este cea de a il legana usor (in brate, intr-un scaunel balansoar sau purtandu-l intr-un sling). Miscarea lina il linisteste, la fel si apropierea de voi (un alt truc este sa il puneti

in cosulet si sa asezati cosuletul pe masina de spalat pornita – miscarea ritmica si zgomotul ritmic ii aduc aminte de prima sa casa si il linistesc! Atentie insa, pe unii micuti zgomotul ii poate speria daca este crescut).

bebelusi agitati

Lipsa de atentie si ocrotire

Unii bebelusi devin agitati imediat ce-si vad parintele departandu-se; chiar daca este pe cale sa adoarma, cand il lasati incet jos in patut, el incepe sa se agite brusc. Aceasta pentru ca plecarea parintelui semnifica pentru micut pericol. Ceea ce poate face parintele pentru a-l linisti si a se asigura ca adoarme este sa nu plece prea rapid de langa el: dupa ce il asezati in patut, ramaneti langa acesta pana ce vedeti ca a adormit (altfel, se va trezi).

Foarte util pentru parinti: se pare ca in primele luni de viata, bebe care este tinut in brate si carat mai des si mai mult plange mai putin decat cel care nu beneficiaza de atat de multa atentie (spre deosebire de unele opinii care spun ca daca tii in brate prea mult micutul, el va deveni „rasfatat”). Bebe are nevoie si este linistit de apropierea de parinte si de miscarea leganata, nu va temeti ca il rasfatati!

Suprastimularea bebelusului

Se insista pe importanta stimularii bebelusului in dezvoltarea sa, pe oferirea unor noi experiente pentru ca micutul sa invete. Insa parintele trebuie sa stie ca fiecare noua experienta – fie ca e vorba de o noua persoana, un nou obiect, un nou loc – il solicita extrem pe micut. Asadar, bebe se poate simti epuizat, stresat si suprastimulat – ceea ce il face foarte agitat si iritat, incapabil sa se calmeze si sa adoarma.

O simpla plimbare la magazin il poate suprastimula in primele dati pe un bebe de doar cateva luni: inchipuiti-va ca el descopera un intreg nou univers si incearca sa-l inteleaga; miscari noi, mirosuri noi, culori diverse, zgomote diverse, prea multe persoane prin jur – este o experienta foarte obositoare. Noile experiente trebuie oferite gradual si cu precautie: un mediu prea zgomotos, aglomerat, diferit il poate agita si obosi.

Atentie si la lumina din camera sa (lumina prea puternica il poate irita), la TV (se recomanda sa nu il lasati sa se uite la TV in primul sau an – chiar daca exista programe de bebe, de preferat ziceti pas) si la zgomotele din jur – zgomotele prea puternice, constante. Pe de alta parte, minuni poate face zgomotul alb: zgomotul ritmat si jos al ventilatorului, de exemplu, care linisteste multi micuti. Plimbarile afara sunt recomandate mereu (de fapt, il ajuta sa doarma bine), insa va trebui sa le prelungiti gradual pentru a nu-l obosi si sa schimbati cu precautie mediul (primele plimbari trebuie sa fie foarte scurte).

Colici

Un raspuns clasic la intrebarea de ce este bebelusul agitat: insa daca este intr-adevar vorba despre colici, bebelusul se confrunta cu disconfort gastrointestinal; cand aceasta este situatia, micutul este cel mai des balonat si plange neconsolat continuu timp de mai multe ore, de mai multe ori pe zi (spre deosebire de agitatia provocata de o alta neplacere). In acest caz, trebuie sa consultati un medic – deoarece des parintii confunda colicile cu alte conditii, precum infectiile bebelusului.

Alergii la lapte

Cateodata, bebelusul devine agitat din cauza unei sensibilitati la un aliment consumat de catre mama sa (in cazul alaptarii) sau la laptele praf. Nu este o situatie frecventa, insa daca micutul devine agitat si neconsolat din cand in cand si nu reusiti sub nici un chip sa il calmati usor si sa aflati o alta cauza, aceasta poate fi situatia. O sensibilitate la lapte va implica insa si alte simptome, in afara de agitatie: diaree, iritatii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.