Torsul este o caracteristica exclusiva a speciilor domestice feline. Multi dintre noi ne-am pus intrebarea de ce torc pisicile. Trebuie sa recunostem ca acesta este cel mai apreciat comportament al pisicilor, deoarece se considera ca indica in primul rand o profunda multumire si de aceea oamenii il percep ca pe un lucru foarte calmant si relaxant.
Desigur ca o pisica toarce cand e fericita, dar nu intotdeauna fericirea este singura cauza a acestui comportament. Multe pisici care sunt ranite incep sa toarca si de asemenea cele care au o mare suferinta, cand sunt plictisite sau sunt chiar pe moarte. In aceste cazuri se intampla ca doctoriii sa aiba dificultati in ascultarea inimii sau a plamanilor cu stetoscopul tocmai datorita sunetelor emise de pisica in timp ce toarce.
De asemenea s-a formulat teoria ca acest obicei de a toarce este un semnal de prietenie, sau este folosit pentru a indica nevoia sa de ajutor, de a accepta sau de a exprima o stare de multumire.
De multe ori aceste sunete sunt emise de pisoii mici, chiar la cateva zile de la nastere. Pisoii torc pentru a-si arata multumirea ca sunt alimentati suficient, iar pisica mama ii asigura prin aceste sunete ca totul merge bine, le transmite un sentiment de liniste si siguranta. De asemenea, pisoii torc cand mama se apropie de culcus, sau cand se apropie ei de anumiti oameni sau pisici, cu care doresc sa se joace.
Orice pisica obisnuieste sa toarca pe perioade considerabile de timp, fara a schimba ritmul sau intensitatea, in timp ce continua sa respire prin gura deschisa. Torsul la pisica este un mod fascinant de comunicare, insa nu vom reusi deocamdata sa explicam exact ce se intampla. Cea mai recenta explicatie care s-a dat si a fost acceptata este ca torsul ar fi produs de vibratia corzilor vocale, doua straturi de membrane situate in laringe in spatele corzilor vocale.
Insa aceasta teorie nu a fost complet acceptata, multi considera ca este vorba despre contractiile laringelui si diafragmei. O alta teorie care exista se refera la fluxul sanguin din vena cava – vena principala care duce sangele la inima. Se crede ca atunci cand pisica curbeaza spatele, sangele formeaza mici turbulente in apropierea ficatului si diafragmei, acest lucru creeaza apoi vibratii in interiorul pieptului.
Indiferent de explicatia exacta, un lucru este cert: torsul pe care noi il gasim atat de calmant si relaxant reprezinta un comportament al pisicilor care trebuie inca studiat.