Experții au avertizat omenirea cu privire la faptul că pandemia de coronavirus este departe de a fi terminată. Oamenii sunt tot mai îngrijorați, să nu se infecteze, să nu-și piardă slujba, să nu aibă dificultăți financiare. Mulți dintre ei au deja probleme în cuplu, iar asta se datorează, de cele mai multe ori, faptului că au ajuns să sufere de anxietate. Îngrijorările sunt strâns legate de COVID-19 și uneori oamenii ajung și în situația de a cere ajutor și sfaturi de la medicii psihiatri.
Anxietatea poate distruge relația de cuplu
A trăi cu anxietate timp îndelungat poate reduce calitatea vieții mai mult decât și-ar putea cineva imagina. Cei care au o relație de cuplu presimt asta atunci când consecințele bolii apar și impactul asupra partenerului de viață se vede în mod clar. Când ambii parteneri ajung să aibă tulburări de anxietate, atunci efectele asupra vieții lor sunt dezastruoase. Consecințele anxietății asupra vieții personale sunt mari, de aceea boala trebuie tratată din timp.
Tulburările de anxietate au următoarele simptome:
- Senzație de amețeală
- Transpirație excesivă
- Creșterea ritmului cardiac
- Dificultăți de respirație
- Dureri toracice
- Sentimente de tristețe.
Oamenii se confruntă cu o senzație de amețeală, din cauza anxietății
Este adevărat că mulți oameni ajung să fie dependenți de medicamente din cauza faptului că au probleme de sănătate – depresie și anxietate. Ei se confruntă cu senzații permanente sau ocazionale de amețeală, care îi fac să creadă că sunt victime ale vertijului. Oamenii au o senzație de legănare, ce apare din cauza anxietății. Medicii spun că acest simptom este specific anxietății și apare și pe fond de stres.
În ziua de azi, oamenii sunt în mod constant neliniștiți, îngrijorați, iar asta le creează stres, fapt pentru care nu ne mai mirăm că mulți ajung să sufere de anxietate. Experții explică că organismul își menține echilibrul datorită informațiilor primite de la diferiți „senzori” (de presiune de la mușchi și articulații, de echilibru ce țin de urechea internă, de la ochi, sau de la sistemul vestibular). În momentul în care informațiile oferite de acești senzori arată că au sesizat anumite dezechilibre, capul începe parcă „să se învârte” și apare senzația de amețeală. Uneori senzația este de pierdere a echilibrului în timpul mersului.
Oamenii care trăiesc permanent cu frică și angoase, pot avea mai des senzații de amețeală, încât acestea devin ceva obișnuit, sau chiar permanente. Simptomul poate genera și o stare de greață și vomă, în cazuri mai grave.
Vertijul este un simptom ce apare foarte frecvent în cazuri de anxietate, de aceea pentru a-l preveni trebuie gestionată adecvat anxietatea, încă din primele ei faze, pentru a nu se agrava.
Anxietatea în mediul familial poate face viața de cuplu insuportabilă
La unii oameni, viața de cuplu pare a fi un dezastru. Asta probabil din cauza stresului și anxietății. Este greu în ziua de azi să revii la o viață normală mai ales dacă ai probleme financiare, care fac ca relația de cuplu să nu mai fie liniștită, senină și armonioasă. Oamenii sunt nervoși, iar tensiunea de care au parte devine un stimul agonizant pentru starea lor fizică și psihică. Nu mai există răbdare față de cei dragi din familie, iar asta poate deteriora viața personală.
Anxietatea afectează stima de sine a oamenilor
Anxietatea este o problemă și pentru faptul că scade stima de sine și afectează relația. Oamenii care suferă de anxietate reușesc cu greu să-și mai atingă obiectivele, au sentimentul că nu se simt bine și că trebuie să facă eforturi pentru a rămâne puternici.
Anxietatea afectează relația și poate crea probleme, pentru că apare acel sentiment de nepăsare, accentuat. Este posibil ca cei doi să creadă la un moment dat că nu sunt meniți să fie împreună și se despart.
Cum învingi anxietatea
Mulți oamenii încearcă să învingă anxietatea, dar nu reușesc. Este foarte greu să te calmezi atunci când ai o criză de anxietate, sau chiar un atac de panică. Anxietatea uneori apare din senin, fără a avea un factor declanșator, iar în plus, la unele persoane, poate fi însoțită și de atacuri de panică.
Conform studiilor oamenilor de știință, cannabidiolul (CBD) are multe beneficii pentru sănătate, acesta fiind utilizat în diferite tratamente: pentru ameliorarea anxietății, durerii cronice, epilepsiei, depresiei sau acneei. Produsele de tip ulei CBD 25% le pot fi de folos persoanelor cu tulburări de anxietate, sentimente de tristețe, stări de depresie și atacuri de panică (care uneori pot fi diagnosticate greșit, din cauza debutului acestor simptome rapid pe termen scurt).
Și relaxarea este o soluție pentru anxietate. Ea se poate obține prin exerciții fizice, auto-masaj, respirații profunde, plimbare în aer liber, meditație. Toate acestea pot ajuta la obținerea acelei stări de calm și de bunăstare interioară. Relaxarea ajută destul de mult, dar ameliorează anxietatea doar temporar.
Unii oameni care vor să scape de anxietate recurg la medicamente, la antidepresive, deși acestea au efecte secundare și prezintă riscuri enorme pentru sănătate. Printre aceste efecte adverse se numără și consecințele psihosociale și emoționale.