Fie ca este vorba despre plante de gradina sau de plantele pe care le cresteti in ghivece in propriile apartamente, fertilizarea acestora reprezinta un pas foarte important in intregul proces de dezvoltare. Insa, pentru ca plantele sa fie fertilizate corect, este necesara respectarea unor reguli foarte stricte de aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta cum sa fertilizati corect plantele din gradina sau apartament.
Fertilizarea plantelor din gradina
Imediat ce primavara a venit, numarul culturilor din gradina creste considerabil, iar gradinarii trebuie sa isi ingrijeasca atent plantele pentru a avea parte de roade bogate. Pentru a se dezvolta, plantele au nevoie de anumite conditii: apa, caldura, lumina si un sol bogat in substante nutritive. Insa, plantele se diferentiaza din punctul de vedere al acestor criterii, unele fiind mai pretentioase decat altele.
Din punctul de vedere al substantelor nutritive, putem spune ca toate plantele sunt pretentioase si toate au nevoie de fertilizare, chiar daca unele mai mult decat altele.
De ce este necesar ca plantele din gradina sa fie fertilizate?
Unii gradinari sunt de parere ca solul contine suficiente substante nutritive care sa permita plantelor sa se dezvolte corespunzator. Insa substantele nutritive din sol nu sunt niciodata suficiente, sa nu mai spunem ca plantele nedorite din gradina se vor hrani cu acestea, lucru care poate duce la disparitia culturilor.
Substantele fertilizatoare au rolul de a aduce un surplus de elemente cu rol nutritiv pentru plante, aceste substante ajutand planta sa ajunga la maturitate, dezvoltandu-se corespunzator. De asemenea, daca plantele vor primi substantele nutritive, ele nu doar ca se vor dezvolta corespunzator, insa vor putea lupta cu o mai mare usurinta impotriva unor boli specifice.
De asemenea, exista situatii in care solul este bogat doar in anumite substante nutritive, insa plantele respective nu au nevoie de acestea, de aceea solul va trebui imbogatit cu substantele de care plantele respective au nevoie.
De ce substante nutritive au nevoie plantele pentru a se dezvolta?
Pentru a se dezvolta corespunzator, plantele au nevoie de urmatoarele substante:
• fosfor: stimuleaza dezvoltarea radacinilor
• azot: stimuleaza dezvoltarea frunzelor
• potasiu: ajuta la dezvoltarea rodului in sine.
Ce fel de fertilizatori sa folositi?
Foarte multi gradinari isi pun aceasta intrebare, perfect normala de altfel. Daca doriti sa va bucurati de o recolta sanatoasa si naturala 100% trebuie sa alegeti ingrasaminte organice, naturale, fara aditivi chimici. Din aceasta categorie, cea mai la indemana solutie este clasicul gunoi de grajd. Daca doriti ca florile din gradina dumneavoastra sa fie cele rasfatate, puteti folosi atat gunoi de grajd, cat si alti fertilizatori special destinati acestor plante.
Alaturi de gunoiul de grajd mai puteti folosi si compost, pe care va trebui sa il pregatiti cu foarte mare atentie (pentru detalii puteti consulta acest articol).
Cand fertilizam plantele din gradina?
Aceasta este o alta intrebre frecventa de al carei raspuns ar trebui sa tina cont toti gradinarii. Inainte de plantarea propriu-zisa, solul din gradina va fi fertilizat pentru ca plantele sa primeasca toate substantele de care au nevoie inca din primul stadiu al dezvoltarii. Plantele vor fi fertilizate intotdeauna atunci cand se afla in plin proces vegetativ, niciodata iarna. Se va tine cont de anotimp si de factorii externi atunci cand plantele vor fi fertilizate.
Nu uitati ca, inainte de a fertiliza solul, este indicat sa indepartati toate buruienile deoarece, in caz contrar, acestea se vor hrani cu substantele nutritive.
Fertilizarea plantelor de interior
Cum plantele de interior sunt rupte de mediul lor natural, acestea au nevoie de o ingrijire si mai atenta. Cum este imposibil ca solul sa fie schimbat foarte des, substantele nutritive pe care acesta le pune la dispozitie dispar destul de rapid. Foarte multe reguli dintre cele enumerate anterior se aplica si in cazul plantelor de interior in sensul ca si acestea au nevoie tot de azot, fosfor si potasiu pentru a se dezvolta, iar fertilizarea se face doar cand plantele de interior se afla in plin proces de dezvoltare, adica in sezonul cald, niciodata iarna.
In magazinele de specialitate exista fertilizatori speciali pentru diverse categorii de plante / flori pentru interior. Alegeti varianta cea mai eficienta dintre fertilizatorul lichid, baton sau granulat.
Inainte de a imbogati solul din ghiveci cu substante nutritive, asigurati-va ca acesta a fost curatat in prealabil, afanat si udat.
Indiferent de situatie, chiar daca este vorba despre plantele din gradina sau de cele din interior, plantele bolnave sau prea slab dezvoltate nu se vor fertiliza.