Cum iti dai seama ca ai o pasare bolnava? Acest lucru este foarte important deoarece o pasare bolnava tinuta alaturi de alte exemplare poate duce uneori la contaminarea acestora. Exista numeroase boli care apar la pasari si pentru care exista diferite tratamente oferite de medicina veterinara.
Unele dintre acestea pot afecta si oamenii, in sensul ca sunt foarte molipsitoare. Indiferent de tipul bolii, cert este ca este mai usor prevenirea ei decat vindecarea. Cheia pentru mentinerea starii de sanatate a pasarilor ramane in principal intretinerea corespunzatoare a acestora.
Fiecare proprietar trebuie sa stie cum face diferenta intre o pasare sanatoasa si una care sufera de o anumita boala. Inca din momentul in care doreste sa achizitioneze o pasare trebuie sa fie atent la aspectul exterior si comportamentul acesteia.
Care sunt semnele ce arata ca pasarea este bolnava?
- Principalele simptome care indica faptul ca pasarea este bolnava sunt: refuzul de a manca, starea de slabiciune, schimbarea comportamentului normal, pasivitatea sau atitudinea de a sta prea linistita, de a fi trista.
- Pasarea nu mai este vioaie, sta cocosata in partea de jos a coliviei, nu mai sta pe stinghie, isi tine aripile intr-o pozitie anormala (si nu prea apropiate de corp ca de obicei) si are probleme de echilibru. Canta foarte putin sau deloc, uneori scoate sunete suieratoare anormale sau nu mai scoate nici un sunet.
- Uneori stranuta, are respiratia zgomotoasa, are secretii nazale sau la ochi. De regula o pasare sanatoasa are respiratia usoara, nu tine gura deschisa spre a putea respira si nu misca coada in ritmul respiratiei.
- Vomita, are excremente apoase si refuza mancarea. In general pasarea trebuie sa aiba o parte de excremente lichide (este vorba de urina), o parte colorata (in fuctie de alimentatie), o parte solida si una cristalina. Daca una dintre acestea lipseste, inseamna ca pasarea are o problema de ingerare a alimentelor, de obstructie intestinala, sau sufera de o boala metabolica, de o infectie virala, bacteriana, etc. Urina cu firisoare de sange este deja un semn al unei boli grave.
- Penajul este murdar, ud, pare neingrijit. Nu mai are placerea de a-si curata penele cum facea de obicei. Penajul pare ciufulit si oarecum deformat in sensul ca penele sunt subtiate, ingrosate, buclate sau lipsesc. Uneori penele pot fi rupte, prezinta o ingustare a tijei lor si respectiv pierderea lor in timp. In jurul penelor mari poate prezenta umflaturi pe corp.
- Ciocul poate avea un aspect anormal, poate prezenta partea superioara deformata, sau anumite fisuri, crapaturi. Uneori culoarea ciocului poate fi schimbata din nuantele deschise in negru. Anumite bacterii pot afecta atat de mult ciocul pasarii incat aceasta refuza sa manance, simte durere din cauza necrozei tesuturilor. Daca mananca putin, nu isi mai curata ciocul cum face in mod normal.
- Ochii pasarii trebuie studiati cu atentie, daca nu sunt clari si luminosi e clar ca are o problema de sanatate. Daca pleoapele sunt umflate, ochii sunt rosii, pielea din jurul lor are o culoare anormala iar pielea este lipsita de pene, este cazul ca micuta inaripata sa fie dusa la un medic veterinar.
- De obicei cavitatea orala are membranele mucoase in nuante rozii, in cazul in care pasarea este bolnava coloritul acestora se schimba.
- In unele situatii de boala, urechile pasarii (care sunt situate sub pene) au zona din jur umflata, sunt rosii si secreta o subtanta ciudata.
- Aspectul corpului in mod normal trebuie sa fie putin musculos, daca acesta este prea slab ori prea gras este necesar sa se schimbe dieta pasarii si sa fie determinata sa faca mai multa miscare, lasata sa zboare.
- Din cauza bolii pasarea poate scadea in greutate si consuma putina apa. Daca din contra elimina multa urina, inseamna ca bea o cantitate foarte mare de apa, ceea ce poate fi un semn ca sufera de diabet. Culoarea urinei este importanta, de obicei trebuie sa fie alba transparenta.
- Uneori pasarea poate avea picioarele exagerat de reci, iar pielea de pe degete poate da senzatia ca atarna (din cauza deshidratarii organismului). De asemenea, poate schiopata, sau avea cruste pe pielea picioarelor. Poate avea umflaturi la articulatiile picioarelor sau unghiile crescute anormal.
- Din cazuta unei afectiuni pasarea isi schimba mereu comportamentul, obiceiurile dar si stilul de viata in general. Isi pierde cheful de a zbura sau de a sta si a se plimba pe stinghiile din colivie. Devine prea agitata, chiar agresiva, nu mai asculta deloc.
- Are o stare de apatie, face anumite miscari ale capului ca niste spasme.
Indiferent de simptome, daca se banuieste ca pasarea ar suferi de o anumita boala trebuie dusa la un medic veterinar, care poate pune un diagnostic precis si recomanda un tratament in urma caruia sa se recupereze complet. Pentru a asigura longevitatea si buna stare de sanatate a unei pasari este nevoie ca ea sa aiba parte de o buna ingrijire si sa fie hranita in mod corespunzator.