În acest an, turiștii au voie pe plajă la mare cu animalul de companie, cu respectarea unor reguli. Pe durata sezonului estival, accesul oamenilor cu animale de companie este permis cu acordul operatorilor de plaje și cu condiția ca acestea să fie ținute în lesă, zgardă sau ham. Cum să ai grăjă de câinele tău la mare?
Navigare rapidă în articol:
1. Vacanța alături de câine la mare
Dacă ai decis să-ți iei câinele cu tine la mare, planifică vacanța din timp. Ține cont că nu toate plajele acceptă animale de companie, mai ales în anumite perioade ale anului. În acest caz, există reguli ce trebuie respectate dacă vrei să ai acces cu animalul de companie pe plajele Mării Negre. Dacă acestea nu sunt respectate, amenzile pot fi mari, cuprinse între 1.000-10.000 lei.
Iată principalele reguli:
- Animalele trebuie ținute în ham, lesă, zgardă; doar așa pot fi aduse de turiști pe plajă, indiferent de perioada din an
- Accesul oamenilor cu animale de companie este permis cu acordul operatorilor de plaje; doar în cazul câinilor utilitari ce aparțin persoanelor cu dizabilități nu este nevoie de acest acord, accesul fiind permis în scop turistic pe tot parcursul anului
- Accesul oamenilor cu animale de companie pe plajă este permis oricând în afara sezonului estival
- Însoțitorii animalelor trebuie să aibă cu ei pungi pentru colectarea excrementelor.
2. Sfaturi pentru a avea grijă de câinele tău la mare
Dacă ai decis să mergi cu animalul de companie la mare, nu uita de trusa de prim ajutor. Include o serie de medicamente în ea, cum sunt acelea pentru greață sau pentru dezinfectarea unei răni. Pentru asta poți cere sfatul unui medic veterinar.
Nu uita că unii câini sunt predispuși la insolație și chiar la arsuri solare. Pentru a preveni asta, protejează-ți câinele de caniculă, nu sta la plajă la orele nepotrivite, între 11-16, când soarele este foarte puternic.
Nu uita de mâncarea câinelui și de jucării pentru a distra câinele la mare. Alege hrană adecvată pentru câine și câteva gustări speciale, pentru vacanță.
Pentru a avea o vacanță excelentă la mare împreună cu câinele tău, ține cont și de alte sfaturi practice, precum urmează:
Găsește un loc liniștit la mare!
Dacă vrei să ai o vacanță plăcută la mare, alege un loc liniștit, unde nu sunt bărci, ambarcațiuni, unde nu se face surfing și unde nu sunt valuri mari. Asigură-te că alegi un loc umbrit pentru animal, unde el se poate răcori. Ar fi bine să ai umbrelă de plajă și suficientă apă, pentru ca animalul să nu sufere de supraîncălzire și deshidratare. Ai grijă la nisip, pentru că și acesta poate deveni foarte fierbinte pentru lăbuțele câinelui, mai ales între anumite ore din zi.
Rezervă din timp și cazarea, pentru că nu este chiar ușor să găsești un camping, o pensiune unde câinele tău să fie acceptat și binevenit. Multe locuri de cazare nu acceptă animale de companie și deci trebuie să verifici din timp opțiunile de pe litoral, pentru a te putea caza confortabil alături de animal.
Nu lăsa câinele să bea apă sărată!
Apa sărată nu este bună pentru câine, îi poate cauza deshidratare, vărsături și diaree. Dacă animalul bea prea multă apă sărată, el poate avea diferite simptome, va deveni rapid deshidratat. Excesul de sodiu poate duce și la hipertensiune arterială, la slăbiciune, spasme musculare, bătăi neregulate ale inimii, convulsii.
Pentru ca simptomele să nu se agraveze, câinele are nevoie de apă proaspătă de băut.
Nu lăsa câinele să bea multă apă sărată pentru că aceasta îi perturbă echilibrul fluidelor în organism.
La mare, din cauza căldurii, câinele are nevoie de apă ca să-și potolească setea. Dacă va avea apă potabilă adusă de stăpânul său, el nu va avea niciun motiv să înghită apă de mare.
Nu-l lăsa prea mult timp în apă!
Se spune că animalele ce stau mult timp în apa mării pot avea o blană plictisitoare. Sarea de mare în exces poate usca pielea câinelui, astfel aceasta tinde să se strângă și să se descuameze.
Totuși baia în mare are și efect bun, dacă nu se exagerează. De exemplu se spune că sarea poate deshidrata puricii și astfel aceștia mor.
Dacă însă animalul stă prea mult timp în apă, blana lui devine fragilă și începe să se deterioreze, își pierde strălucirea.
Unele rase de câini rezistă mai bine la mare, se adaptează mai bine la înot. Dintre acestea fac parte: Labrador Retriever, câinii de apă portughezi, irlandezii de apă, Irish Water Spaniel, Chesapeake Bay Retriever, Setter englez, Retriever cu acoperire plată.
Aceste rase de câini au blana uleioasă și astfel acestea rezistă mai bine la absorbția apei sărate.
Vesta de salvare
Dacă îți duci câinele într-o vacanță la mare, sau chiar într-o plimbare cu barca, ia în considerare și o vestă de salvare. Câinele trebuie să fie obișnuit cu aceste aventuri și călătorii și să iubească apa. În acest fel el se va bucura de călătorie alături de tine și înotul în mare. El trebuie să se obișnuiască și cu viața la bord, dacă ai de gând să-l plimbi cu o ambarcațiune.
Vesta de salvare este necesară pentru câine, mai ales dacă marea este puțin furtunoasă și are valuri mari. Câinele nu trebuie să înoate nesupravegheat pentru mai multă siguranță. Dacă are vesta de slavare el va putea înota mai sigur și mai ușor, chiar și atunci când sunt valuri. Uneori din cauza valurilor și a curenților de apă, câinele poate obosi mai repede și deci o vestă de salvare îl va ajuta foarte mult să se mențină deasupra apei.
Dacă intenționezi să faci sporturi nautice cu câinele tău, nu uita că vesta de salvare este o necesitate. Aceasta trebuie să fie de calitate, să ofere flotabilitate optimă, să fie ușor de purtat și de scos de pe corpul animalului. Cele mai indicate sunt cele în culori strălucitoare cu margini reflectorizante, pentru că oferă o vizibilitate mai bună.
Atenție la pericolele din mare
La mare, trebuie să fii atent la scoici, roci ascuțite, meduze, alge marine. Câinele trebuie să evite aceste pericole pentru a nu se lovi, tâia, înțepa, zgâria, iar pentru asta trebuie să-l duci într-un loc mai sigur, unde apa este mai caldă. Un sfat bun este să ai la îndemână și o trusă de prim ajutor.
Alergarea prea mult timp pe nisip poate fi obositoare. Dacă previi asta, câinele nu se va încălzi prea tare și va evita și o tracțiune musculară.
După o zi de plajă, câinele trebuie clătit cu apă la duș, pentru a elimina sarea ce-i poate irita pielea, ochii și urechile.
Dacă animalul iubește apa, nu ezita să-l iei cu tine în vacanță la mare, pentru a se bucura de aventură, de soare, înot și libertate.