Se tot vorbeste despre cauzele si modurile de gestionare ale geloziei, insa cum este sa fii gelos, ce simti si poti, intr-adevar, tine sub control aceste emotii? O persoana care a experimentat doar vag gelozia nu va putea niciodata sa inteleaga cu adevarat ce simte un om gelos si de ce se poarta asa cum se poarta! Putem intelege teoretic gelozia ca emotie, putem intelege cauzele sale, insa nu putem intelege cum este sa fii gelos decat din interior, decat atunci cand suntem cei gelosi…
De ce este gelozia excesiva atat de dificil de inteles, de explicat si mai ales de „vindecat”? Deoarece ea da nastere la o multitudine de emotii negative confuze, emotii ce des se impletesc si o fac pe persoana geloasa sa nu se abtina, sa nu rationeze obiectiv, sa nu se controleze si sa nu-si elimine aceste emotii. O persoana emotiva va fi mereu mai usor acaparata de gelozie – dar oricum ar fi, emotiile si afectele ne umbresc prea usor ratiunea…
Cum este sa fii gelos, ce simti cu adevarat cand esti prea gelos?
Teama. Da, in primul rand, simti teama – teama ca vei pierde intr-un fel sau altul ceea ce ai. In cuplu, asadar, teama ca la un moment dat relatia se va sfarsi. Simti ca orice lucru bun isi are sfarsitul si te simti incapabil sa te bucuri de prezent pentru ca iti faci mereu griji asupra viitorului. Teama deriva din senzatia ca este neputincios si lipsit de un control real, ca nu ai putea face mai nimic daca relatia e in pericol. De ce apare aceasta teama de pierdere? Din cauza ca simti o amenintare, reala sau nu, asupra relatiei tale.
Amenintarea poate fi prezenta (o alta persoana, de exemplu) sau trecuta (in trecut cineva te-a parasit sau inselat cumva: un partener de cuplu, un parinte, un prieten)… Teama poate sa provina, pur si simplu, din increderea ta scazuta in oameni: ai vazut atatea relatii distruse, atatia parteneri care se mint si se insala unul pe altul, incat nu poti crede ca ai norocul sa scapi de asa ceva, nu poti crede cu adevarat intr-o relatie fidela si fericita. Incerci sa ignori aceasta teama, realizezi chiar ca ea este irationala, insa ea ajunge sa te acapareze…
Indoieli asupra partenerului. Iar teama te duce la indoieli asupra partenerului de cuplu. Iti este greu sa ai incredere completa in el/ea. Te intrebi daca chiar simte ce spune ca simte, daca face ceea ce iti spune tie ca face, daca nu ascunde ceva, daca te iubeste la fel de mult cum il/ o iubesti tu. O nesiguranta confuza care iti face greu sa gandesti obiectiv – si cum ai putea gandi obiectiv atunci cand iubesti?
Iar odata ce apar aceste indoieli si dubii, parca fara sa vrei cauti dovezi ca ai dreptate – incerci sa iti confirmi banuielile, desi de fapt speri ca ele sa nu fie confirmate! Cauti dovezi ca lucrurile stau asa sau invers, cauti orice indiciu in comportamentul si vorbele celuilalt, care sa iti arate clar daca te iubeste si este fidel sau nu… Insa uiti ca aceasta cautare este dominata de emotii, de teama si deci niciodata nu poti analiza si diseca logic si eficient! Indoielile severe te pot face sa iti tratezi partenerul ca pe un obiect pe care il posezi, asupra caruia ai drepturi – asta pentru ca nu vezi alta cale de a controla situatia si de a sti ce simte celalalt.
Indoieli asupra ta. Cum este sa fii gelos? Indoielile asupra celuilalt nu sunt totul – cel mai rau este ca ai indoieli, uneori severe, asupra ta, asupra persoanei tale. Esti destul de atractiv, inteligent, distractiv, descurcaret, sexy? Te intrebi daca esti destul de bun pentru celalalt, te intrebi ce crede el/ea cu adevarat despre tine, daca te respecta si apreciaza cu adevarat. Si uneori ti se pare ca partenerul nu are motive sa te iubeasca, ca nu il/o meriti si ca el/ea merita pe cineva mai bun!
Esti doar la un pas sa iti imaginezi cum va intalni ea/el o alta persoana, mai buna, mai potrivita, mai valoroasa si cum te va parasi… Si fie devii furios/furioasa, gandindu-te ca ceea ce ti-ai imaginat s-a intamplat deja sau se poate intampla in orice moment, fie iti spui ca trebuie sa te tii strans de el/ea, sa fii cat mai apropiat de el/ea, asa incat sa nu te poata parasi. Initial simti tristete – insa nu trece mult si simti furie…
Furie. Cum este sa fii gelos? Toate aceste emotii de teama, nesiguranta, insecuritate, lipsa de control si tristete nu fac altceva decat sa duca la furie, o furie molcoma sau una intensa. Furia este o emotie ce deriva aproape mereu din alte emotii primare – am vazut care au fost acestea. Si ce faci atunci cand ajungi la furie, cum te eliberezi, ce faci sa scapi de ea si sa te simti putin mai bine?
Ai de obicei doua metode: daca furia este intensa si te orbeste, o vei elibera asupra partenerului – pe care il vezi ca fiind cauza furiei tale, cel ce este vinovat. Vei ameninta, vei tipa, vei cere justificari, vei acuza… Sau iti vei tine furia in tine, insa vei capata o nevoie intensa de a controla ceea ce simti ca nu poti controla, de a te asigura ca partenerul este fidel si te iubeste – si vei apela des la metode nocive: verificari, controlari, toate pentru a-ti recapata putina liniste si asigurare…
Am ajuns la adevarata problema. Cum este sa fii gelos – simti atatea emotii combinate, incat iti este greu sa stii care este bazata si care nu, iti este greu sa scapi de ele si sa iti recapeti linistea. Si chiar cand gelozia este bazata – partenerul flirteaza cu altcineva, de exemplu – emotiile negative te opresc sa vorbesti rational, sa gandesti rational, sa incerci sa ajungi la comunicare pozitiva, la rezultate pozitive.
Aceste emotii nascute din gelozie te pot transforma si iti fac, in primul rand, rau tie – dar si relatiei si celuilalt. Si singurul mod de a trece cu bine peste gelozia excesiva este cel de a avea control asupra ta insuti/ insati, asupra mintii si a emotiilor tale, nu pentru a-ti controla partenerul (vezi si Exista antidot pentru gelozie?).