Cobra corala (Aspidelaps lubricus) este o specie endemica din Africa care prefera campiile aride, in solul carora isi construieste vizuina.
Are corpul subtire si elegant, acoperit cu numerosi solzi netezi, ajunge la lungimea de 70-80 cm, iar coloritul de baza este portocaliu, rosu coral sau galbui cu numeroase dungi negre pe intregul corp. Partea ventrala a corpului este alba cu dungi negre, iar gatul scurt este negru. Intotdeauna femela este mai mica decat masculul si are corpul mai delicat. Pe maxilarul din fata sarpele prezinta doi colti ascutiti si scurti care stau pe un pliu al membranei din zona respectiva.
Cobra corala este un sarpe bland si timid, mai putin agresiv, care atunci cand este stresata isi ridica trupul, sasaie si isi umfla gatul. Este activa mai ales dupa apusul soarelui si noaptea, cand vaneaza prada sa preferata – rozatoare mici, serpi si soparle. Perioada de hibernare este in iunie-iulie.
In conditii de captivitate poate fi tinuta intr-un terariu, in care temperatura trebuie sa fie de 28-32ºC. In terariu ca substrat (gros de 10 cm) se poate pune pamant ce se foloseste in ghivecele de flori amestecat cu nisip. Foarte important este ca acest sarpe sa aiba un loc unde sa se ascunda, un fel de pestera artificiala sau un bol de apa rasturnat. Nu trebuie uitat rezervorul cu apa proaspata si hrana care consta din soareci albi si hamsteri.
Acest sarpe este veninos, destul de rapid, insa muscatura sa nu este foarte puternica si nici cantitatea de venin atat de toxica dupa cum au afirmat unii cercetatori prin rapoartele lor despre aceasta specie. Ea trebuie sa fie manipulata cu grija, cu un carlig bun si lung, iar terariu trebuie tinut acoperit.
Reproducerea la aceasta specie este ovipara, ouale sunt depuse in substratul de reproductie ca intr-un incubator, la umiditatea de 90% si temperatura de 29-30ºC. Dupa eclozarea oualor apar puii de sarpe care dupa o perioada de 14 zile naparlesc, isi schimba pentru prima data pielea.
Cobra corala face parte din ordinul Squamata, familia Elapidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Cobra corala (Aspidelaps lubricus):