Sarcină & BebeMastita sânilor în timpul alăptării, vezi care sunt cauzele și ce tratament...

Mastita sânilor în timpul alăptării, vezi care sunt cauzele și ce tratament poți urmări

Mastita sanilor este o afectiune ce presupune inflamarea acestora si alte simptome neplacute cauzate de cele mai multe ori de o infectie mamara. Mastita este o conditie foarte frecventa in randul mamicilor care alapteaza, dar si a celor care hranesc bebelusul cu biberonul (apare rareori chiar si la femei ce nu au nascut). Mastita, odata depistata, se poate trata usor, dar este in sine o conditie foarte neplacuta pentru proaspetele mamici ce alapteaza. Ea apare de multe ori in prima luna de alaptare, desi poate aparea oricand pe parcursul alaptarii.

Cel mai adesea, mastita este cauzata de o infectie mamara, insa exista si forme de mastita non-infectioasa. Ce favorizeaza dezvoltarea mastitei? Angorjarea sanilor care se prelungeste si nu e tratata sau ductele blocate pot duce la mastita. Cel mai des, cauza este drenarea slaba a sanilor, ceea ce implica o productie de lapte ce ramane blocat in sani – se produce lapte mai rapid decat se consuma.

Aceasta se intampla atunci cand nu alaptati suficient de des sau nu alaptati cum trebuie – cand bebelusul nu apuca adecvat mamelonul si deci nu suge suficient. De asemenea, daca bebelusul se hraneste suficient si des, la fiecare 2-3 ore, insa nu poate consuma tot laptele produs si mamica nu se mulge pentru a elibera presiunea, se poate dezvolta mastita. Acest lapte ramas in san se poate infecta. Mastita infectioasa se dezvolta cel mai sigur prin infectarea ranilor si fisurilor sfarcurilor (prin aceste rani intra bacteriile).

Simptomele sanilor

Sanii vor fi inflamati, sensibili si durerosi, tari, calzi la atingere – dar aceste simptome se confunda cu cele ale angorjarii sanilor de la inceperea lactatiei. Daca simtiti o mica umflatura dureroasa pe san, ca un nod sub piele si in acea zona, pielea este rosie, este vorba de mastita (in lipsa acestei umflaturi, poate fi vorba de alte afectiuni). Mastita apare de obicei la un san, nu la ambii.

Alte simptome

Daca vorbim despre mastita, cel mai sigur veti dezvolta si alte simptome comune pentru o infectie bacteriana: temperatura crescuta, durere de cap, frisoane, dureri in tot corpul, oboseala.

Depistata si diagnosticata corect, mastita se vindeca in scurt timp. Cel mai des, medicul va prescrie un antibiotic ce isi face efectul in 2-3 zile, iar mamica poate lua diverse masuri acasa (insa este bine sa ceara sfatul medicului).

Preventia mastitei

A avea grija de ea insasi este o prima masura pe care ar trebui sa o ia o proaspata mamica – starea de oboseala si stres creeaza conditii favorabile aparitiei mastitei. In plus, respectarea unui regim alimentar sanatos ajuta. La fel si alaptarea frecventa, la 2-3 ore, si mulgerea sau pomparea sanilor atunci cand sunt plini si se resimte o presiune. Evitarea hainelor si a sutienelor prea stramte ce preseaza este inca o masura de prevenire. Importanta este si ingrijirea, hidratarea sanilor, pentru a incerca sa evitati fisurile sfarcurilor (cand apar, cereti un unguent special).

Alaptati

alaptati

Oricat de dificil este, continuati sa alaptati, chiar mai des si in special de la sanul afectat, deoarece altfel mastita se agraveaza (chiar daca este dureros, hraniti micutul oricand va cere). Cautati o pozitie confortabila si asigurati-va ca gurita bebelusului prinde cum trebuie sanul si ca inghite suficient lapte (bebelusul trebuie sa cuprinda in gura o mare parte din areola). Cand bebelusul suge la san, puteti masa sanul foarte-foarte usor, daca simtiti ca ajuta la drenare. Daca nu puteti alapta, intrebati medicul ce puteti face.

Mulgeti sau pompati

Daca stiti ca bebelusul nu a supt suficient si sanii sunt inca plini, mulgeti manual sau pompati cu pompa electrica putin lapte pana ce simtiti sanii usurati.

Sunati medicul

Daca depistati un nod sub pielea sanului, inrosirea pielii, este de ajuns sa va sunati medicul. Cand dezvoltati si febra, este vorba mai mult ca sigur de o infectie bacteriana, deci medicul va va prescrie antibiotice. Acestea nu vor dauna bebelusului, deci puteti continua alaptarea.

Ibuprofen sau acetaminofen

Luati ibuprofen sau paracetamol, ce ajuta la inflamare, durere si febra, respectand dozajul.

Haine lejere

Purtati haine largi, care lasa pielea sa repire si un sutien de bumbac potrivit doar daca nu va provoaca durere.

Comprese reci sau calde

Aplicarea de comprese reci timp de 15 minute ajuta durerea si inflamarea sanilor. Folositi si comprese calde inainte de alaptare si chiar o baie calda.

Complicatii

Daca ramane netratata, mastita poate sa se dezvolte intr-un abces mai grav (poate fi necesara interventia chirurgicala). In schimb, bebelusul nu este in nici un fel de pericol daca suge de la sanul afectat – dupa cum s-a spus, sa continuati alaptatul este chiar metoda prima de tratare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.