Copii & adolescențiCum alegi o babysitter? Ce trebuie să cauți și ce recomandă specialiștii?

Cum alegi o babysitter? Ce trebuie să cauți și ce recomandă specialiștii?

Vine si momentul in care trebuie sa accepti ca nu mai poti sta mereu cu cel mic si te confrunti cu o decizie: cresa sau babysitter? Daca nu vrei sa il duci la cresa sau micutul pare prea anxios si temator de acest nou mediu, optiunea ramasa este sa cauti o babysitter – o bona care sa stea ziua cu copilasul, cat timp tu iti reiei activitatile profesionale.

Insa a alege o babysitter este o sarcina grea – este de ajuns sa te gandesti ca micutul tau va sta vreo 8 ore pe zi cu ea, se va juca cu ea, ii va cere ei ce are nevoie, o va privi ca pe un nou adult semnificativ in viata sa si ti se pare ca nici o bona pe care o intervievezi nu este destul de buna! Iar atunci cand gasesti o bona perfecta pe care micutul o adora, te pot trasni sentimente de gelozie…

Cum cauti o babysitter

Recomandari. Apeleaza la o agentie care se ocupa de plasarea bonelor – importante sunt atat recomandarile, pregatirea profesionala, experienta in domeniu, cat si, mai ales, prima intrevedere a ta si a copilasului cu persoana. Insa este de preferat sa apelezi, in acelasi timp, la rude, cunostinte care au avut angajate bone si sa le ceri recomandari precise.

Pregatire. O babysitter capabila trebuie sa aiba ceva cunostinte despre copii, cresterea, dezvoltarea si educatia lor. Nu are nevoie de diplome, insa macar un curs in educatie si dezvoltare timpurie este recomandat. Pentru ca altfel, ea nu va sti cum sa iti stimuleze copilul prin joaca, cum sa il amuze si educe in acelasi timp, ci se va limita sa il hraneasca, pazeasca si puna in fata TV-ului. Cunostinte practice de prim ajutor sunt de asemenea necesare.

Motivatie. La prima intrevedere cu o babysitter, esentiala este motivatia acesteia pentru profesia aleasa. Intreaba si vezi ce raspunde – formuleaza un raspuns tipic, „profi” care pare fals, desi foarte corect? Nu este semn bun… Motivatiile sale nu trebuie sa fie nici „nu am gasit alt loc de munca”, „este usor” sau „se castiga ok”! O bona pe care copilasul sa o accepte si sa o placa trebuie sa iubeasca la randul ei copiii.

Vezi daca in viata ei personala interactioneaza cu copii: are copii sau rude cu copii sau relatiile ei cu copiii sunt doar profesionale… In alegerea unei babysitter, instinctul tau de mama nu trebuie ignorat; priveste-o nu numai ca pe o bona, ci ca pe o persoana cu care bebe isi va petrece mult timp – sigur, ai temeri, insa iti inspira incredere?

Reactia copilasului. Sunt importante pregatirea, experienta si recomandarile! Insa stii ce e cel mai important? Reactia copilasului tau cand o vede si vorbeste prima data cu viitoarea sa babysitter! Sigur, el poate fi suparat pentru ca simte ca il lasi singur, simte ca nu mai e la fel de important pentru tine ca inainte…

Insa oricat de bosumflat este micutul, observa cu atentie daca vorbeste cu bona si mai ales cum incearca aceasta sa il provoace, sa vorbeasca cu el. Paraseste cateva momente camera si urmareste-i singuri: copilul este total retras si o respinge sau ea reuseste pe cat se poate sa ii atraga atentia si sa il faca sa discute? Asadar, NU o alege pe prima, doar pentru ca nu vrei sa discuti cu prea multe babysitter! Chiar daca gasesti una care pare adecvata, incearca mai multe intrevederi si vezi la care raspunde copilasul mai bine.

babysitter

Ce sa iei in vedere dupa alegerea unei babysitter

Relatia cu micutul. Chiar daca ai angajat o bona si ti se pare in regula, nu inseamna ca s-a terminat munca ta! Inainte de a il lasa prima data pe copilas singur cu ea, cheama bona de cateva ori la voi acasa pentru a petrece timp cu micutul.

Din doua motive; pentru a ii putea urmari si vedea ce fac, cum interactioneaza – prezenta ta ar influenta lucrurile, deci fie te uiti pe furis, fie apelezi la vechiul sistem de supraveghere a lui bebe! Al doilea motiv: pentru ca micutul sa nu manifeste o anxietate de separare prea intensa, pentru ca el sa se obisnuiasca cat de cat cu noua persoana.

Cand pleci si vii acasa… Vezi cum arata si cum se poarta copilasul cand ajungi acasa. Primele zile se prea poate sa fie inca suparat pe tine sau, din contra, extaziat ca ai venit acasa! Insa dupa o vreme, sa spunem o luna, ar trebui sa se fi obisnuit cu situatia. Cum pare? Este retras, temator, fuge in bratele tale ca si cum fara tine e in pericol? Dar cand ajunge bona dimineata in casa – pare anxios si temator?

Daca nu se obisnuieste si nu se ataseaza deloc de babysitter dupa o perioada de cateva saptamani este un semn fie ca ea adopta metode inadecvate (il pedepseste, tipa la el), fie ca pur si simplu nu e persoana potrivita, cu care copilasul sa se inteleaga. Exista, intr-adevar, si copilasi dificili, desi parintilor li se par ingerasi, deci ia in considerare si aceasta varianta. Intreaba-l pe micut daca ii place de bona si daca spune nu, intreaba de ce. Apoi, da-i o sansa si acesteia sa explice de ce nu s-a format o relatie buna si ia o decizie – o mai poti lasa un timp sau poti cauta alta…

Programul. Pentru copiii mici, rutina zilnica este esentiala, le ofera un sentiment de securitate, siguranta. Ofera-i bonei o lista cu activitatile obisnuite si cere-i sa le respecte (pe langa lista cu adrese si numere de telefon unde va gaseste, lista cu alimente si bauturi permise, lista cu desene animate permise).

Sigur, ea poate inventa noi jocuri stimulante pentru copilas – doar are pregatire, insa cere-i sa nu schimbe prea mult rutina de zi cu zi. Daca observi ca nu ti-a respectat cerintele (ora mesei, ora de somn, ora de joc etc.), nu este un semn prea bun. La sfarsitul zilei, intreaba cum au petrecut ziua – daca nu iti spune clar, ci se sustrage spunand „ne-am distrat”, ceva nu e in regula. Ai dreptul sa stii pas cu pas fiecare activitate pe care au facut-o. Intreaba-l si pe micut – el probabil nu va minti.

Nu fi geloasa! Uneori, mai ales dupa o perioada de stat zilnic impreuna, copilul se ataseaza puternic de babysitter. Se poate ajunge pana acolo incat sa planga cand ea pleaca sau sa ceara bosumflat prezenta ei in weekend! Aceste situatii sunt grele pentru o mama – simte ca puiul ei o prefera pe bona, pe o straina! Trebuie sa intelegi ca micutul intotdeauna te va iubi si tu vei fi mereu, mereu mama!

Stapaneste-ti sentimentele de gelozie – o relatie apropiata intre bona si micut arata ca persoana isi face treaba exceptional si ca are acel „fler”. Nu renunta la bona perfecta doar din gelozie. Sigur ca micutul o place – ea nu impune, ci il ingrijieste si il amuza! Regulile sunt impuse de mama, nu de babysitter… Gelozia este normala, insa incearca sa ti-o controlezi – si daca esti asa geloasa, petrece timp cu micutul in weekend, facand ceea ce ii lace lui! Singura problema este ca bona sa nu inceapa sa impuna ea insasi reguli si sa nu iti respecte instructiunile.

Ai grija cum te porti cu bona! Nu ii vorbi niciodata bonei ca unui angajat si nu ii comanda! Pentru o relatie buna, trebuie sa o respecti si toate cerintele sa fie rugaminti! Aceasta e esential, pentru ca micutul te va imita in comportamentul lui fata de babysitter, dupa ce tu pleci; daca te aude dand comenzi, va da comenzi! Insa el trebuie sa invete sa o respecte si sa o asculte…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.