Copiii si computerul: traim in era tehnologiei, a informatiei, a globalizarii, computerul facand parte din viata noastra de zi cu zi; copiii de azi petrec mult timp in fata PC-ului, si daca s-a discutat indelung despre imbecilizarea prin televiziune, azi specialistii atrag atentia asupra riscurilor reprezentate de timpul in fata computerului, in special la copii aflati in plina dezvoltare fizica, intelectuala, psiho-sociala.
Computerul face parte din viata copiilor de la varste fragede: copilasi de 3-4 ani isi petrec timpul in fata ecranului, cuceriti de imagini si joculete. Computerul, un instrument practic de neinlocuit in viata de azi, de altfel, un instrument foarte util, un mijloc esential de informatii, poate avea din pacate efecte negative in dezvoltarea copilului. Se vorbeste chiar de invatarea copilului sa scrie direct pe PC, scrierea de mana fiind vazuta ca depasita si inutila!
Computerul ofera copilului diverse moduri de petrecere a timpului: de la filme si desene care pot fi vizionate online gratuit, la jocuri care de care mai diverse, la retele de socializare prin care iti faci prieteni, la accesul printr-un click la aproape orice informatie. Iar faptul ca acum exista telefoane mobile prin intermediul carora poti viziona filme, juca jocuri, cauta informatii online si sta pe retele de socializare practic de oriunde face ca un copil sa poata petrece cea mai mare parte a timpului cu aceste activitati. Vedem copii de scoala primara care stau acasa la PC, iar afara pe telefoanele mobile.
Parintii trebuie sa fie constienti ca exista riscuri legate de dezvoltarea copilului atunci cand computerul devine o prezenta majora in viata acestuia. Sigur, copiii, ca si adultii, au nevoie de acces la un computer: astazi nu poti trai fara a cunoaste tehnologiile. Iar computerul este, la urma urmei, un mijloc de informare util si practic. Insa care sunt limitele si ce anume trebuie sa urmareasca parintii cand vorbim despre computer si copii?
Desenele si filmele. In mare, locul televizorului este luat de catre computer: poti gasi cam orice film, desene, emisiune online. Problema este ca un copil are acces la multe filme si desene inadecvate varstei sale: de aceea, orice parinte trebuie sa urmareasca ce anume vizioneaza copilul online. Exista, de exemplu, multe desene animate populare, care sunt insa create pentru adulti. Puteti verifica browserul pentru a vedea ce acceseaza copilul si puteti, pentru copilul mic, sa puneti o parola, asa incat acesta sa acceseze site-uri doar cand ii permiteti si cand il puteti verifica.
Jocurile pe computer sunt o activitate placuta inca de la varste mici. Partea buna este ca multe dezvolta gandirea copilului, il fac sa construiasca strategii si sa calculeze. Insa trebuie sa cunoasteti ce jocuri are copilul, deoarece o parte foarte mare din acestea sunt extrem de violente. In plus, atunci cand jocurile atractive pe PC/telefon devin activitatea principala a copilului, cum ramane cu jocurile clasice, cu joaca afara si joaca cu alti copii (nu online)? Vedem copii care stau in parc cu nasul in telefoane sau care nu doresc sa iasa afara, ci sa ramana toata ziua in fata monitorului…
Retelele de socializare – iata o dezbatere actuala: lumea virtuala si relatiile virtuale incep sa inlocuiasca relatiile fata-in-fata. A crea prietenii online este mult mai simplu decat in viata reala, cu atat mai mult cu cat unele defecte precum cele fizice sau timiditatea nu conteaza online.
Insa riscul este alienarea: in special la varste la care copilul invata prin relatii sociale, daca el prefera lumea virtuala, devine prea putin apt pentru lumea reala si comunicarea reala. S-a vorbit despre o epoca a autismului: copiii nu isi mai dezvolta aptitudinile sociale, se adapteaza mai greu vietii sociale, nu mai pot crea si mentine relatii echilibrate si armonioase directe si se integreaza dificil in noi medii. Cand prietenii copilului sunt cei online, pot acestia substitui relatiile reale, contactul uman?
Informatiile. Computerul ofera copiilor acces la aproape orice informatie dorita. Faptul ca poate afla diferite lucruri, ca poate fi provocat de noi informatii este bun; insa faptul ca poate gasi cam orice rezumat al cartilor, comentarii, critici, referate, nu mai este unul la fel de bun. Copiii vor prefera calea usoara: de ce sa citeasca o carte, cand gasesc un rezumat?
De ce sa gandeasca si sa critice un text, cand pot copia un referat gasit, eventual modificandu-l putin, asa incat sa para ca l-a facut singur? De ce sa traduca un text singur, cand exista programe automate si tot asa… Copiii se obisnuiesc cu lucrurile gata facute si incep sa gandeasca mai putin. A verifica daca nu cumva isi face temele doar cu ajutorul PC-ului este extrem de important.
Asadar, discutand despre copii si computer, orice parinte trebuie sa fie constient de riscurile existente. Din punct de vedere fizic, petrecerea timpului in fata PC-ului este o cauza majora a supraponderalitatii, dar si a diferitelor probleme cu ochii sau cu spatele.
Din punct de vedere intelectual, desi unele jocuri dezvolta gandirea, obisnuinta de a apela la PC pentru realizarea sarcinilor fac copilul inactiv, el neformandu-si mintea (multi copii vor avea probleme de atentie, memorie, concentrare, calcul, deoarece nu si-au format abilitati, luand totul de-a gata); in plus, petrecerea timpului vizionand filmulete si desene implica pasivitatea intelectuala (acea „imbecilizare” de care s-a vorbit in cazul televizorului). Din punct de vedere social, retelele de socializare si substituirea relatiilor face-to-face cu cele virtuale pot forma un copil cu dificultati de relationare si de integrare, adaptare in viata sociala.
Ce pot face parintii? Computerul nu poate lipsi azi din viata unui copil normal! Insa a verifica activitatile copilului (ce site-uri cu informatii, filme, jocuri acceseaza), a pune o parola pentru copiii mici, a impune o limita de timp zilnica sunt masuri importante pentru a va asigura ca PC-ul nu va fi o prezenta negativa in viata copilului. Si a va asigura ca un copil are la dispozitie alternative atractive de petrecere a timpului: plictiseala si inactivitatea il duc in fata PC-ului sau a televizorului…