Motive gresite sa ramai cu partenerul de cuplu – cand relatia ta de cuplu nu iti mai ofera ceea ce doresti, nu te mai satisface si nu iti mai iubesti partenerul, poti alege, totusi, sa continui o perioada aceasta relatie, din motive nejustificate. O despartire nu este niciodata usoara, mai ales in cazul unei relatii lungi… Insa a ramane cu un partener nepotrivit pentru care nu (mai) ai sentimente este o mare greseala.
Trebuie sa stii ca, in general, cam orice motiv sa ramai cu partenerul de cuplu este gresit, atat timp cat tu nu mai simti iubire si cat nu mai esti satisfacut de relatie! Oricat de greu iti este sa faci pasul spre separare, aceasta este singura cale atunci cand esti prins intr-o relatie pe care nu ti-o mai doresti.
Degeaba cauti justificari si motive sa amani pasul – daca nu mai iubesti, daca nu mai esti satisfacut si daca relatia nu mai are sens pentru tine, ea nu trebuie sa se prelungeasca… Asadar, cand stii sigur ca sentimentele ti-au murit si ca ai nevoie de altceva, ca nu mai vrei relatia, cel mai bine este sa treci peste temeri si sa o termini curand, prelungirea relatiei complicand totul.
Motive gresite sa ramai cu partenerul de cuplu
Obisnuinta: de-a lungul timpului petrecut impreuna, v-ati adaptat si v-ati obisnuit unul cu altul, intr-atat incat a fi fara celalalt este greu de inchipuit. Relatia de cuplu te-a plasat intr-o zona de confort si a iesi din aceasta zona nu este ceva usor. Desi relatia nu te face fericit si satisfacut, esti intr-atat de obisnuit de aceasta, incat a pierde stabilitatea de zi cu zi e o decizie dificil de luat. Si chiar daca stii prea bine ca nu iti mai iubesti partenerul de cuplu, de-a lungul timpului s-a nascut un anumit atasament.
Esti atasat de partener si esti mai ales atasat de relatie, de siguranta, stabilitatea, confortul pe care ti-l ofera aceasta. Este universala tendinta omului de a se obisnui cu lucrurile prezente in viata sa si dificultatea sa de a renunta apoi la obisnuinte: ne adaptam si ne obisnuim chiar cu lucruri negative, care ne fac rau (de exemplu, ne obisnuim cu relatii conflictuale si ajungem sa le consideram normale).
Frica de noutate si de schimbare. In afara de acele persoane aventuroase si avide de noutate, omul este de multe ori rezistent la schimbare. Nu se simte cel mai des pregatit pentru schimbari importante. Viata este comoda si placuta atat timp cat se simte in siguranta, siguranta oferita de rutina. Daca ai fost multa vreme in relatia de cuplu, perspectiva de a nu mai fi alaturi de partenerul cu care te-ai obisnuit te poate speria, in special daca nu esti de felul tau o persoana independenta.
Frica de singuratate. Iata unul dintre cele mai frecvente motive gresite de a ramane cu partenerul de cuplu pe care nu-l mai iubesti: iti este teama sa ramai singur. Ce ai face singur, cu ce ti-ai umple timpul, cu cine te-ai vedea? Si daca nu vei intalni mult timp pe altcineva? Daca vei ramane singur, tanjind dupa apropiere si afectiune? Insa cat de bine este sa ramai intr-o relatie de cuplu ce nu te mai satisface, sa ramai cu un partener pe care nu il iubesti, doar pentru ca iti este frica sa fii singur?
Desi perspectiva singuratatii nu este, poate, foarte atractiva, o perioada de singuratate, fara nici o relatie de cuplu, iti poate face chiar bine. Caci un om, pentru a fi cu adevarat fericit si pentru a sti ce vrea de la viata sa, trebuie sa invete sa fie puternic, independent, sa isi aiba propriile scopuri si sa se cunoasca pe sine. Cand iti este frica sa ramai singur, nu esti o persoana independenta, ci ai tendinta sa te legi mereu de altii, sa te bazezi pe altii, sa te definesti prin altii.
Frica de consecintele despartirii. Un alt motiv gresit sa ramai cu partenerul de cuplu este teama de urmari: teama de discutia in sine, de reactia partenerului, de ce va face acesta apoi. Niciodata nu doresti sa joci rolul celui “rau”, care paraseste o persoana, care o face sa sufere. Si niciodata nu este usor sa te pregatesti pentru o astfel de discutie si pentru posibilele reactii ale partenerului.
Va plange, va implora, se va infuria? Uneori, teama sa incepi o astfel de conversatie si sa te desparti te poate face sa amani mult timp acest pas, desi stii ca este inevitabil si stii ca nu iti mai doresti relatia. Atunci, ce rost are sa amani? Ii faci vreun bine partenerului tau de cuplu ascunzandu-i dorinta ta de a te desparti si amanand acest pas? Nu, mai degraba ii faci rau – el/ea isi inchipuie, poate, ca totul este bine si ca relatia voastra este una fericita; si tu il/o lasi sa traiasca cu aceasta impresie, pana ce iti iei inima in dinti si ii spui…
Desi greu, trebuie sa stii ca, cu cat amani, cu atat complici lucrurile. Si trebuie sa stii ca niciodata partenerul tau de cuplu nu va fi pregatit pentru despartire, daca inca te iubeste (asa ca nu are rost sa amani despartirea si sa incerci sa ii dai de inteles prin semne). Oricat de nobila este dorinta ta de a nu iti face partenerul sa sufere, el/ea tot va suferi. Daca simti ca nu mai iubesti si ca relatia nu mai are sens, termina lucrurile cat mai repede, fara a il lasa pe celalalt sa traiasca cu o iluzie.
Avantajele materiale date de relatia de cuplu. Si inca un motiv gresit sa ramai cu partenerul de cuplu: avantajele materiale, cat se poate de practice. In special daca depinzi intr-o anumita masura financiar de partener, o despartire iti va crea multe probleme practice. Si in special daca impartiti un apartament, vor aparea probleme. Insa poti sa ramai intr-o relatie pe care nu ti-o mai doresti doar datorita avantajelor materiale? Ce om devii tu, daca stai cu o persoana pe care nu o iubesti pentru lucrurile materiale pe care le primesti?…