Contraceptia si metodele de contraceptie sunt in continuare subiecte care trezesc polemici, chiar si in societatea secolului XXI. Ceea ce multi nu stiu este ca, nu sunt notiuni noi, rezultatul evolutiei societatii actuale, ci contraceptia a fost cunoscuta si utilizata din cele mai vechi timpuri.
Ce este contraceptia? Termenul contraceptie provine din doua cuvinte de origine latina, „contra” si „conceptio”, care defineste acele cai si mijloace prin care se impiedica ca spermatozoidul sa ajunga la ovul in Trompa Fallopiu, sa-l fecundeze si sa se formeze zigotul. Contraceptia este un proces reversibil. Adica prin eliminarea metodei contraceptive se poate procrea, spre deosebire de sterilizare, care este un proces ireversibil.
Insa, asa cum am spus, contraceptia este o practica veche, cunoscuta din perioada antica, doar metodele si mijloacele de contraceptie s-au schimbat.
In antichitate, metodele contraceptive erau foarte variate, unele fiind periculoase pentru sanatatea femeii.
Conform unor unor papirusuri descoperite in Egipt, datate din anii 1900-1100 i.e.n., metodele contacteptive erau foarte raspandite, cel mai recomandat contraceptiv fiind fabricat din excremente de crocodil pulverizate si amestecate cu miere si bicarbonat de sodiu. Un alt contracept folosit de femeile din Egipt erau supozitoarele intravaginale, un amestec de substante acide cu miere si ulei.
Femeile asiatice foloseaua pe post de diafragma hartie imbibata in ulei, femeile europene folosind o diafragma asemenatoare, doar ca aceasta era imbibata cu ceara de albine. Femeile din zona Constantinopolului foloseau o solutie pe baza de nisip de mare, inmuiat in suc de lamaie pe care o introduceau intravaginal.
Unele metode contraceptive folosite de femei in Antichitate erau foarte periculoase pentru sanatate femeii, putand provoca moarte. Astfel, femeile din China consumau solutii pe baza de mercur, arsenic sau alte substante toxice.
Medicul ginecolog SORANUS, care practica medicina la Roma, a scris in sec II e.n., primul tratat de ginecologie din isotrie, unde cea mai recomandata metaoda fiind consumarea de catre femei a apei folosita de fierari pentru racirea metalelor.
Mediul social si politica au favorizat aparitia si dezvoltarea metodelor contraceptive atat in randul sclavilor, dar si a cetatenilor liberi.
Pe parcursul Evulul Mediu, intr-o Europa in care credinta crestina a devenit religia oficiala in majoritatea zonelor, contraceptia a devenit o incalcare a codurilor sociale, religioase si juridice. Dupa anul 1450, odata cu Renasterea, patura superioara a societatii apela tot mai des la metode contraceptive. Incepand cu secolul al XVII-lea, apare prezervativul, la inceput confectionat din intestine de animale, metoda care a luat avant dupa anul 1840, an cand s-a descoperit vulcanizarea cauciucului. Pana in 1935 existau pe piata peste 200 de modele de prezervative, diafragme, precum si alte metode contraceptive.
In 1928, medicul german Ernest Grafenberg inventeaza steriletul.
In 1958, medicul american Gregory Pincus, pe baza cercetariilor creeaza prima pilula anticonceptionala pe baza de hormoni.
In prezent cele mai uzuale metode contraceptive sunt
Metodele mecanice: prezervativ, diafragma, capison cervical.
Metode chimice: creme si bureti cu efect spermicid.
Metode hormonale: pilula anticonceptionala.
Metode intrauterine: sterilet.
Metode naturale: metoda calendarului, metoda temperaturii, metoda glerei cervicale.
Metoda naturala: coitus interruptus.
Metodele mecanice au eficienta cea mai ridicata, avand drept „scop” crearea unui obstacol, astfel incat spermatozoidul sa nu ajunga sa fecundeze ovulul.
Cele mai uzuale metode mecanice sunt
prezervativul;
diafragma
capisonul cervical.
Prezervativul: exista in prezent prezervativ atat pentru barbati, cat si pentru femei. Este fabricat din latex si se aplica pe penis inainte de orice contact sexual. Prezervativul are rolul de a suprima orice contact direct intre mucoasele genitale al celor doi parteneri (astfel se ofera protectie ambilor parteneri impotriva bolilor cu transmitere sexuala), precum si protectie prin retinerea in prezervativ a spermei ejaculate, in urma contactului sexual ( se evita sarcinile nedorite).
Pe langa coitus interruptus, prezervativul reprezinta singura metoda masculina de contraceptie, reprezentand si cea mai sigura metoda contraceptiva.
Exista o gama foarte diversificata de prezervative: cu sau fara rezervor pentru sperma, cu sau fara lubrifiant, mai mari sau mai mici. In cazul in care din diverse motive prezervativul nu a fost folosit corespunzator sau s-a deteriorat in timpul actului sexual, femeia trebuie sa consulte in maxim 24 de ore un medic de specialitate pentru a i se prescrie un contraceptiv si a se evita o eventuala sarcina nedorita.
Prezervativul feminin nu are o istorie atat de lunga precum cel masculuin, si nici o raspandire atat de larga. In prezent, prezervativul feminin se foloseste in SUA, Spania, Elvetia si Marea Britanie.
Prezervativul feminin are forma unui sac, care se introduce in vagin, la partea inchisa, avand un inel flexibil care il mentine „pe loc”, iar la polul opus prezinta un inel care il mentine deschis. Rolul prezervativulului feminin este acelasi ca si in varianta pentru barbati, doar ca este mult mai scumpa si nu are aceeasi eficienta in ceea ce priveste prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.
Capisonul cervical: este o metoda contraceptiva necunoscuta pentru majoritatea femeilor. Principiul este acelasi ca si in cazul diafragmei, avand o rata de esec intre 6-15% in cazul utilizarii corecte.
Metode chimice: creme si bureti cu spermicid. Acestea au rolul de a anihila spermatozoidul. La nivel teoretic, exista riscul ca un spermatozoid sa nu fie distrus de spermicid, ci doar structura moleculara afectata. Intr-o astfel de situatie exista riscul ca in cazul unei fecundari, zigotul rezultat sa prezinte o structura alterata, cu malformatii. Pana in prezent nu au fost semnalate astfel de cazuri.
Folosirea cremelor sau a buretilor cu spermicid este destul de facila, si presupune introducerea acestora in partea superioara a vaginului cu ajutorul unui aplicator. Din cauza caldurii se va topi si vor distruge spermatozoizii. Rata de esec al acestei metode este intre 4-20%. Pentru o eficienta sporita se poate folosi in combinatie cu o alta metoda contraceptiva, precum prezervativul, diafragma, etc.
Metodele hormonale sau pilula anticonceptionala.
Rolul pilulei anticonceptionale
inhibarea eliminarii ovulelor de catre ovare;
distrugerea ovului fecundat;
modificarea mucusului cervical, devenind impenetrabila pentru spermatozoid;
incetinirea transportului ovulului fecundat catre trompele uterine, fapt ce duce la moartea ovului inainte de a se putea implanta.
Impiedica progresiunea spermatozoidului spre ovul.
Pilule anticonceptive sunt de mai multe tipuri, in functie de cantitatea de estrogen si progestativ continuta. Astfel avem pilula: combinata (contine ambii hormoni, in proportii diferite), fiind si cea mai uzuala, pilula secventiala si pilula progestativa.
Pentru a fi o metoda de contraceptie eficienta trebuie sa fie administrata corect
Prima pastila se administreaza in prima zi a ciclului menstrual.
Urmatoarele pastile sa iau zilnic la aceeasi ora, respectand zilele inscriptionate pe ambalaj.
In cazul in care ati uitat sa luati pastila la ora indicata va trebui sa procedati in felul urmator
Daca nu au trecut 12 ore, nu exista pericol de sarcina cu conditia de a lua pastila imediat, urmand ca a doua zi sa luati pastila indicata, la ora corecta.
Daca au trecut 12 ore, contraceptia nu mai este garantata de pilula. Pilula uitata o veti lua a doua zi , o data cu pastila corespunzatoare acelei zile, administrandu-va in continuare pastilele conform inscriptionarii. Se recomanda ca in aceasta situatie in momentul in care aveti raporturi sexuale sa folositi o metoda de contraceptie suplimentara.
Daca ati uitat sa va administrati mai multe zile la rand pastilele contraceptive, sunteti obligate sa incepeti administrarea unei noi folii de anticonceptionale fara intrerupere, si in cazul contactelor sexuale sa folositi o contraceptie suplimentara.
Efectele nedorite ale pastilei contraceptive sunt in mare parte cunoscute si sunt aduse la cunostinta pacientelor de catre medicul de specialitate: cresterea usoara a tensiunii arteriere, risc mai mare de accidente cardiovasculare, dureri de cap, greata, etc. Pentru femeile care utilizeaza pilula contraceptiva se recomanda control medical fie la 6 luni, fie maxim la un an.
Atentie! Pilula contraceptiva este contraindicata femeilor cu exces de greutate, fumatoarelor peste 35 de ani, sau celor care sufera de boli cardiovasculare, afectiuni hepatice severe, accidente vasculare, insuficienta renala cronica, etc.
Avand in vedere cele scrise mai sus, este obligatoriu ca inainte de a lua pilule anticonceptionale sa consultati medicul de specialitate. Doar el are dreptul de a va prescrie tipul de pastila care se potriveste profilului dvs, in urma analizelor de specialitate.
Metode intrauteriene: steriletul. Steriletul este o metoda contraceptiva deosebit de eficienta, avand o rata de esec intre 0.3-2%. Steriletele sunt dispozitive mici, din plastic, cu dimensiuni reduse, 3-4 cm, prevazute cu un fir pentru a le semnaliza prezenta. Dimensiunile si formele sunt foarte variate, adaptate pentru fiecare fizionomie, durata de eficienta fiind intre 1.5-5ani.
Steriletul se plaseaza in interiorul uterului, avand rolul de a a impiedica fecundatia si nidatia, adica fie de a distruge spermatozoizii la trecerea prin uter sau de a inhiba implantarea ovulului fecundat in peretele uterin.
Steriletul se recomanda a fi aplicat femeilor care au cel putin un copil si un numar foarte restrans de parteneri. Aplicarea steriletului va fi facuta doar de un medic ginecolog, dupa efectuarea tuturor analizelor necesare.
Steriletul de a „doua zi” este o metoda contraceptiva eficienta, in cazul unui raport sexual neprotejat. Steriletul cu cupru va fi inserat in maxim 1-6 zile, pentru a evita nidatia ovulului fecundat.Are o eficienta foarte ridicata.
Metode naturale de contraceptie sunt
Metoda calendarului.
Metoda temperaturii.
Metoda glerei cervicale.
Coitus interruptus.
Metoda calendarului are la baza urmarirea perioadei de fertilitate a femeii si se stabileste avandu-se in vedere urmatoarele date: ovulatia are loc in a 14-a zi de ciclu, faptul ca spermatozoizii, conform celor mai recente cercetari, supravietuiesc 7 zile in tropele uterine si ca ovulul este fecundabil timp de 2 zile. Calculul este personalizat pentru fiecare femeie in parte. Din cauza multitudinii de parametri, care trebuie avuti in vedere, rata de esec este deosebit de mare.
Metoda temperaturii este, de asemenea, o metoda contraceptiva cu rata mare de esec. Acesta metoda presupune intocmirea unei curbe a temperaturii, prin masurarea acesteia in fiecare dimineata, la aceeasi ora, imediat dupa trezire. In primele zile temperatura este de 37 de grade, aceasta crescand in momentul ovulatiei, adica incepand cu a 14-a zi a ciclului. Astfel, pentru un raport sexual neprotejat partenerii trebuie sa astepte pana in a 3- a zi de temperatura ridicata.
Coitus interruptus consta in intreruperea actului sexual, prin retragerea penisului din interiorul vaginului femeii in momentul ejacularii. Nu este o metoda contraceptiva recomanda, din cauza ratei mari de esec.
Metodele de contraceptie sunt diversificate si pot fi particularizate pentru fiecare cuplu sau om in parte. Secretul este sa le folositi, deoarece conform cercetariilor actuale numarul de boli cu transmitere sexuala este destul de ridicat.