Dacă vrei să trăiești mai mult și să ai și alte beneficii, atunci trebuie să citești mai multe cărți. Acesta este un sfat oferit de oamenii de știință care au concluzionat că persoanele care citesc mai mult au o viață mai lungă.
Beneficii ale cititului de cărți
Importanța lecturii a fost analizată de mulți ani de către oamenii de știință. Lectura este cu siguranță importantă pentru educația oamenilor, însă are multe alte beneficii de care probabil nici nu ne dăm imediat seama.
1. Cititul prelungește viața
Conform unui studiu din anul 2016, publicat de Social Science & Medicine, cititul poate reduce mortalitatea cu până la 20%. Oamenii de știință consideră că durata de viață a cititorilor de cărți este mai lungă decât a oamenilor care nu citesc. Ei spun că lectura are o serie de beneficii:
- Menține creierul activ
- Duce la creșterea duratei de viață
- Cultivă o conexiune emoțională cu ceilalți
- Induce o stare de liniște și calm.
Cercetătorii recomandă oamenilor să citească cât mai mult, cel puțin 3-4 ore pe săptămână. Ei au realizat studiul ținând cont de vârsta oamenilor, starea lor, plăcerea de a citi, starea de sănătate și alți factori. Rezultatele studiului au arătat că cititorii de cărți trăiesc mai mult.
2. Cititul dezvoltă vocabularul și crește inteligența
Un studiu din anul 2013 arată faptul că cititul crește conectivitatea creierului și îmbogățește vocabularul. În plus, oamenii de știință spun că cititul pe termen lung dezvoltă la oameni o capacitate de a înțelege mai bine sentimentele celorlalți. Cititorii de cărți sunt mai calmi, mai amabili și empatici.
Cu cât citești mai mult, cu atât înveți mai multe și ai o altă perspectivă asupra lucrurilor. Obiceiul de a citi mai mult trebuie avut încă de la o vârstă fragedă, din copilărie. În acest mod copiii devin mai inteligenți și vor avea abilități mai multe. Asta conduce la o inteligență mai mare la vârsta adultă, în cursul vieții.
3. Cititul are un efect benefic asupra creierului
Prin citit în mod frecvent omul devine mai inteligent, învață să gândească, să analizeze informațiile în mod obiectiv, iar asta îi stimulează și setea de cunoaștere. El poate să-și dezvolte puterea creierului și să-și îmbunătățească memoria. Lectura este un antrenament excelent pentru creier, menține mintea ascuțită. În acest mod, gândirea devine mai bună, problemele vor fi rezolvate mai ușor. Conform studiilor științifice, prin dobândirea în continuu de informații literare, creierul se extinde, iar din cauza lipsei de informații, el se micșorează.
4. Cititul îmbunătățește sănătatea mintală
O lectură sănătoasă crește memoria, cei care citesc mult au observat deja asta. Studiile științifice arată că lectura are un rol asupra promovării sănătății mintale. Ea îmbunătățește nivelul de educație, extinde cunoștințele, iar asta aduce și alte avantaje pe termen lung. Cărțile pot schimba gândirea, viața, nivelul intelectual și psihologic al oamenilor.
Prin lectură, omul dobândește cunoștințe, învață cuvinte noi, își îmbunătățește abilitățile de conversație. Lectura are un efect asupra modului de gândire și îmbunătățește viziunea asupra lumii. Un om citit tinde să aibă altă gândire, să analizeze mai bine situațiile și să ia cele mai bune decizii.
Cititul este bun pentru creier, îl pune la treabă, iar asta ajută în prevenirea bolii Alzheimer. Există studii care arată că exercitarea creierului poate ajuta în combaterea acestei boli. Studiul arată că oamenii care nu-și exercită materia cenușie au un risc să-și piardă puterea creierului. Ei se referă la citit dar și la alte activități precum jocul de șah. În ceea ce privește vizionarea la televizor, oamenii de știință spun că asta poate fi un factor de risc pentru Alzheimer.
Procesul de citire elimină plictiseala, antrenează abilitățile cognitive ale creierului și anumite zone care probabil nu sunt folosite în alte momente. Asta este un lucru extraordinar; sângele intră în zone ale creierului ce sunt responsabile de puterea de concentrare și cunoaștere.
Lectura continuă este indicată la orice vârstă, ea îmbunătățește cunoștințele generale ale cititorului și abilitățile sale analitice. Pe măsură ce lectura îmbunătățește vocabularul, creierul este modelat și spre abilități mai bune de scris.
5. Cititul este relaxant
Fără îndoială lectura este un instrument de invățare uimitor, dar și un mod de relaxare. Anumite cărți sunt distractive și oferă o stare de bine. Prin citit, descoperi lucruri interesante, iar asta îți relaxează corpul și mintea. Oamenii care sunt citiți povestesc mai mult, iar asta poate stimula sentimente de conexiune și prietenie.
Prin lectură te eliberezi de stres și asta te face să fii mai calm, mai relaxat, iar seara dormi mai bine. Ai nevoie de minim 20 de minute de citit pe zi și îți poți reduce nivelul de stres cu 60%, spun oamenii de știință. Cititul reduce emoțiile negative, nervozitatea, irascibilitatea, stările de depresie, mânia.
Atunci când ai o zi stresantă trebuie să citești câteva pagini dintr-o carte și astfel îți îndrepți atenția spre altceva, spre ceea ce este scris în acea carte.
Cititul te face să te regăsești pe tine, să te gândești la timpul pe care îl petreci pentru tine pentru a face ceea ce îți place. Asta te ajută să renunți la obiceiurile negative, să înlocuiești anumite activități (care erau stresante și pe care le practicai în timpul liber) cu cititul, iar astfel te vei simți mult mai bine.