Animale de companieMotivele pentru care persoanele în vârstă au pisici ca animale de companie

Motivele pentru care persoanele în vârstă au pisici ca animale de companie

În zilele noastre, foarte multe persoane cu vârsta peste 65 de ani trăiesc singure, iar animalele de companie sunt o parte esențială a vieții lor. Oamenii îmbătrânesc alături de pisici, acestea le oferă un scop în viață, acela de a avea grijă de animalul lor de companie; astfel oamenii devin mai fericiți și se pot bucura mai mult de viață.

În anumite țări ale lumii – precum Japonia și China – numărul de pisici deținute de oameni este foarte mare. De exemplu, în China, în anul 2019 numărul de pisici a ajuns la 40,6 milioane și a crescut cu 8,6% comparativ cu anul 2018.

De ce pisicile sunt preferate de persoanele în vârstă?

Principalul motiv pentru ca pisicile sunt deținute ca animale de companie este că sunt distractive. O pisică aduce bucurie unei persoane în vârstă și de asemenea, îi oferă o stare de liniște și de relaxare. Există mulți stăpâni care spun că se simt fericiți doar privind pisica lor iubită. Ei consideră că pisica le oferă o mângâiere zilnică, o dispoziție plăcută, vindecătoare.

Viața unei pisici este distractivă și de aceea oamenii pun fotografii cu pisici pe rețelele de socializare. Pisica oferă sprijin emoțional și o stare de bine, dar și alte beneficii:

  • Reduce stresul și riscul de îmbolnăvire
  • Are efect liniștitor, induce o senzație de calm
  • Ameliorează stările de depresie și de anxietate
  • Scade tensiunea arterială la oameni prin interacțiunea ei cu aceștia
  • Scade nivelul de colesterol la oameni mai mult decât medicamentele
  • Reduce trigliceridele care sunt o cauză a colesterolului ridicat la oameni
  • Oferă oamenilor senzația că sunt iubiți, iar asta îi ajută mai ales dacă suferă de boli psihice, precum depresie și demență
  • Suprimă secreția de cortizol (care poate duce la creșterea tensiunii arteriale)
  • Are efect asupra secreției de hormoni la oameni, relaxează mintea și corpul.

Efectul relaxant al sunetului produs de o pisică ce toarce

Conform unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, de la Universitatea din Minnesota, proprietarii de pisici se confruntă cu mai puțin stres, iar asta reduce cu 40% riscul de a avea un atac de cord, cu 33% riscul de a avea un infarct cerebral și cu 30% riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

De asemenea, o pisică ce toarce are un efect calmant și vindecător. Se spune că pisicile se vindecă și pe ele prin acest obicei de a toarce, care are o frecvență de 25-150 Hz. Undele de joasă frecvență pot stimula mușchii să se contracte și pot calma durerile de spate. Ele ajută și în caz de umeri înțepeniți sau fracturi osoase. Unii medici kinetoterapeuți au spus că pisicile ce torc pot ajuta în terapia fracturilor de oase.

Nu toate piscile torc, unele scot alte sunete. Unele torc pentru a da un semnal că le este foame. Altele torc atunci când sunt mulțumite. Aceste semnale sunt diferite și dacă sunt realizate de aceeași pisică, ele sunt diferențiate cu ușurință.

De asemenea, pisica toarce și atunci când simte durere, aceasta este o modalitate prin care ea provoacă vibrații în corp și care o pot ajuta să-și îmbunătățească densitatea osoasă, să se calmeze, să-și diminueze durerea și umflătura, să-și promoveze vindecarea.

Alte motive pentru care oamenii au pisici

Mulți oameni au pisici pentru a scăpa de singurătate. Ei se simt mai bine atunci când se bucură de compania unei pisici, care îi ajută și să-și revină psihic prin felul ei de a fi. S-a spus și faptul că pisicile sunt bune pentru inimă. Pisicile pot ajuta oamenii să scape de depresie, singurătate, anxietate. Pentru proprietari, îngrijirea unei pisici nu este deloc supărătoare sau dificilă, din contră, ei iubesc aceste animale de companie.

Pisicile îi învață pe oameni fericirea de a le iubi pentru felul lor de a fi, fără măcar să-și dea seama de asta. Ele trezesc în oameni sentimente parentale, au un aspect drăgălaș, sunt jucăușe, au ochii mari și expresivi, sunt animale de companie foarte frumoase. Se spune că pisicile le induc oamenilor un sentiment de milă, nevoia de a le adopta, de a avea grijă de ele, de a le crește și a le iubi.

Pentru oamenii în vârstă, pisicile sunt animale de companie ideale. Totuși, un om ca să aibă un animal de companie trebuie să fie cât de cât pregătit și să-și dorească asta.

După o anumită vârstă, mulți oameni în vârstă simt nevoia de a deține o pisică în casă, care să le ofere companie; unii chiar au grijă de pisicile fără stăpân, care sunt în cartierul lor, le oferă hrană și apă.

Piscile nu prea au încredere în oameni, ele încearcă să fie mai independente decât sunt câinii. Oamenii de știință au spus că afecțiunea lor față de stăpâni este mai scăzută în comparație cu a câinilor. Acest lucru a fost explicat prin faptul că sentimentul de siguranță al piscilor depinde de ele, nu are legătură cu oamenii. Pisicile au un stil de atașament de încredere mai deosebit; dacă sunt îndepărtate de stăpâni ele țin minte asta și le trece destul de greu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.