Ce bucurie mai mare poti avea decat atunci cand iti unesti destinul cu persoana iubita si va hotarati impreuna sa celebrati deosebitul eveniment cu mult fast? Pai probabil ca o bucurie mai mare ar fi sa iti si plateasca cineva intreaga nunta si sa te poti desfasura in voie fara limite de buget.
Dar cum aceasta bucurie nu o au decat cei mai norocosi dintre miri, cu siguranta persoanele care platesc nunta in cele din urma sunt cei doi tineri care au luat marea decizie si o vor face cu mult chin sau cu usurinta. Nu mai exista o regula in aceasta privinta iar daca a existat la un moment dat, cu siguranta tot greul a cazut pe capul parintilor mirelui, care voiau nu voiau, trebuiau sa scoata bani din buzunar pentru a intra in posesia fetei.
Intre traditie si modernitate
In traditia unor zone, in mediul rural inca se mai poarta acest obicei insa foarte transformat, dus catre regulile modernitatii si anume acela ca parintii mirelui sa plateasca nunta. In plus, fata trebuia sa aiba si o zestre pe masura ca sa poata fi luata de catre un barbat din familie buna iar apoi parintii se vorbeau intre ei si puneau mana de la mana pentru a face masa festiva. Tot in traditiile populare, de mult trecute, era regula ca mirele trebuia sa plateasca pentru rochia miresei iar parintii lui trebuiau sa plateasca toate darile ce se cuveneau pentru diverse taxe, ca doar li se insura feciorul.
Bucuria era cu atat mai mare cu cat acesta era singur la parinti. La taxele pentru nunta mai participau si nasii daca binevoiau, insa greul cel mare cadea desigur pe spatele socrilor mari. Si tot in aceleasi traditii populare, nuntile se sarbatoreau in curtea casei unde a fost crescuta fata. In ziua de astazi insa, lucrurile stau total diferit pentru ca nunta este platita de cei mai darnici. Si cum traim vremuri grele, nimeni nu prea mai e asa de darnic. Exista si cupluri de tineri norocosi care sunt ajutati foarte mult de parinti, dar cei mai multi dintre ei isi strang banut cu banut, in fiecare luna, de la salariu si astfel ajung sa isi plateasca toate cheltuielile.
Fapte reale din prezent
Prezentul este insa putin mai crunt fata de trecut, asa cum sunt toate realitatile iar in ziua de azi, singurii care platesc nunta sunt mirii. Desigur ca si darurile de dupa nunta sunt destul de importante si atarna destul de greu in balansul bugetului nuntii. De regula tinerii isi organizeaza nunta dupa un an de la logodna pentru a avea timpul necesar cat sa-si stranga banii pentru toate cheltuielile si le achita rand pe rand.
De altfel asa este si cel mai indicat sa procedeze deoarece nu se pot baza intotdeauna pe oaspetii de la nunta, ca vor scoate prea multi bani din darile lor si cu siguranta de experiente urate, lumea e satula. Iar daca au norocul sa si ramana cu ceva banuti, atunci acestia isi vor gasi intrebuintarile in treburile gospodaresti si daca nu, atunci sunt potriviti pentru o luna de miere binemeritata. In cazul in care mirii sunt siguri pe castigul de dupa nunta atunci pot opta si pentru aceasta varianta de a plati totul din datorii si apoi sa si le achite, dar e mai bine sa fie cu inima impacata, decat sa aiba un stres in plus. Printre cei care platesc nunta se pot numara si parintii ambilor miri.
Nu exista nici o regula stricta si fiecare ajuta cu ce poate, iar in cazul in care se vor ivi probleme ulterioare, sau daca ei considera ca vor fi probleme ulterioare atunci e mai bine sa nu accepte ajutorul. Dar ce lucru mai frumos e pe pamant decat sa-ti vezi copiii realizati si sa stii ca ii poti sustine macar cu minimul de efort financiar in aceasta realizare? Asadar, discutiile dintre cei care platesc nunta trebuie sa ramana intre patru ochi si in nici un caz sa nu se impuna conditii ulterioare.
Iar daca parintii baiatului sunt cei care acorda cel mai mare ajutor si se ridica cu pretentii, atunci pentru asta s-a inventat si acordul prenuptial. In unele cazuri, si nasii sunt cei care contribuie la plata nuntii, deoarece ei dau cea mai mare suma de bani tinerilor, ca si dare pe masa, dar cu siguranta acea suma nu ajunge nici macar pentru plata unui sfert din nunta.
Deci la urma urmei cea mai buna si practicata solutie ramane aceea ca tinerii sa stranga luna de luna din salarii si sa achite gradat datoriile pentru diversele servicii prestate de companiile ce-i ajuta in organizarea evenimentului, atat de necesare in cadrul nuntii. Desi parintii se pot oferi sa plateasca macar o parte daca au de unde, se pare ca tinerii sunt si orgoliosi si putin incapatanati, dar in fond, de ce sa nu pornesti liber la un drum atat de intortocheat?