Nu doar rolul de mireasă este râvnit de toate fetele, ci și cel jucat de domnișoarele de onoare

0
638
Domnisoarele de onoare si rolul lor la o nunta, Foto: beremese.cz

Nu doar rolul de mireasa este unul ravnit de toate fetele, ci si cel jucat de domnisoarele de onoare este cautata in randul tinerelor. In egala masura este si cazul tinerilor ce isi doresc sa fie cavaleri de onoare. Multe dintre obiceiurile ce condimenteaza o nunta sunt de origine pagana pastrate fiind din timpuri stravechi. Foarte putini dintre cei ce astazi le practica la propria nunta sau le vad la altii stiu de fapt care este semnificatia acestora. S-a povestit in alte articole despre marturii si buchetul de flori al miresei si care este semnificatia lor, asa ca a venit astazi si randul rolului celor ce sunt alese a fi domnisoarele de onare.

Cum se disting aceste tinere domnisoare din intreg cercul de fete prezente la eveniment? In primul rand, asa cum si traditia straveche o spune, acestea ar trebui sa fie imbracate la fel. In vechime ele purtau chiar acelasi model de rochie ca al tinerei care se casatorea. Ca si buchetul de flori pe care acesta il purta in ziua nuntii, si asemanarea din punct de vedere al vestimentatiei cu alte fete o aparau de spiritele rele. Se credea ca acestea nu stiau care din cele prezente acolo se va casatori si astfel nu ar sti de care sa se apropie. Domnisoarele de onoare nu sunt asadar o inventie a timpurilor moderne, ci mai degraba atributiile pe care le au acum sunt noi. Spre exemplu, faptul ca o domnisoara si un cavaler sunt cei ce duc lumanarile Domnisoarele-de-onoare1-300x198.jpgmirilor la intrarea in biserica, ei deschizand astfel calea, ca mai apoi sa dea lumanarile nasilor. Pe parcursul ceremoniei religioase vor fi langa miri si langa nasi, marcandu-se astfel inca o data importanta lor in ceremonial. Dupa cununia religioasa se va merge la restaurant, unde domnisoarele si cavalerii nu sunt inca absolviti de atributii. Domnisoarele de onoare, spre exemplu, ajuta ca mireasa sa puna flori in piept nuntasilor, asta daca acest obicei inca se mai pastreaza si este preferat de miri. Daca nu se mai practica acest lucru, ele pot, in schimb, sa conduca invitatii la locurile lor, pentru ca totul sa mearga ca pe roate, invitatii sa nu se simta stingheriti si mirele si mireasa sa nu fi prea aglomerati cu primirea si conducerea invitatilor. Si lucrurile nu se termina aici. Pe parcursul petrecerii sunt momente precum furatul miresei sau aruncatul buchetului sau anumite dansuri unde prezenta domnisoarelor de onoare si a cavalerilor este extrem de importanta. Ei sunt catalizatorii pentru o atmosfera placuta, avand menirea sa anime si ceilalti nuntasi.

Citește și:  Între obicei și modernitate - cum alegem și care este rolul nașilor de nuntă

Avand in vedere ca veni vorba de petrecere si de domnisoare si cavaleri de onoare, tot acestia sunt si cei responsabili cu buna dispozitie si cu idei pentru una dintre cele mai noi obiceiuri de la o nunta in Romania, si anume petrecerea burlacilor si a burlacitelor. Domnisoarele vor avea grija sa distreze viitoarea mireasa pentru ultima daca in calitate de fata nemaritata, iar cavalerii vor fi cei ce vor avea grija sa distreze viitorul mire, pentru ultima data in calitate de burlac.

Domnisoarele de onoare sunt si cele ce tin calea mirelui atunci cand acesta ajunge, insotit de alaiul sau, la casa miresei. Viitorul sot trebuie sa isi plateasca intrarea in casa pentru a putea in cele din urma sa isi sarute si sa isi duca mireasa la altar. O alta traditie inainte de plecarea la biserica este si gatitul miresei si al mirelui, unde o domnisoara si un cavaler de onoare tin oglinda in care se privesc cei doi.

Dar acesti pioni importanti la un eveniment cum este nunta trebuie sa fie si rasplati pentru munca pe care ei o depun. Mai ales atunci cand domnisoara de onoare este aprope de mireasa pe tot parcursul organizarii nuntii, ea o insoteste la infinitele probe ale rochiei, o ajuta la alegerea invitatiilor si este acolo ori de cate ori mireasa nu mai reuseste sa duca la bun sfarsit toate lucrurile. Rasplata consta de cele mai multe ori in cumpararea sau inchirierea rochiei, oferirea unui buchet de flori pe care domnisoara il are pe tot parcursul nuntii sau a unor coronite pe care, de asemenea, domnisoara sa o poarte la nunta. Vestimentatia si accesoriile unei domnisoare de onoare trebuie sa fie fara indoiala in concordanta cu rochia miresei, astfel incat sa iesa in evidenta unitatea si eleganta evenimentului.Domnisoarele-de-onoare-300x225.jpg

Desi s-a discutata atat de mult ce trebuie sa faca o domnisoara de onoare, nu s-a mentionat nimic cine este cea privilegiata sa fie in acest rol. Ei bine, de cele mai multe ori, mireasa este cea care decide, fetele ce ii sunt alaturi sunt de cele mai multe ori prietenele cele mai apropiate. Mai poate fi sora mirelui sau a miresei, mai ales daca aceasta este necasatorita sau o verisoara. Cel mai important aspect este faptul ca la nunta poate fi mai mult decat o singura domnisoara, astfel ca nici o domnisoara nu va fi suparata ca nu face parte din alaiul miresei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.