Animale de companieCe trebuie să știm despre pisica lauză și puii săi, cum să...

Ce trebuie să știm despre pisica lauză și puii săi, cum să îi îngrijim?

Ce trebuie sa stim despre pisica lauza si puii sai? – Dupa cum bine se stie natura a inzestrat pisica sa poata naste singura fara ajutor. Perioada de dupa nastere insa este mai dificila, pentru ca pisica este lauza si atat ea cat si puii sai au nevoie de mai multa ingrijire din partea stapanului ei.

Sunt cateva lucruri care se pot face pentru pisica lauza si puii sai. In primul rand medicul veterinar recomanda sa se palpeze abdomenul acesteia pentru a verifica daca nu cumva mai are un pui ce inca nu a fost nascut. Daca totul este in regula se analizeaza cu atentie starea pisicii si ce simptome prezinta, care este comportamentul ei dupa nastere. In cazul in care se simte la palpare ca mai are un pui in burta situatia este destul de grava.

Acesta este cazul cand se apeleaza la ajutorul unui medic veterinar. Pisica trebuie dusa la o clinica veterinara, i se face o consultatie medicala, o radiografie si astfel se verifica daca are un pui in burta care nu a fost nascut sau are alta problema. In cazul in care ea nu mai are contractii si nu mai poate naste puiul, sau daca acesta este deja mort trebuie operata de urgenta.

In situatii normale cand pisica a nascut toti puii poate doar sa stea linistita si sa doarma mai mult, ceea ce nu este un motiv de ingrijorare. In unele situatii se intampla ca pisica sa manifeste anumite simptome – febra, salivatie excesiva, anxietate, convulsii – ceea ce este un motiv de ingrijorare si trebuie dusa la un medic veterinar. Uneori astfel de simptome arata ca pisica sufera de o boala destul de grava numita eclampsie si care poate sa apara de obieci dupa ce ea naste. Conform medicilor aceasta boala poate duce chiar la decesul animalului de aceea ea trebuie observata cu atentie si ingrijita cat mai bine.

Pisica si puii trebuie sa aiba un culcus al lor, curat, suficient de spatios si care sa le ofere un sentiment de siguranta, de aceea trebuie pozitionat intr-un loc mai retras. Un astfel de culcus poate fi o cutie in care se pune o carpa moale, pentru ca pisica si puii ei sa stea cat mai comod. De asemenea este indicat ca aceasta cutie sa fie situata intr-un loc mai intunecat si caldut, temperatura trebuie sa nu fie mai mica de 28-29ºC. Dupa cateva zile temperatura poate sa fie si mai redusa cu cateva grade. Pisica trebuie hranita de cate ori are nevoie, chiar si de mai multe ori pe zi, sa i se dea lapte dar si apa, sa aiba in apropierea sa ladita cu nisip.

Indiferent ce problema apare la pisica dupa nastere, care creeaza un sentiment de ingrijorare, este bine sa se apeleze la ajutorul unui medic veterinar.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.