Sarcină & BebeCe condimente sunt bune pentru bebelușii cu vârsta peste 10 luni?

Ce condimente sunt bune pentru bebelușii cu vârsta peste 10 luni?

Condimentele pot fi folosite în hrana bebelușilor, dar cu moderație. Ele îmbunătățesc gustul mâncării și sunt bune pentru sănătatea lor. Desigur, există restricții clare privind condimentele picante, care trebuie cu siguranță evitate.

Conform nutriționiștilor, o mirodenie bună pentru bebeluși este scorțișoara. Aceasta trebuie să fie 100% naturală, ea se poate adăuga în alimentația bebelușului care are deja vârsta de 10 luni. Bebelușii pot consuma scorțișoară, atât timp cât ei au trecut la alimente solide. Potrivit medicilor pediatri introducerea mâncării solide la bebeluși se face după vârsta de 6 luni; apoi ei au nevoie de o perioadă de acomodare cu această mâncare și abia după aceea pot primi și condimente.

Ce trebuie să știe părinții despre condimente și mâncarea bebelușului?

Părinții trebuie să folosească condimentele în cantitate redusă atunci când este vorba despre alimentația bebelușului. Ei pot utiliza de exemplu scorțișoară, însă într-o cantitate cât mai mică, doar așa pentru a da puțină aromă mâncării.

Despre scorțișoară s-a spus că în cantitate mare ar putea cauza tulburări la stomac și iritații ale pielii la copilul mic. Prin urmare, scorțișoara se consumă în doze mici, astfel bebelușul va beneficia de aroma și de proprietățile ei bune pentru sănătate. Scorțișoara are antioxidanți și este un condiment cu proprietăți antiinflamatoare. Ea poate ajuta la regenerarea țesuturilor, la prevenirea unor boli și afecțiuni. În plus, scorțișoara nu este pe lista alimentelor ce provoacă alergie la copii, cum sunt de exemplu alte produse: ouă, nuci, grâu, arahide, pește, crustacee, lactate.

Important de știut!

Este important ca tractului gastrointestinal și rinichii bebelușului să fie suficient de dezvoltați pentru a primi astfel de condimente. Prin urmare introducerea de condimente la copiii mici în dietă se face cu mare atenție. Cel mai bine este să se ceară sfatul unui medic pediatru; acesta va ști ce alimentație să stabilească pentru fiecare bebeluș în parte.

Părinții trebuie să fie atenți la ce condimente adaugă în mâncarea bebelușilor, acestea trebuie să fie naturale, organice, să nu conțină sare sau alte substanțe. Un lucru deosebit de important este evitarea glutamatului monosodic în meniul copiilor. De asemenea, copiii nu trebuie să consume condimente iuți până la vârsta de 7-8 ani. Chiar și după această vârstă, condimentele iuți se consumă cu moderație. În general, condimentele se testează pentru a vedea dacă copilul nu manifestă posibile alergii la unele dintre ele.

Potrivit cercetătorilor, există o serie de condimente care sunt sigure pentru bebeluși:

  • Fenicul, mărar, coriandru
  • Busuioc, pătrunjel, rozmarin
  • Chimen, scorțișoară.

Cercetătorii precizează și faptul că trebuie evitate condimentele care conțin sare, deoarece copiii mici au o toleranță scăzută la sodiu, ei au rinichii sensibili, care nu suportă multă sare. Până la vârsta de 1 an, copilul poate primi mâncare fără sare. După această vârstă, copilul poate consuma aproximativ 0,5 g sare pe zi. Părinții trebuie să țină cont și de cantitatea de sare din alimente, pentru că sarea apare și în prăjituri, anumite tipuri de brânză.

Alte aspecte importante

Condimentele se introduc în alimentația bebelușului după vârsta de 10 luni; acesta trebuie întâi să se obișnuiască cu alimentele solide. În acest fel se evită și posibile reacții alergice, sau iritarea mucoasei gastrice. Bebelușul are nevoie de o perioadă de câteva luni de acomodare cu mâncarea solidă, deci el nu trebuie să consume condimente pentru că pot apărea riscuri pentru sistemul său digestiv foarte sensibil.

Copiii care au vârsta de 1 an pot fi învățați cu diferite mirodenii și condimente. Medicii spun că este important ca părinții să respecte gustul copilului. Ei pot încerca diferite condimente și combinații ale acestora, însă și copilul poate avea anumite preferințe și trebuie ținut cont de plăcerile lui. Dacă acesta respinge un anumit tip de condiment, atunci el nu trebuie folosit în alimentația micuțului.

În general, ierburile și condimentele îmbunătățesc gustul mâncării și în plus au și multe beneficii pentru sănătate. Ele se presară deasupra mâncării, se folosesc zdrobite sau sub formă de pudră. Indicat este să se aleagă condimente proaspete, care provin din culturi organice, bio.

Nu orice condiment poate fi dat copiilor!

Există restricții de vârstă când vine vorba despre condimente. De exemplu, busuiocul stimulează digestia și poate fi administrat la copii doar după vârsta de 2 ani. Feniculul îmbunătățește digestia, calmează colicile, poate fi introdus în alimentația bebelușilor de la vârsta de 4 luni. Semințele de fenicul ajută și la formarea laptelui matern.

Mărarul are multe vitamine și ajută la dezvoltarea copilului, deci este bun în piureuri de legume, la bebelușii care sunt deja obișnuiți cu alimente solide. La fel și pătrunjelul este bun pentru alimentația copiilor mici.

Usturoiul se poate folosit la copiii ce au deja vârsta de 2 ani, pentru că ajută la prevenirea răcelilor, este un antibiotic natural. Usturoiul se poate introduce în preparate culinare din legume, cum sunt supele și tocănițele. El nu este indicat copiilor care au boli ale tractului gastrointestinal.

Turmericul este un condiment interzis copiilor care au vârsta mai mică de 6 ani.

Ghimbirul este util în creșterea imunității la copii și în tratamentul tulburărilor digestive. Acest condiment însă nu se dă la bebeluși, el se introduce în ceai la copiii mai mari, pentru a preveni gripa și răceala.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.