Medicii veterinari au scris despre o boala care apare frecvent la anumite animale de companie si care reprezinta o inflamatie a mucoasei vezicii urinare. Aceasta este denumita in termeni medicali – cistita. Cauzele inflamatiilor la nivelul vezicii urinare sunt infectiile sau calculii urinari care se dezvolta la acest organ. Boala se poate agrava foarte repede daca nu este tratata la timp si acest lucru provoaca simptome foarte greu de suportat de catre animal.
Principalele simptome care tradeaza ca animalul sufera de cistita sunt: nevoia de a urina foarte des, aspectul tulbur al urinei si uneori cu firisoare de sange, stari febrile, varsaturi, scaderea poftei de mancare sau chiar refuzul ei, dureri in timpul urinarii, miros puternic neplacut al urinei, stari de apatie, letargie, anxietate, retragerea intr-un loc retras si pierderea chefului de joaca si activitate.
Cauzele cistitei la pisici:
- Pietrele la rinichi sau asa numitii calculi la rinichi pot duce la aparitia bolii.
- Diferite infectii pot afecta uretra si apoi vezica urinara si astfel se instaleaza boala, raceala si este slabit sistemul imunitar.
- Pielonefrita sau alte boli ale rinichilor pot face ca animalul sa sufere de cistita.
- Neoplasmele de la vezica urinara sau anumite inflamatii din jurul acestui organ pot fi considerate alte cauze ce duc la dezvoltarea bolii.
- In comparatie cu masculii, la femele este mai ridicat riscul de a suferi de cistita bacteriana deoarece uretra la ele este mai scurta si mai larga si usor de afectat de infectie. Medicii spun si despre o predispozitie mai mare la animalele sterilizate, deoarece la acestea concentratia de urina este mai mare.
Pisica poate suferi de mai multe tipuri de cistita:
- In majoritatea cazurilor apare cistita acuta care debuteaza brusc si de cele mai multe ori nu da simptome ce pot sa tradeze cauza aparitiei inflamatiilor.
- Cistita cronica este o boala care poate sa se manifeste in anumite sezoane si sa dea simptome mai putin evidente.
- Cistita traumatica este o consecinta a unei contuzii a vezicii urinare in urma caderii piscii de la inaltime.
- Cistita datorata leziunilor maduvei spinarii este o forma mai rara. Pisica care a suferit astfel de lezini ajunge la o scadere a tonusului muscular, la o perturbare a vezici urinare si incapacitatea de a goli normal urina din vezica. Astfel se produce stagnarea urinei, inflamatia puternica a peretelui vezicii urinare, scaderea imunitatii, aparitia infectiilor bacteriene si a cistitei bacteriene.
- Cistita infectioasa este provocata de microflora bacteriana ce infecteaza vezica urinara, de agenti virali, de micoplasme, Chlamydia sau diferite ciuperci ce afecteaza acest organ.
- Cistita idiopatica este o forma la care medicii inca nu au descoperit o cauza care o produce.
- Cistita cauzata de diabet zaharat apare in special la pisicile care sufera si de obezitate.
Metode de tratament pentru cistita:
Tratamentul se recomanda de catre un medic veterinar si se administreaza sub supravegherea cadrelor medicale in cazuri grave. Pentru stabilirea diagnosticului se face analiza sangelui, ecografie abdominala si eventual radiografii in cazuri grave.
Medicamentele prescrise de medic vor fi prezentate stapanului animalului si explicat in detaliu modul lor de administrare. Acestea constau in medicamente antispastice, antibiotice, antiinflamatoare, cu efect diuretic si ceaiuri de plante.