Casă și grădinăCând și cum să transplantați florile de apartament pentru a asigura dezvoltarea...

Când și cum să transplantați florile de apartament pentru a asigura dezvoltarea plantelor?

In procesul de crestere a plantelor de apartament, tranplantarea reprezinta un pas foarte important. Acest proces precupune, dupa cum sugereaza si numele, mutarea plantelor de apartament dintr-un vas in altul la o anumita perioada de timp, perioada fiind influentata de tipul si nevoile fiecarei plante in parte. Cand si cum sa transplantati florile de apartament veti afla citind randurile urmatoare.

De ce este importanta transplantarea plantelor de apartament?

Plantele de apartament sunt mai diferite fata de cele care se dezvolta in mediul lor natural iar daca iubiti florile si doriti ca acestea sa va infrumuseteze locuinta, este important sa cunoasteti care sunt principalele nevoi ale acestor plante.

Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput ale acestui articol, transplantarea reprezinta un pas esential al procesului de ingrijire a plantelor de apartament. Daca au conditiile necesare, plantele de apartament se vor dezvolta armonios ceea ce inseamna ca, la o perioada de timp, va fi nevoie sa le schimbati pamantul si ghivecele pentru a le oferi conditii prielinice. Insa, trebuie sa stiti ca in cazul anumitor plante, transplantarea nu este recomandata sau trebuie sa se faca foarte rar.

Transplantarea este importanta mai ales pentru plantele care se afla in plin proces de crestere, insa este indicata si in cazul celor care au atins deja maturitatea sau procesul lor de crestere este incetinit, insa in acest caz transplantarea se va face mult mai rar, o data la 3 – 4 ani, uneori chiar si la o perioada mai mare de timp.

Transplatarea este esentiala pentru a schimba pamantul si pentru a muta planta intr-un nou ghiveci, curat si dezinfectat.

Cand este indicat sa transplantati florile de apartament?

Dupa cum am mentionat si anterior, atunci cand transplantati plantele, tineti cont de nevoile acestora si de nivelul lor de dezvoltare. Insa, este indicat sa tineti cont si de perioada. Este foarte important ca transplantarea plantelor sa se faca fie primavara, fie vara, pentru ca temperaturile mai mari vor ajuta planta sa se acomodezse noului sol.

Ganditi-va ca plantele sunt organisme vii si vor reactiona intr-un mod diferit la acest proces.

De asemenea, in perioada primavara – vara, plantele de apartament se afla in plin proces de crestere, ceea ce inseamna ca se vor acomoda mai rapid schimbarii. Insa, mare atentie, deoarece nu este indicat ca plantele sa fie transplantate in momentul in care trebuie sa infloreasca.

Pe langa factorii de mai sus de care trebuie sa tineti cont pentru transplantrarea florilor de apartament, trebuie sa mai tineti cont si de indiciile pe care planta in sine le ofera si este posiibl ca aceastea sa nu corespunda celor de mai sus. Asadar, este important sa mutati planta intr-un alt ghiveci atunci cand:

– observati ca radacinile sale au crescut atat de mult incat nu mai au loc in ghiveci si au inceput sa fie vizibile la suprafata

– pamantul din ghivece este foarte uscat, are un aspect putred si degradat

– daca, atunci cand turnati apa in ghiveci, aceasta se absoarbe foarte greu, inseamna ca pamantul este pietrificat si trebuie sa fie schimbat cat mai repede cu putinta deoarece, in caz contrar, radacinile vor avea de suferit

– planta va va oferi un indiciu clar ca are nevoie de o noua locatie: frunzele care apar sunt mai mici si mai firave decat ar trebui sa fie.

Cum sa transplantati florile de apartament?

transplantare flori

Transplantarea florilor de apartament este un proces complex si, inainte de a incepe sa mutati plantele dintr-un ghiveci in altul, este important sa cunoasteti cateva aspecte importante.

Alegeti un ghiveci nou sau, daca in acesta a fost plantata o alta floare, este bine sa il spalati cu simt de raspundere si sa il dezinfectati.

Tot referitor la noul ghiveci este important sa stiti ca acesta trebuie sa fi mai mare decat cel anterior, pentru a permite radacinilor sa se aseze corespunzator si sa isi continue procesul de crestere.

De asemenea, trebuie sa aveti la indemana si cateva instrumente curate si dezinfectate pentru a curata planta, a taia radacinile acesteia si pentru a pregati pamantul. De asemenea, pe langa ghivechi si instrumentele potrivite, alegeti si un pamant de foarte buna calitate si fertilizatorul potrivit.

Incepeti transplantarea prin pregatirea atenta a noului ghiveci. Pregatiti substratul care nu trebuie sa depaseasca 3 cm, din pietris si nisip. Turnati un sfert din pamant peste substrat dupa care scoateti cu atentie planta din vechiul recipient. Mare atentie, deoarece pamantul nu trebuie sa fie uscat sau pietrificat atunci cand veti scoate planta deoarece riscati sa rupeti radacinile. Udati pmanatul si loviti ghiveciul pana cand pamantul si inclusiv radacinile incep sa se desprinda de peretii ghiveciului. Ridicati cu atentie planta si indepartati pamantul de pe radacini.

Analizati cu atentie radacinile. Acestea trebuie sa fie de culoare alba. Daca observati ceva in neregula, portiuni innegrite sau putrezite, cu un miros ciudat, este important sa le taiati pentru ca sunt semnul unei afectiuni.

Dupa ce radacinile au fost taiate, asezati planta in mijlocul noului vas si turnati restul de pamant. Presati pamantul la suprafata si udati din abundenta.

Pentru ca planta sa se acomodeze mai rapid acestei schimbari, este indicat sa o asezati in primele zile de la transplantare intr-un spatiu semiumbrit. Dupa aceea, planta va fi asezata in locul obisnuit si se va incepe procesul obisnuit de ingrijire.

Nu este indicat sa folositi fertilizatorul imediat dupa transplantare, ci in momentul in care planta este mutata la locul sau.

Daca pana acum credeati ca transplantarea florilor de apartament reprezinta o activitate foarte simpla, iata ca aceasta se dovedeste a fi una chiar complexa care necesita atentie, rabdare, indemanare si nu in ultimul rand dragoste fata de plante.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.