Animale de companieBoli genetice la câini, vezi care sunt cele mai predispuse rase

Boli genetice la câini, vezi care sunt cele mai predispuse rase

Nu de putine ori s-a intamplat ca o persoana sa achizitioneze un caine ca animal de companie si la un moment dat sa constate ca acesta sufera de o boala genetica sau ereditara, fapt probabil nestiut de cel, de la care a luat cainele. Acest lucru se intampla frecvent deoarece este foarte greu de a stopa raspandirea unor astfel de boli genetice la caini. Pentru a se realiza acest lucru ar trebui sa se dea o reglementare privind controlul acestor boli ereditare la caini. Dupa cum bine se stie bolile genetice afecteaza diferite rase de caini, care au o predispozitie la acestea din nastere.

La anumite rase de caini (Saint Bernard, Boxer, Bulldog, Cocker Spaniel, Basset Hound) si mai ales la cele care traiesc in orase, apare frecvent o boala cronica la pleoapa inferioara a ochiului si care se manifesta prin conjunctivita, iritatii oculare, acumulare de murdarie pe pleoape. Un prin remediu pentru aceasta boala il constituie spalaturile cu ceai de musetel sau cu decoctul din aceasta planta medicinala. Daca boala persista se va apela la ajutorul unui medic veterinar.

La rasele de caini Chow Chow, Pechinez se poate ajunge la deteriorarea corneei datorita genelor care afecteaza ochiul prin ruralea pleoapelor in interior. Astfel animalul poate suferi la un moment dat de keratoconjunctivita (o inflamatie a corneei) cand ochii devin tulburi, sunt rosii si au puroi. Tratamentul este stabilit tot de medicul veterinar.

Cainii de vanatoare, care au varsta de peste 5 ani pot suferi de leziuni degenerative ale discului intervertebral lombar, datorita predispozitiei lor genetice la probleme ale sistemului vertebral. In aceasta situatie animalul ajunge sa-si tarasca picioarele din spate si sa aiba dureri mari. Tratamentul in cazul acestei boli se face acasa, cainele trebuie sa faca bai calde si sa i se administreze vitamine si prednisol ce ajuta la intarirea coloanei vertebrale. De asemenea medicamentele analgezice pentru calmarea durerii nu trebuie sa lipseasca. In cazuri grave medicul recomanda interventia chirurgicala.

Majoritatea raselor de caini mari (Terra Nova si Rottweiler) sufera frecvent de displazie de sold. Aceasta boala genetica provoaca durere, pierderea coordonarii miscarilor si chiar paralizia labelor posterioare. Cel mai adesea displazia de sold este cauzata de efortul prea mare la care este supus un caine in perioada de crestere si dezvoltare a oaselor si articulatiilor sale, dar si de alimentatia incorecta, prea bogata in calorii si proteine (carne) si saraca in minerale.

Exista caini (ca de exemplu rasa Teckel, Pechinez, Bulldog) care pot avea displazie de cot. Acest lucru se datoreaza masei lor musculare mari care apasa asupra articulatiilor cotului. In timp membrele anterioare se deformeaza, are loc atrofierea muschilor si mersul devine lent, cainele pare sa aiba membrele amortite. Unele rase care au corpul lung si membrele anterioare si posterioare scurte (cum este de exemplu cainele Pechinez si Terrier) ajung sa dezvolte boala atat de mult, incat sufera la un moment dat de paralizia regiunii pelviene.

probleme

Cele mai solicitate zone ale corpului sunt pelvisul, zona lombara a coloanei vertebrale si membrele posterioare. Ciobanescul German este o rasa predispusa la displazia de articulatii la genunchi si cot, inflamatii ale pielii si ale corneei, disfunctii pancreatice.

Cainii de rasa Mastiff, Pechinez, Bulldog care au narile larg deschise pot suferi de boli genetice la nivelul tractului respirator superior si plamani. De asemenea exista rase de caini ce prezinta o ingustare severa a traheei si care sunt predispusi la boli pulmonare. Din categoria aceasta fac parte cainii Pinscher, Yorkshire Terrier si Poodle.

Cainii de talie mica dar si rase precum sunt Collie, Labrador Retriever pot suferi de boli genetice de ochi: cataracta, afectiuni ale retinei care pot duce la orbire la varsta frageda.

Bolile de ochi apar frecvent la cainii de rasa Ciobanesc German, Collie, Newfoundland, Dog de Bordeaux, Retriever, Boxer.

Boala sangelui numita si boala von Willebrand apare mai ales la rasa Manchester Terrier, Ciobanesc German si Doberman.

Cardiomiopatia dilatata este o boala ce afecteaza rasele de caini Dobermann, Saint Bernard, Mastiff Neapolitan.

Rasele care au par scurt sufera frecvent de boli de piele, astfel dermatita alergica apare la Dobermann si Bull Terrier.

Pana in prezent cercetatorii au identificat in jur de 500 de boli genetice la caini, insa lista continua. Cei care se hotarasc sa cumpere o anumita rasa de caine trebuie inainte sa faca unele cercetari in legatura cu ce probleme de sanatate ar putea avea aceasta. Daca exista posibilitatea ca patrupedul sa aiba anumite probleme se pot face teste ale ADN-ului prin care se afla daca rasa respectiva sufera sau poate avea mai tarziu o anumita boala genetica. Pentru unele boli insa nu exista un test ADN, acest lucru face ca un caine ce pare sanatos sa prezinte o boala ascunsa care se va declansa mai tarziu. In astfel de cazuri nu mai ramane decat sa se faca un control pedigree care va lamuri anumite aspecte legate de anumite probleme genetice anterioare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.