Animale de companiePitonul regal sau Python regius ca animal de companie, află ce condiții...

Pitonul regal sau Python regius ca animal de companie, află ce condiții necesită acest șarpe într-un terariu

Pitonul regal are denumirea stiintifica de Python regius si este un sarpe recomandat ca animal de companie pentru crescatorii cu oarecare experienta. Acest sarpe este destul de frecvent intalnit in conditii de captivitate deoarece conform expertilor poate fi imblanzit usor, se obisnuieste repede cu gazda, nu este agresiv si nu musca chiar daca are contact si cu strainii. Deseori stapanul il tine alaturi de el si agatat de gatul sau. Totusi un lucru este bine de avut in vedere si anume faptul ca fiecare persoana trebuie sa se abtina sa faca miscari bruste fata de acest sarpe, mai ales prin fata botului sau. Manipularea sa se face cu mare atentie, incet, fara a speria si stresa sarpele.

Pitonul regal provine din Africa si poate avea lungimea corpului de cel mult 1,2-1,8 m.

Faptul ca acest sarpe a devenit in ultimii ani foarte popular si preferat ca animal de companie nu este deloc surprinzator avand in vedere aspectul sau in nuante de culori foarte frumoase, natura si dimensiunea sa, ceea ce face sa fie un exemplar foarte important pentru iubitorii de astfel de vietuitoare sau pentru colectionari.

Pitonii care sunt prinsi din salbaticie si adusi sa fie tinuti in terariu au obiceiul sa refuze sa manance o buna perioada de timp. Acest lucru este normal, nu trebuie sa ingrijoreze faptul ca serpii nu mai vor sa manance o perioada de 3-4 saptamani. De obicei in cele mai multe cazuri ei vor incepe singuri sa accepte iar hrana. De asemenea pitonii au obiceiul sa refuze hrana in perioada de reproducere.

Daca situatia pare oarecum anormala pentru ca dureaza prea mult este bine sa se consulte un expert in domeniu si astfel sa se obtina informatii privind subtilitatile ce tin de conditiile care pot determina astfel de pitoni sa se adapteze mai bine la noul mediu de viata. Daca va fi atins sau stresat el nu va fi nici pe departe imblanzit mai rapid ci se va prelungi si mai mult perioada de adaptare. Cel mai bine este sa fie lasat in pace, sa stea in liniste.

Ei au nevoie de conditii asemanatoare mediului in care traiesc, de aceea este bine sa se faca eforturi in acest sens, terariu si felul cum este amenajat va reproduce pe cat posibil ceea ce era in natura si cu tot ce este necesar pentru viata normala a acestor animale de companie. Pitonul regal nu necesita nevoi speciale insa exista o serie de elemente de ,,echipament” care trebuie folosite si dintre acestea terariul este cea mai importanta piesa si cea mai mare.

Terariul in care se adaposteste un astfel de sarpe este necesar sa fie cat mai spatios, dimensiunile sale minime sunt urmatoarele: lungimea de 1 m, inaltimea si latimea de 60 cm. Pentru ca sarpele sa aiba viata confortabila si o sanatate buna trebuie sa se tina cont de anumite conditii adecvate de temperatura si umiditate, vitale pentru reptile. Tinand cont ca pitonii sunt serpi tropicali este de inteles ca temperatura sa fie mai ridicata si umiditatea mare. Temperatura in timpul noptii in lunile de vara trebuie sa fie de 20-22ºC, iar in restul anului de 18-20ºC. In timpul zilei temperatura poate varia intre 25-28ºC si vara pana la 30-35ºC.

Umiditatea aerului este normal sa varieze intre 50-60%. Desi unii ar tinde sa creada ca e necesar sa fie incalzit intregul terariu, nu este chiar asa. Ca si in salbaticie pitonul regal poate selecta temperatura optima pentru el si de aceea daca se pune elementul de incalzire intr-un colt al adapostului se va obtine o temperatura mai mare mai aproape de sursa de caldura si din ce in ce mai scazuta cu cat distanta va fi mai mare fata de ea.

Python regius
Python regius

In functie de preferinta sarpelui pentru o anumita zona din terariu se va stabili si temperatura optima pentru el si astfel ea se va putea regla. In functie de marimea terariului se va putea folosi un termostat si un incalzitor adecvat acesteia. Pentru a controla temperatura se poate folosi un termometru ce se va amplasa in locul unde sarpele isi petrece mai mult timp.

Terariul trebuie sa fie acoperit (dar sa aiba si mici gauri de aerisire) avand in vedere ca un sarpe care este tinut inchis are mult timp liber si daca va descoperi cea mai mica posibilitate de a evadare, cu siguranta o va incerca. Un terariu poate fi cumparat sau construit din lemn, sticla si plastic. Cel mai mult sunt utilizate terariile din plastic cu ferestre glisante, cu un strat impermeabil ce este usor de curatat. Terariul trebuie sa fie luminos, sa ofere o vedere buna, sa aiba colturile si marginile rotunjite pentru a fi usor de intretinut.

Foarte important este ca sarpele piton sa aiba acces la apa curata. Se va pune un vas din ceramica mare cu apa, iar evaporarea acesteia va contribui si la mentinerea nivelului de umiditate din adapost. Apa trebuie sa fie proaspata mereu, schimbata regulat si vasul in care ea se tine spalat foarte des deoarece bacteriile de apa calda se dezvolta si se inmultesc rapid. Ca substrat in terariu nu este recomandat sa se foloseasca rumegus de lemn pentru ca poate fi toxic pentru astfel de serpi si reptile in general. Ideal este sa se puna gazon artificial, care se poate taia la dimensiune si curata foarte usor.

Hrana pentru pitonul regal consta din rozatoare, soareci, sobolani, gerbili. Acest sarpe poate invata in captivitate sa manance si animale moarte desi in salbaticie acest lucru este aproape imposibil. Foarte important este ca in momentul in care un sarpe refuza categoric sa manance sa fie lasat in pace dar animalul viu (soarecele, sobolanul) sa nu fie lasat in terariu deoarece mai mult ca sigur acesta va musca sarpele si ii va provoca rani foarte grave.

Imperecherea la pitonul regal are loc in cateva saptamani, femela dupa 3-4 luni depune 3-12 oua, in cele mai multe cazuri doar 7 care, dupa o perioada de 55 de zile eclozeaza si apar puii de sarpe. Speranta de viata la pitonul regal este de 20-30 de ani in captivitate si de pana la 10 ani in mediul sau natural.

Video – Pitonul regal – Python regius:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.