Animale de companieLimfomul felin, care sunt simptomele acestei boli la pisici și ce organe...

Limfomul felin, care sunt simptomele acestei boli la pisici și ce organe afectează aceasta?

Limfomul felin este o boala foarte grava care apare la pisici, un tip de cancer care se caracterizeaza prin cresterea si dezvoltarea anormala a celulelor maligne. Aceasta boala este cunoscuta si sub denumirea de limfosarcomul felin, limfosarcomatoza sau limfomatoza generalizata.

Limfomul felin este provocat de un virus care poate fi gasit in asociere cu alt virus periculos pentru sanatatea animalului – cel al leucemiei feline. Boala poate afecta orice pisica indiferent de rasa si varsta. Cele mai predispuse la imbolnavire sunt pisicile siameze dupa cum sustin unii medici veterinari. Din fericire cazurile de pisici care sufera de aceasta boala sunt rare, limfonul felin apare sporadic, are o incidenta scazuta. Conform statisticilor boala a aparut la 1,5-3 % din cazurile investigate.

Simptomele limfomului felin:

  • La pisicile aflate la varsta adulta apar ulceratii in zona buzelor si gingiilor.
  • Animalul poate suferi de rinita, gingivita, anemie, icter.
  • Apare hiportrofia ganglionilor superficiali.
  • Pisica este apatica, are o stare generala de rau, oboseste foarte usor la orice efort.
  • Are stari de diaree si varsaturi, isi pierde pofta de mancare.
  • Apar stari febrile, cresterea temperaturii corpului.
  • Blana pisicii arata urat, are un aspect neingrijit, nesanatos.
  • Pisica urineaza des, corpul ei este dezhidratat, are senzatia permanenta de sete.
  • Membranele mucoase sunt palide.
  • Pisica are abdomenul ascitic cu acumulare de lichid in cavitatea acestuia.
  • In cazuri grave se instaleaza pneumonia.

Pisica poate suferi de o forma digestiva a limfomului care se localizeaza mai ales in intestinul gros, cecum si colon. Simptomele in acest caz sunt putin diferite: apar stari de greata, voma si diaree, scurgeri rectale de fecale urat mirositoare. Aceasta boala apare la pisicile care au varsta mai mare de 8 ani.

O alta forma a bolii este cea la care limfoganglionii cresc in volum, sunt reci, au suprafata neteda, nu adera la tesuturile din jur ci sunt mobili sub piele. La pisicile tinere, care au varsta mai mica de 3 ani, apare o forma a limfomului care se prezinta sub aspectul unei mase tumorale, ce incepe sa se dezvolte din zona timusului.

Limfomul felin poate afecta grav mai multe organe interne ale pisicii – splina, ficatul, rinichii, sistemul nervos central, maduva osoasa, pielea, inima, ochii, tractul gastro-intestinal.

Pentru diagnostic medicul veterinar va face un examen pisicii, ii va palpa abdomenul sa vada daca are tractul gastro-intestinal umflat, ii va face o serie de teste – cu ultrasunete, analize de sange, radiografii, eventual si biopsie.

In cazurile de limfom felin medicii recomanda chimioterapia. De asemenea, daca tumoarea este localizata, se poate folosi metoda chirurgicala sau terapia cu laser. La pisicile tinere tratamentul da rezultate bune si viata lor este salvata. Pentru prevenirea bolii pisicile tinere se vaccineaza.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.