Balonarea la bebeluși este un proces normal. Fiecare copil nou-născut va experimenta probleme de flatulență și balonare în primele patru luni de viață, pentru că intestinul său este în curs de dezvoltare. Balonarea la bebeluși apare chiar dacă micuțul este hrănit cu lapte matern sau cu lapte praf.
Navigare rapidă în articol:
- Balonarea și disconfortul abdominal la bebeluși
- Balonarea excesivă la bebeluș – simptom al unor boli
- Balonarea la bebeluși – prevenirea și metode de tratament.
Balonarea și disconfortul abdominal la bebeluși
Pe măsură ce bolul alimentar se mișcă în tractul gastro-intestinal are loc digestia. Intestinul subțire absoarbe nutrienții iar bacteriile din intestin descompun rezidurile alimentare, eliberând gaze ce pot face ca burta copilului să fie umflată.
Gazele se acumulează în tractul digestiv, blochează fluxul de sucuri gastrice și produc balonare și disconfort abdominal, de aceea burtica bebelușului bolborosește. O parte din gaze ajung în colon și sunt eliminate din organism. Uneori bebelușul elimină greu gazele din intestin și poate avea și dureri de burtă.
Bebelușii sunt în general predispuși la balonare, la majoritatea eliminarea gazelor apare de 15-20 de ori pe zi. Un bebeluș nou-născut are sistemul digestiv imatur, de aceea produce o mulțime de gaze, ceea ce este un proces normal. O altă cauză a balonării este faptul că sugarii înghit mult aer în tip ce sunt alăptați. Când beau laptele bebelușii pot înghiți aer, care apoi produce gaze în intestine. Disconfortul abdominal pe care îl simt la un moment dat îi face să plângă imediat.
Despre gaze la bebeluși specialișii spun că sunt normale, dar atunci când cantitatea de gaze este mai mare, disconfortul abdominal crește.
Când burtica bebelușului este umflată înseamnă că balonarea a produs o distensie abdominală, respectiv un proces de întindere a intestinelor.
Când burtica bebelușului bolborosește este clar că micuțul este balonat. Mirosul este irelevant în semnalarea unor boli pentru că apare întotdeauna din cauza gazelor intestinale. Specialiștii consideră că mirosul este puțin mai puternic atunci când gazele sunt mai concentrate, sau când bacteriile s-au acumulat în colon.
Când mirosul de flatulență trebuie să-i îngrijoreze pe părinți?
Părinții trebuie să ducă bebelușul la medic atunci când gazele abdominale au un miros deosebit de intens și când sunt asociate și cu alte simptome: febră, diaree, incontinență urinară, dureri abdominale severe, firișoare de sânge în scaun, piele palidă, dificultăți de respirație, stare de somnolență, incapacitatea de a se hrăni cu lapte matern.
Balonarea excesivă la bebeluș – simptom al unor boli
Excesul de lactoză poate cauza creșterea excesului de gaze la bebelușul care este alăptat, deoarece intestinul nu reușește să digere această substanță complet.
Constipația provoacă balonare și gaze intestinale. Constipația poate cauza dureri de burtă la bebeluși. Medicii gastroenterologi consideră că această problemă apare frecvent la bebeluși. Important este ca părinții să observe aceste simptome la bebeluși, că au un disconfort abdominal.
Boala de reflux gastroesofagian poate produce vărsături la bebeluși, dureri de burtă, vărsături, balonare, crize de plâns.
Gazele abdominale pot semnala și o intoleranță alimentară la bebelușii care deja consumă hrană uscată. În caz de alergie alimentară apar și alte simptome: diaree, greață, vărsături, erupții cutanate, creștere lentă în greutate, sânge în scaun. Alimentele care au un conținut ridicat de zahăr pot cauza balonarea la bebeluși.
Sunt anumite simptome care pot semnala boala celiacă sau intoleranța la gluten: dureri de burtă la bebeluși, balonare, gaze intestinale, diaree cronică, disconfort abdominal, vărsături. În astfel de cazuri părinții trebuie să ducă copilul la un medic pentru a afla dacă nu suferă de boală celiacă sau de alte boli autoimune.
Simptome de balonare, gaze intestinale, dureri abdominale apar și în cazul în care bebelușul a contactat un virus sau o infecție în organism. Află cât de mare este riscul de infecții la bebelușii nou-născuți.
Colicile provoacă gaze intestinale la bebeluși?
Despre colici se spune că provoacă dureri de burtică, balonare și crampe abdominale. Există câteva metode și sfaturi pentru calmarea colicilor la bebeluși. Colicile sunt o cauză a tulburărilor abdominale și afectează mulți copii. Bebelușii suferă frecvent de probleme legate de colici și de aceea sunt agitați și plâng un timp îndelungat.
Uneori este greu pentru părinți să-și dea seama dacă bebelușul plânge din cauza gazelor intestinale sau a colicilor. Bebelușii plâng din diverse motive, mai ales când simt un disconfort, care este semnalat prin faptul că devin agitați, strâng pumnii, ridică piciorușele, se înroșesc la față. Află ce trebuie să faci pentru a-l calma pe bebelușul care plânge și este agitat.
Balonarea la bebeluși – Prevenire și metode de tratament
Masajul burții la bebeluș ar putea ajuta la calmarea durerii abdominale, eliminarea mai rapidă a alimentelor producătoare de gaze. Masajul se realizează ușor, în sensul acelor de ceasornic, fără a apăsa asupra burții bebelușului. Și mișcarea picioarelor bebelușului ajută la eliminarea gazelor din intestin. Bebelușul trebuie să stea pe spate iar mișcarea picioarelor sale se face ca și cum ar pedala.
Mama care alăptează trebuie să elimine din dieta sa alimentele care produc gaze: fasole, conopidă, varză, broccoli. Este bien să bea ceai de mușețel.
În timpul alăptării, mama trebuie să țină bebelușul în așa fel încât acesta să înghită laptele ușor. Biberonul trebuie înclinat astfel ca laptele să umple complet tetina. Bebelușul nu trebuie ținut la orizontală atunci când este alăptat. Laptele înghițit împreună cu aerul poate cauza frecvent gaze la bebeluș. Contează ca biberonul să nu permită curgerea prea rapidă a laptelui în timpul alăptării. Dacă laptele curge din gura bebelușului înseamnă că acesta ajunge în cantitate prea mare în gurița lui și nu reușește să-l înghită atât de repede.
Dacă bebelușul are o stare de agitație după ce a fost alăptat este din cauza aerului pe care l-a înghițit în timpul hrănirii. Pentru a-l ajuta să elimine gazele, bebelușul trebuie ținut pe umăr în poziție verticală și bătut foarte ușor cu palma pe spate.
Schimbarea poziției bebelușului poate ajuta la eliminarea gazelor intestinale și la calmarea acestuia. Dacă bebelușul stă culcat este bine să fie ridicat în picioare.
Mama trebuie să-și liniștească bebelușul, să-l alinte, să-l ridice, să-l legene, să-i cânte, să facă tot posibilul să-l calmeze. Uneori bebelușul poate fi deosebit de sensibil, plânge repede și are nevoie de mama lui ca să se liniștească.