Care este atractia relatiilor interzise? Sa incepem cu o mica poveste: prin anii 1423, un tanar student, Jacob si o tanara fata, Rasela, fiica de mestesugar evreu, se indragostesc… Bineinteles ca au fost nevoiti sa isi ascunda iubirea de ochii lumii, caci familia Raselei ii impunea casatoria cu un tanar evreu. Dar Rasela a ramas insarcinata… Pentru ca nu au gasit o solutie, caci tatal ei ar fi interzis chiar si asa mariajul, tanarul Jacob a adoptat o solutie ultima: s-a cocotat pe o scara, langa luminatorul de pe strada Raselei si a vorbit tare, prefacandu-se ca este arhanghelul Gabriel ce ii anunta familia tinerei ca ea il va naste pe Mesia, fiul lui Yahve!
Insa planul genial a esuat, tanarul cazand de pe scara si rupandu-si o mana… Insa ce s-a intamplat atunci cand, milosi, parintii fetei s-au gandit sa aprobe iubirea tinerilor si sa accepte inevitabilul? Brusc, tanara Rasela a ajuns la opinia tatalui: ca i s-ar potrivi mai bine un sot evreu!… Ce s-ar fi intamplat, oare, cu tanara Julieta, daca brusc familiile Capulet si Montague s-ar fi imprietenit la toarta?!
Relatiile interzise se bazeaza pe ceea ce psihologii numesc “efectul Romeo si Julieta”: cu cat o relatie de iubire este mai dezaprobata, cu atat pasiunea este mai intensa… Si cu cat autoritatea care dezaproba sau interzice acea relatie este mai stricta si mai puternica (parintii, societatea), cu atat dorinta de a o incalca este mai intensa! Dar aceleasi studii psihologice arata si un alt aspect al relatiilor interzise: odata ce ele sunt tolerate sau acceptate, datorita inevitabilului (o casatorie secreta, o sarcina), pasiunea se domoleste. Tinerii ieri iubiti secreti pot afla astazi ca nu exista nimic mai profund in spatele acelei pasiuni nascute din secret!
Asadar, un sfat important pentru parintii ai caror copii adolescenti sunt atrasi de relatii interzise: cu cat criticati, pedepsiti, vociferati, interziceti mai mult relatia, cu atat va aruncati tanarul in bratele iubitului/iubitei interzise!
De ce avem atractia pentru relatiile interzise:
Impunerea sinelui. Orice persoana, in special adolescentul, doreste sa arate ca ea este ea, propriul si singurul stapan si sef! Aceasta se dovedeste prin rebeliune, prin incalcarea regulilor gasite nedrepte – atunci cand alta cale nu este! Tinerii doresc sa isi ia singuri deciziile, sa isi ia in mana propria viata, sa sfideze autoritatea si sa dovedeasca intregii lumi ca sunt independenti.
Vine in viata oricarui adolescent, momentul in care se satura de impuneri, reguli, restrictii si calea cea mai eficienta de a o arata este de a incalca cu pasiune aceste restrictii. Insa mecanismul merge foarte bine si in cazul adultilor – acei adulti care sunt saturati pana peste cap de reguli, norme, organizare. La un moment dat, chiar si ca adult, simti nevoia sa te razvratesti!
Contestarea autoritatii. Oamenii au nevoie de autoritate, tinerii au nevoie de educatie. Insa o autoritate prea stricta, inflexibila nu va avea decat efectul dorintei de eliberare agresiva prin incalcarea regulilor si contestarea autoritatii. Tinerii, dar si adultii predispusi sa fie atrasi de relatii interzise familial, social sau moral sunt acele persoane care au avut o educatie rigida, carora parintii le-au impus, fara sa comunice. A te elibera de autoritatea perceputa incorecta si a incalca regulile formale sau informale ofera o senzatie unica de euforie – aceasta senzatie, combinata cu sexul interzis, trece usor drept dragoste! E vorba de mecanismul „fructului oprit”, interzis de o anumita autoritate, dar atat de dorit…
Secret. Cine nu este atras de misterul, incitarea unui secret? Relatiile interzise presupun pastrarea unui secret in doi, presupun ascunzisuri, locuri intime si secrete. A te ascunde de ochii lumii, a cauta locuri obscure ofera o senzatie de nou, pasionant, aventuros, excitant. Sexul interzis, in ascunzatori si pericolul de a fi prinsi adauga propriul element savuros. De fapt, cheia este pericolul: ca si in cazul sexului in public…
Lumea ostila si cuplul unit. Cei doi indragostiti au senzatia ca sunt ei doi impreuna impotriva intregii lumi care le este ostila. Aceasta ii uneste si impreuna cu sexul interzis, formeaza iluzia perfecta de iubire! Este acelasi efect ca si in cazul posibilitatii unui razboi: o natiune dezbinata se uneste si solidarizeaza brusc sub impactul unei amenintari din afara, din partea unei alte natiuni!
La fel cu tinerii nostri indragostiti: ei au impresia ca sunt singurii indragostiti de pe lume si ca lupta curajos impotriva lumii nedrepte! Dar, odata ce aceasta lume “nedreapta” le afla secretul si decide sa ii accepte, ei nu mai au impotriva cui sa se uneasca si de cine sa se ascunda! De aceea, multe dintre aceste relatii interzise, daca devin acceptate, se soldeaza intr-un esec: nu era vorba de iubire, ci de o pasiune nebuna conferita de euforia secretului, de sexul ascuns si de sentimentul uniunii, al solidaritatii in fata pericolului extern!
Ceea ce nu inseamna ca nu exista sau nu au existat relatii interzise care erau, intr-adevar, bazate pe iubire si afectiune. In trecut dar si acum, societatea a impus mult prea multe restrictii: de rasa, de nationalitate, de religie, de statut social, de gen. Si bineinteles ca s-a intamplat cu adevarat ca o fata evreica sa se indragosteasca de un baiat catolic, ca un baiat negustor sa se indragosteasca de o fata boieroaica, ca o fata sa se indragosteasca de o fata… Dar cate dintre aceste relatii interzise au fost iubire si cate pasiune, nu vom afla…
Daca vorbim de relatii interzise, asadar, ramane intotdeauna intrebarea: ce se va intampla dupa afisarea lor in public si dupa inevitabila lor tolerare sau acceptare?! A fost iubire sau a fost pasiune?…