Despre bebe…
In saptamana 18 de sarcina, bebe masoara in jur de 15 centimetri si s-a mai „ingrasat” putin: cantareste cam 200 de grame, deci mai mult decat placenta. Retina este mai sensibila si percepe mai intens lumina: de exemplu, daca stai la soare, bebe percepe o lumina rosie puternica si isi acopera ochii!
El inghite, isi suge degetelul si are mimici foarte expresive! Nu uita de auz: el deja s-a obisnuit cu anumite sunete familiare, asa ca evita zgomotele puternice si ridicate si incearca sa ii vorbesti si sa ii canti des. Are inca mult spatiu de miscare, asa ca isi misca, indoaie si roteste energic bratele – ai multe sanse sa incepi sa ii simti miscarile.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 18 de sarcina, uterul continua sa creasca si este acum rotund si frumos ca un pepene de dimensiuni mai mici! S-ar putea sa ai probleme cu articulatiile, care sunt oarecum slabite de catre eliberarea unui anumit hormon (relaxin). Multe viitoare mamici se confrunta cu scaderi bruste ale tensiunii arteriale si din cauza acestora, au stari de ameteala, de vertigo, atunci cand se ridica brusc in picioare sau cand fac prea mult efort.
Frecvente sunt indigestiile si constipatia, care iti pot da senzatia de arsuri, inclusiv la nivelul pieptului si dureri de cap. Starile dese de constipatie cresc riscul de dezvoltare a hemoroizilor, deci mare atentie la consumul de apa (hidrateaza-te din plin), la consumul de fibre si la evitarea mancarurilor grele.
Ce sa faci in saptamana 18 de sarcina:
Pui de somn
Pe la pranz, este foarte probabil sa simti nevoia sa tragi un pui de somn! Daca este posibil, incearca sa nu iti refuzi aceasta nevoie, caci e important sa te simti odihnita si rezistenta. Poti discuta cu sefii si cere o pauza prelungita de masa pe care sa o folosesti pentru odihna atat de necesara. Poti gasi chiar in sediul firmei un loc mai retras unde sa te asezi jumatate de ora-o ora si sa atipesti putin sau poti trage o fuga pana acasa (evita aglomeratiile din autobuze si accepta o cheltuiala in plus pe taxi).
Stres si griji
Desi ai scapat cu bine de perioada cea mai riscanta a sarcinii – primul trimestru, cand se dezvolta organele vitale ale bebe-ului – aceasta nu inseamna ca acum esti pe deplin calma si linistita. Inca te confrunti cu stari de dispozitie schimbatoare si pot sa apara unele intrebari de genul: „sunt cu adevarat pregatita?”, „voi fi o mama buna?”, „daca nu ma descurc?” si altele la fel.
Orice mama are dubii cu privire la capacitatea ei de a isi indeplini viitoarea misiune, insa aceasta nu inseamna ca trebuie sa te stresezi constant! Cand grijile te acapareaza, citeste o carte despre sarcina sau, mai bine, vorbeste cu o alta viitoare mamica sau cu o proaspata mamica si te vei linisti, afland ca toate ne facem griji peste griji…
Metode de relaxare
Este foarte important sa nu te lasi doborata de stres: acesta nu afecteaza doar starea ta psihica (si asa vulnerabila), dar are efecte negative si asupra rezistentei fizice, a energiei si sanatatii. De aceea, persoanele pesimiste au o sanatate subreda. Reciteste carti iubite si uitate, asculta cat mai des muzica care te relaxeaza (asa, o aude si bebe), iesi cu prietenele, fa-ti o lista cu filme si seriale pe care trebuie sa le vezi!
Cursurile de yoga, daca ti le permiti, pot fi o solutie foarte buna, caci te invata si sa te deconectezi, sa meditezi si sa te relaxezi. Daca nu, cauta informatii despre tehnici de relaxare bazate pe incordarea si relaxarea fiecarui muschi din corp, pe rand, si pe respiratie (la cursurile prenatale, ti se va arata cum sa le faci).
Nu sta pe spate!
Daca aceasta era pozitia ta preferata atunci cand dormeai, cand te odihneai, cand citeai, cand vizionai un film, acum evita sa stai pe spate si obisnuieste-te sa stai si sa dormi pe o parte (de asemenea, nici statul in fund nu e recomandat mult timp). Cand stai pe spate, uterul preseaza vena ce se ocupa de circulatia sangvina de la inima spre bebe!
Mini-vacanta
Retine ca dupa saptamana 35-36, nu mai ai voie sa pleci nicaieri, nici macar in zone apropiate si va fi recomandat sa stai cat mai mult in interior. Asa ca profita de aceasta perioada si destreseaza-te facand o calatorie, cat de scurta, la rude din alte localitati sau la munte… Aerul curat, fuga din oras te vor relaxa si inveseli, iar aceasta perioada scurta cu sotul va imbunatati comunicarea dintre voi (nu uita ca si el este temator, emotionat si ca imediat dupa nastere, relatia voastra poate fi pusa la incercare de prezenta micului bebe).
Bataile de inima ale bebe-ului
Ce poate fi mai linstitor si vesel, atunci cand incepi sa ai griji si temeri, decat sa auzi bataile de inima ale micutului? Achizitioneaza un stretoscop si din saptamana 18 de sarcina, vei putea sa ii auzi acasa bataile micii sale inimioare!