Sarcină & BebeCe e bine să știi despre implicațiile astmului în timpul sarcinii

Ce e bine să știi despre implicațiile astmului în timpul sarcinii

Astmul si sarcina: exista motive sa eviti sa ramai insarcinata daca suferi de astm bronsic? Astmul este o afectiune respiratorie care se manifesta prin crize respiratorii – desipnee, crize de tuse si respiratie zgomotoasa. Aceste crize nu se manifesta decat periodic si, in rest, respiratia este normala.

Este important sa stii, in primul rand, ca astmul de obicei nu afecteaza evolutia normala a sarcinii, atunci cand este tratat la timp si eficient. In plus, de multe ori, poti face astm dupa ce ai ramas insarcinata, fara sa fi avut inainte nici un fel de afectiune resipratorie. Astmul este o boala destul de comuna, frecventa si in jur de 5-10% din femei sufera la un moment dat de aceasta afectiune.

Totusi, nu trebuie sa nu acorzi importanta subiectului astmul si sarcina: te afecteaza si pe tine, dar in acelasi timp, aceasta afectiune netratata impiedica transmiterea unei cantitati suficiente de oxigen la fat. Daca suferi de astm inainte sa ramai insarcinata, este necesar sa te prezinti la medic, care va evalua riscurile prezente, va cauta factorii ce cauzeaza crizele respiratorii si iti va recomanda un tratament adecvat. Daca vei avea astm dupa ce ai ramas insarcinata, pentru a te asigura ca sarcina va decurge bine, urmeaza exact sfaturile medicului. Majoritatea medicamentelor contra astmului nu vor afecta in vreun fel fatul.

In unele cazuri – nu frecvente, in jur de 20-30% – astmul se poate agrava, crizele respiratorii fiind din ce in ce mai acute, frecvente si dificile. Trebuie sa te prezinti la medic neaparat si sa urmezi ce tratament considera acesta necesar; in caz contrar, tu si fatul veti avea dificultati. Riscul astmului in dezvoltarea fatului tine de posibilitatea nasterii bebelusului subponderal, a nasterii premature sau chiar moartea in timpul nasterii. Cat despre tine, aceasta afectiune poate implica hemoragii, hipertensiune, hiperemeza.

Ce e bine sa stii despre subiectul astmul si sarcina

In primul rand, este util sa afli care sunt semnele care arata ca s-ar putea sa te confrunti cu aceasta boala respiratorie. Respiratia greoaie este oricum normala in timpul sarcinii, de aceea trebuie sa urmaresti alte simptome. Daca insa respiratia devine, pe perioade scurte de timp, mai greoaie decat de obicei, mai zgomotoasa, daca ai dureri de cap, crize de tuse, stranuti des, mancarimi in zona gatului, toate acestea indica aparitia astmului.

Daca te confrunti cu crize respiratorii, este important sa eviti riscul de contactare a virozelor, deci sa nu mergi in locuri aglomerate si sa pastrezi igiena (sa te speli des pe maini). Ar fi indicat sa beneficiezi de vaccinare antigripala toamna, caci te fereste de viroze si nu afecteaza sarcina. In plus, este esential sa eviti locurile cu fum si sa vezi care sunt factorii care declanseaza crizele de astm. Unele mirosuri puternice sau alte conditii externe pot cauza aceste crize, deci evita-le: parfumuri, solutii de curatat, benzina sau frigul, praful, umezeala.

In timpul sarcinii, crizele de astm se pot rari sau, daca iti este frica sa mentii tratamentul adecvat, se pot agrava semnificativ. Trebuie sa te feresti de efort fizic intens sau de emotii coplesitoare, caci acestea pot declansa crize respiratorii. Dupa cum s-a spus, majoritatea medicamentelor pentru astm nu influenteaza evolutia sarcinii si nu dauneaza dezvoltarii fatului.

astm

Alaptarea este, de asemenea, neafectata. Din contra, daca te feresti de tratamentul medicamentos, crizele respiratorii pot afecta fatul prin cantitatea de oxigen insuficienta. Bebelusul poate fi predispus la riscul de a face astm dupa nastere, de aceea este esential sa pastrezi o casa curata, fara praf, fara fum si sa ii oferi vitaminele necesare – in primul rand, prin alaptare. Medicamentele pentru astm de obicei nu dauneaza calitatii laptelui matern, insa consulta-te cu medicul pediatru pentru a alege un tratament cat mai sigur.

Ce riscuri presupune astmul si sarcina?

Fara asigurarea unui tratament adecvat si eficient, astmul poate provoca o serie de probleme, atat mamei, cat si fatului. Dificultatile legate de dezvoltarea fatului se refera la prezenta riscului de subponderalitate, nastere prematura, dezvoltare anevoioasa (retard de crestere), uneori chiar moartea in timpul nasterii. Cat despre mama, astmul netratat poate cauza aparitia unor stari de ameteala, greata si varsaturi mai frecvente si intense decat in mod normal, a hipertensiunii arteriale, a unor hemoragii, a preeclampsiei.

Ce sa faci

Cand vorbim despre astm si sarcina, este esential sa retii ca este mai sigur sa urmezi tratamentul si in timpul sarcinii decat sa il stopezi. In plus, trebuie sa mergi periodic la un consult pentru a vedea daca se agraveaza afectiunea, deci sa iti controlezi plamanii regulat. Trebuie sa folosesti si un debitmetru care te ajuta sa verifici evolutia astmului.

Medicamentele contra astmului sunt in general sigure, insa consulta-te cu medicul pentru a stabili tipul si dozajul necesar, chiar si pentru acele medicamente ce nu necesita prescriptie medicala. Alege, pe cat se poate, acele medicamente inhalatorii, caci substantele continute nu ajung astfel la bebelus si foloseste doza cea mai mica indicata.

Tratamentul obisnuit pentru astm presupune: antihistaminice (de exemplu, cetirizina), corticosteroizii inhalatori, vaccinare impotriva alergiilor – alergiile sunt un factor de risc in aparitia crizelor respiratorii. La acestea, se adauga, bineinteles, masurile elementare de precautie: evitarea efortului, a emotiilor intense, a fumului de tigara, a mirosurilor puternice, a frigului si a contactarii virozelor.

Daca observi ca crizele respiratorii devin din ce in ce mai frecvente, intense si neplacute, mergi cat de rapid la medic si urmeaza un consult. Cu cat o criza este mai intensa si de durata, cu atat oxigenul nu ajunge la fat. Insa chiar daca crizele se mentin ca frecventa si intensitate obisnuite, sau chiar daca se raresc, este important sa mergi periodic la consult pentru a controla functiile pulmonare. In plus, si fatul trebuie tinut sub observatie, sa i se controleze cresterea si miscarile in-utero. Dupa saptamana 30, vei face ecografie in scopul verificarii cresterii si dezvoltarii normale a bebelusului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.