Auzim mereu la televizor că ne confruntăm cu scăderea și îmbătrânirea populației, la fel ca multe alte state europene. Spre deosebire însă de acestea, în România știm că viața este grea și că, pentru mulți dintre noi, distanța față de sărăcie e de doar un pas sau doi. Așa că ne arătăm înțelegători față de cuplurile care decid să nu facă copii. Pentru că știm că viitorul lor nu este asigurat. Și, adesea, nici măcar nevoiele de bază ale copiilor noștri nu sunt satisfăcute, având în vedere că alocația lunară a unui copil este sub 100 de lei. Asta este realitatea pentru mulți români, din păcate.
Ce poți să acoperi din alocația lunară a unui copil?
În ciuda acestor fapte, statul se laudă că oferă acces la educație și servicii de sănătate gratuite, pentru toți copiii. În plus, cei mici au parte și de o alocație lunară. Dar câte nevoi ale copiilor sunt asigurate cu ajutorul alocației lunare, mai exact? Păi… hai să aflăm!
Câți bani se primesc din alocația lunară a unui copil?
În 2018, alocația lunară a unui copil cu vârstă cuprinse între 2 și 18 ani, dar și a liceenilor de peste 18 ani este de 84 lei pe lună. Această sumă se stabilește, conform legii, în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care are o valoare de 500 de lei, în 2018. Practic, copiii în vârstă de până la doi ani au dreptul la 0,4 ISR, adică la 200 de lei. Cei cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, la 0,168 ISR, adică la 84 de lei. Iar copiii cu handicap – la 0,4 ISR sau 200 de lei.
Este foarte important să înțelegem de ce acordă statul alocații pentru copii. Legea nr. 61/1993 arată că alocația acordată celor mici reprezintă o formă de protecție acordată de către stat tuturor copiilor din România, fără discriminare. Practic, statul se asigură că susține dezvoltarea viitorilor cetățeni, ocrotindu-i până ajung la maturitate. Toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, dar și elevii care au depășit această vârstă și aleg să-și continue educația în cadrul învățământului liceal sau profesional primesc acest ajutor de la stat. Dar este alocația o formă eficientă de protecție a celor mici?
Alocația lunară a unui copil – puțin spus sumă neglijabilă
Mi-e greu să înțeleg cum ar putea să se descurce părinții unui copil cu handicap cu doar 200 de lei pe lună. Dacă nu ar avea la dispoziție și alte venituri. Știu, de la prieteni și cunoscuți, că educația, sănătatea și dezvoltarea unui copil cu handicap de orice fel este dificilă și implică mari cheltuieli, cheltuieli care afectează grav bugetul familial. Chiar și atunci când ambii părinți muncesc și au parte de salarii medii sau măricele. Încerc să las la o parte acest aspect și mă voi concentra, în cele ce urmează, pe cazul tipic. Adică ce se poate cumpăra din alocația lunară a unui copil. Presupunând că acesta nu are handicap și familia nu se confruntă, deci, cu cheltuieli în plus:
Cum arată lista de cumpărături făcute din alocația lunară a unui copil
- 9 pâini bio cu multicereale sau 14 pâini normale, albe, feliate
- 3,7 kg piept de pui fără piele
- 18 l lapte UHT integral 3,5% grăsime
- 210 ouă normale
- 21 kg roșii proaspete
- 12 kg banane
O să-mi spuneți că lista de cumpărături e destul de mare, dar… v-ați înșela. Toate produsele de mai sus pot fi cumpărate în exclusivitate. Adică dacă alegi să cumperi din alocația unui copil 14 pâini normale, feliate, vei constata că nu mai ai nici măcar un leu pentru a cumpăra carne de pui. Cu alte cuvine, din alocația lunară unui copil nu poți cumpăra nici măcar pâinea necesară pentru o lună de zile. Decât dacă alegi cea mai ieftină variantă de pâine! Nu se pune problema ca alocația să asigure minimul necesar pe lună în materie de mâncare. Adică fructe, legume, lactate, pâine și carne pentru un copil. Exclus să mai rămână bani și pentru produse de igienă și îngrijire, ori pentru cele necesare la școală.
Au trecut mai bine de doi ani de când s-a modificat valoarea alocației pentru copii. Aș spune că e momentul pentru o schimbare…Sau cel puțin să ne punem niște întrebări.