Casă și grădinăFactori de care trebuie să ținem seama în momentul în care alegem...

Factori de care trebuie să ținem seama în momentul în care alegem terenul pentru construcție

Care este principalul criteriu de alegere a terenului pentru constructia casei? Majoritatea aleg terenul in functie de panorama, de costul de achizitie a terenului, de renume, de vecini, etc. Ceea ce multi uita sa ia in considerare este structura geologica, proximitatea utilitatilor, pozitia in raport cu caile de acces, calitatea si intrebuintarea anterioara a terenului, pozitia geografica, etc.

Tineti minte evenimentul de anul trecut din judetul Mures cand un intreg supermarket s-a prabusit rezultand o groapa enorma si adanca cucerita de ape? Motivul: ignorarea necesitatii unui studiu geologic pentru a determina daca terenul respectiv se preteaza constructiilor sau nu. Binenteles vina apartine si cui a eliberat autorizatia de constructie. Insa, daca beneficiarul constructiei ar fi fost mult mai atent in momentul in care a ales terenul pentru constructie, aceasta nenorocire ar fi fost evitata.

Exista o serie de factori de care trebuie sa tinem seama in momentul in care alegem terenul pentru constructie:

Criteriul geologic sau petrografia: exista anumite tipuri de substrat de roci care nu sunt recomandate pentru ridicarea unei constructii, deoarece prin comportamentul mecanic poate determina tasarea neuniforma a terenului, prabusirea tavanului unor goluri subterane (mine, pesteri, etc), declansarea alunecariilor de teren, etc. Daca nu ne dorim pereti crapati, prabusirea casei, inundarea nivelului subteran, etc inainte de a ne decide sa ne construim casa visurilor este important sa ne asiguram ca aceea constructie va rezista mult timp dupa finalizare.

Criteriul geografic: din acest punct de vedere putem vorbi in functie de orientarea geografica a terenului, pozitia in raport cu unitatile hidrologice din apropiere, inclusiv cu adancimea panzei freatice, pozitionarea in zone cu activitate seismica importanta, etc.

De orientarea geografica a terenului depinde cantitatea de radiatie solara directa de care va beneficia viitoarea locuinta. Cu toti ne dorim ferestre cat mai mari, o cantitate de lumina cat mai mare si pe tot parcursul zilei. Astfel trebuie sa fim deosebit de atenti la orientare, dar si la planul casei in raport cu cele patru puncte cardinale.

De ce este important sa acordam o importanta deosebita vecinatatii unitatilor hidrografice? An de an, la televizor, in perioada in care cad cantitati importante de precipitatii se produc inundatii, rezultand inundarea gospodariilor, a spatiilor comerciale, a subsolurilor parcarilor, etc. In prezent majoritatea bazinelor hidrografice sunt cartografiate si exista asa numitele „harti de risc”. In functie de pozitia terenului in raport cu zonele expuse inundatiilor puteti decide daca doriti sau nu sa ridicati casa in zona respectiva.

Din punct de vedere legislativ este interzis a se construi casa in zonele expuse riscului de a se produce inundatii. Insa din cauza unor lacune in ceea ce priveste aplicarea legii, foarte multe constructii au primit autorizatie de constructie in zone cu risc foarte ridicat. Intr-adevar de cele mai multe ori peisajul din vale este foarte mirific, insa in momentul in care s-au produs inundatiile efectele negative au avut un impact economic profund, cu pagube materiale deosebit de importante si panorama a fost rapid uitata. De multe ori paguba a fost totala.

teren de constructie

Un alt aspect important este adancimea la care este situata panza freatica. Pentru acest criteriu avem doua situatii: panza freatica este situata foarte aproape de suprafata solului, fapt ce determina inundarea subsolurilor, inmlastinirea terenurilor, etc. Sau panza freatica este situata la adancime foarte mare, fapt ce determina fie captarea apei, insa implicand costuri materiale foarte mari, fie in lipsa de resurse financiare captarea apei subterane nu va mai avea loc.

Asa cum am mai precizat, este important sa alegem terenul pentru constructia casei in zone sigure, ferite de hazarduri precum cutremur, alunecari de teren, etc.

Criteriul estetic cu respectarea normelor tehnice: nimic nu este mai frumos decat o constructie situata pe un teren cu o panorama deosebita sau situata pe malul marii sau la poalele muntelui, etc. Totul depinde de genul de constructie, utilitatea,etc. Cu totii ne dorim o casa cu o gradina-parc, cu un mic lac sau o cascada artificiala, insa nu toti avem astfel de posibilitati financiare. In schimb fiecare dintre noi putem exploata spatiul la maxim si sa-l amenajam in limita posibilitatilor financiare.

Un alt criteriu important este calitatea terenului. Nu va lasati amagiti de stratul de iarba uniform si verde. Este deosebit de important sa nu va lasati furati de prima impresie. Acordati atentie si verificati intrebuintarea anterioara a terenului. De multe ori terenul a servit pentru depozitarea deseurilor sau alte activitati economice care pot sa va puna in pericol sanatatea.

Prezenta/absenta sau distanta mare pana la racordarea la utilitati: acest aspect ignorat aproape total in perioada de boom imobiliar a determinat ca imobile deosebit de frumoase, cu un design exceptional, panorama care iti taie respiratia sa fie fara utilitati in momentul finalizarii. Costurile pentru racordare sunt direct proportionale cu distanta dintre constructie si punctul de racordare.

Prezenta/absenta/distanta pana la principala cale de acces. Este cunoscuta situatia multor imobile construite in jurul capitalei, care si in prezent calea de acces este neamenajata, pe timp de ploaie accesul fiind destul de greu. De asemenea, pozitionarea terenului in apropierea unei strazi sau drum rutier/feroviar sau aeroport poate cauza un disconfort sonor deosebit de important. Cu toti ne dorim ca viitoarea casa sa fie refugiul nostru de liniste. Ca atare, cand alegeti terenul pentru viitoarea constructie, luati seama la acest amanunt aparent minor.

Indiferent de cati bani dispuneti, de panorama terenului pe care doriti sa va ridicati casa visurilor, tineti cont de aspectele precizate anterior. Aparent sunt detalii, insa detalile fac diferenta. Un criteriu aparent minor va poate distruge casa in cateva clipe sau dintr-o oaza de pace si liniste, casa sa se transforme intr-un cosmar (poluare fonica, lipsa utilitatiilor, alunecari de teren, etc). Spor!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.