Pana in prezent sunt recunoscute 30 de rase de canari cu peste 300 de varietati, din care fac parte canarii motati, canarii frizati, canarii cocosati.
Rasele de canari sunt impartite in trei grupe principale: canari cantatori (3 rase), canari de culoare (o rasa cu 282 de varietati ce difera prin nuante) si canari de postura (25 de rase).
Cele 25 de rase de canari de postura se impart la randul lor in doua categorii: canari de postura cu pene ondulate (10 rase) si canari de postura cu pene drepte (15 rase).
Categoria – Canari de postura cu pene ondulate:
- Canarul Parizian cu Volanase (Parisian Frill Canary) – este originar din Franta, din sec. al XIX-lea. Este un canar de talie mare care prezinta pene ondulate pe tot corpul. Se hraneste cu mixtura de seminte, salata, iarba, seminte incoltite, ou fiert, completate intotdeauna cu osul de sepie si minerale. Se reproduce destul de greu. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste 12-13 zile. Puii zboara dupa 18-20 zile si devin independenti dupa 38-40 zile.
- Canarul Parizian de Nord cu Volanase – este originar din Franta, din sec. al XIX-lea si descendent din alte rase de canari din Franta si Olanda. Nu este foarte cunoscut in alte tari. Perioada de reproducere este din martie pana in iunie, cand femela depune 3-5 oua si le cloceste 13 zile. Puii reusesc sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 zile.
- Canarul Parizian de Sud cu Volanase – este originar din Franta, din sfarsitul sec. al XIX-lea, este apreciat si crescut pentru aspectul sau deosebit.
- Canarul Elvetian cu Volanase – este originar din Elvetia, din anul 1968, se aseamana cu cel parizian.
- Canarul cu Volanase din Padova – este originar din Italia, din anii 1945-1950. Selectarea sa a fost foarte dificila si laborioasa, a inceput in anii ’50 cand un crescator de pasari din Padova, Giovanni Zanovello impreuna cu alti crescatori au inceput sa obtina primele exemplare din aceasta rasa. De aceea acest canar se numeste Canarul Padovan. Pe plan international rasa a fost recunoscuta in anul 1974 pentru forma care avea ciuf pe cap si in anul 1980 pentru forma care nu avea ciuf pe cap. Nu este foarte raspandit, iar dificultatea in reproducere este creata de penajul moale. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste 13 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 de zile.
- Canarul cu Volanase Mari – este originar din Italia, are penele foarte mari si ondulate. Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1995. Deoarece este greu de crescut, iar reproducerea este dificila, ramane o rasa potrivita pentru crescatorii cu experienta.
- Canarul Gibber Italian – Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1951 la o expozitie de canari care s-a organizat in Belgia la Bruxelles.
- Canarul din Florenta – este originar din Italia, din anul 1950. A fost realizat in orasul Florenta datorita unor incrucisari de canari, facute de unii crescatori de pasari locali. Este o rasa care se incadreaza intre cele doua forme: rasa cu ciuf pe cap si rasa fara ciuf pe cap. A fost recunoscuta pe plan international abia in anul 1989. Canarul se hraneste cu amestec de seminte, fructe, salata, verdeturi, iarba, seminte germinate, ou fiert, os de sepie, minerale si vitamine. Perioada de reproducere este din martie pana in iunie. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste timp de 12-13 zile. Puii reusesc sa zboare dupa 13-15 zile si devin independenti dupa 22-25 de zile.
- Canarul Giboso – este originar din Spania si este o rasa noua, din 1984. Poate ajunge la o lungime de 17 cm. Capul si gatul face cu linia corpului un unghi de 45-60º. Capul este mic cu penaj neted, gatul este lung, aripile sunt lungi, uniforme si lipite de corp.
- Canarul Melado Tenerife – este originar din Spania – Tenerife, cunoscut din anul 1991, dar exista dovezi despre existenta acestei rase din anul 1850. Are o lungime de 18 cm. Picioarele sunt lungi si acoperite cu pene netede. Spatele este larg, cu pene ondulate simetrice care formeaza doua aripi mari compacte, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, care nu tin de aripile propriu-zise.
Categoria – Canari de postura cu pene drepte:
- Canarul Chenar (Border Canary) – este originar din Marea Britanie, din sec al XIX-lea si a fost selectat din canarul englez si cel scotian. Are capul rotund, corpul in forma de ou, ajunge la o lungime de 13 cm. Se hraneste cu seminte incoltite, amestec de seminte, fructe, legume, os de sepie, ou fiert, minerale si vitamine. Cand sunt prea grasi, femelele au probleme de reproducere.
- Canarul cu Creasta (Crested Canary) – este originar din Marea Britanie si a fost creat cu mai bine de un secol in urma. Exista doua forme ale acestei rase: cu ciuf si fara ciuf pe cap.
- Canarul Fife (Fife Canary) – este originar din Scotia, din sec. al XIX-lea. Crescatorii de pasari au dorit obtinerea unui canar de talie mai mare decat rasa de Canar Motat si astfel in regiunea Fife au selectat o noua rasa Fife. Aceasta a fost recunoscuta pe plan international in anul 1957. Canarul Fife se hraneste cu seminte, fructe, legume, ierburi, seminte incoltite, os de sepie, ou fiert, minerale si vitamine. Se reproduce in perioada martie-iunie. Femela depune 3-5 oua pe care le cloceste 13 zile, apoi ies puii care zboara abia dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 de zile.
- Canarul Motat (Gloster Canary) – este originar din Anglia, din anul 1920. Rasa este destul de raspandita si apreciata. A fost obtinut din urmatoarele rase: Canarul Tavalitor cu Creasta, Canarul Mic cu Creasta si Canarul Chenar. Se hraneste cu mixtura de seminte, fructe si legume, ierburi, os de sepie, minerale si vitamine. Perioada de reproducere este martie-iunie, cand femela depune 3-5 oua si le cloceste timp de 14 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 35-40 zile.
- Canarul Lancashire (Lancashire Canary) – este originar din Marea Britanie si a fost creat in sec. al XVIII-lea. Poate ajunge la o lungime de 22 cm. Prezinta pe cap un smoc de pene in forma de potcoava.
- Canarul Soparla (Lizard Canary) – Marea Britanie – este originar din Anglia din sec al XVI-lea. Este cea mai veche rasa de canari care exista, realizata astazi cu aceleasi caracteristici precum cele existente la canarii obtinuti acum 400 de ani. Se hraneste cu amestec de seminte, fructe, verdeturi, salate, ierburi, seminte incoltite, ou fiert, os de sepie, vitamine si minerale. Perioada de reproducere tine din martie pana in iunie. Femela depune 3-5 oua pe care le cloceste 13 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 28-30 de zile.
- Canarul din Norwich (Norwich Canary) – este originar din Marea Britanie, din sec. al XVI-lea si este apreciat si crescut pentru dimensiunile sale mari si penele foarte pufoase.
- Canarul Scotian Pur Sange (Scots Fancy Canary) – este originar din Scotia, din anul 1800 si este apreciat si crescut pentru pozitia sa cocosata.
- Canarul Yorkshire (Yorkshire Canary) – este originar din Marea Britanie. A fost obtinut din incrucisarea a trei rase: Canarului Belgian, Canarul din Norwich si Canarul Lancashire.
- Canarul din Berna – este o rasa noua, originara din Elvetia, din Berna (de unde a mostenit si numele). Penajul este neted, uniform, de culoare galbena sau pestrita. Se aseamana cu Canarul Yorkshire.
- Canarul Belgian Pur Sange (Belgian Fancy Canary) – este originar din Belgia, din sec. al XVII-lea si se caracterizeaza prin pozitia sa cocosata deosebita. Are penajul des, moale, lipit de corp, are o culoare stralucitoare si clara. Poate ajunge la lungimea de 17 cm.
- Canarul German cu Ciuf – este originar din Germania, din anul 1952, fiind creat de Meines Josef. Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1963. Nu este un canar foarte popular, exista foarte putini crescatori de pasari care au aceasta rasa. Are penajul neted, matasos, care poate fi in toate culorile cunoscute la canari, inclusiv pestrit. Are lungimea corpului de 14 cm.
- Canarul Hoso Japonez – este o rasa noua, originara din Japonia. Are forma cilindrica, este lung si subtire, are umerii ingusti aproape invizibili, capul este mic de forma ovala, gatul lung si subtire. Penajul este foarte frumos. Are nevoie de conditii stricte de igiena si curatenie.
- Canarul din Munchen – este originar din Germania. Apare in toate varietatile de culoare cunoscute la canari. Linia formata de cap, gat si coloana vertebrala este usor curbata. Capul este mic, gatul este lung si ingust. Pieptul este ingust, umerii rotunjiti, aripile sunt lungi si lipite de corp.
- Canarul Stafford – este originar din Anglia, din anul 1970 si a fost obtinut din incrucisarea a doua rase: Canarul Motat, Canarul Rosu (Red Factor). Penele ciufului sunt asezate in cerc si se termina in zona de deasupra ochilor. Picioarele sunt lungi si usor curbate, coada este lunga si ingusta.