Canarul soparala a fost selectionat in anul 1700 in Franta si este una dintre cele mai vechi specii de canari. El este crescut nu atat pentru culoarea penajului si cantecul sau, ci mai ales pentru aspectul penelor sale, pe spate si pe piept, care alcatuiesc un desen special, asemanator solzilor unei soparle.
In functie de culoarea de fond a penajului se disting patru tipuri de canari ale acestei rase: canarul soparla de aur care are culoarea galbena, canarul soparla de argint care are culoarea cafenie, canarul soparla albastru care are culoarea alba si canarul soparla rosu care are culoarea rosie.
Aceasta pasare are o lungime de cca. 14 cm, daca se adauga si coada. Deasupra capului prezinta o zona in forma ovala, ca un capac, care de obicei are culoarea de fond a penajului, dar uneori poate fi pestrita sau neuniform colorata. Femela cloceste si de doua ori pe an. Ea depune trei pana la sase oua, in fiecare zi cate unul.
Canarul soparla trebuie sa fie hranit cat mai natural. Hrana sa consta in amestec de seminte, fructe si legume: morcovi, brocoli, mere, frunze de patlagina, papadie, si altele. Culoarea penajului este data de tipul alimentatiei, cat si de cantitatea de hrana consumata. De exemplu, consumul de legume si fructe bogate in beta-caroten va imbunatati culoarea rosie.
Acest tip de canar este destul de usor de crescut, este robust, viguros, vioi, sociabil si prietenos.
Din cauza celor doua razboaie mondiale si epidemiilor, aceasta specie de canar la inceputul anilor 1900 aproape a disparut. Pentru salvarea ei, s-a initiat un program monitorizat de reproducere de catre o asociatie de crestere a canarilor din Marea Britanie. Astazi, canarul soparla este unul dintre cei mai populari.
Video – Canarul soparla: