Casă și grădinăRoboți de bucatarie - Ce pot face? Cum îl alegem pe cel...

Roboți de bucatarie – Ce pot face? Cum îl alegem pe cel potrivit?

Robotii de bucatarie multifunctionali, fara nici o indoiala, stiu sa faca aproape totul. Ajutorul lor, in bucatarie, este de nepretuit, de vreme ce reunesc functiile mai multor aparate (mixer, masina de tocat, storcator de fructe, razatoare, rasnita etc.), iar timpul de lucru se reduce substantial. In plus, bucataria va arata mult mai bine fara o multime de aparate, care pot fi inlocuite de unul singur, cu design foarte frumos si modern.

Ce face un robot de bucatarie?

Taie/toaca/feliaza legume si fructe

Rade/macina branza, condimentele, nucile, alunele etc.

Prepara (amesteca)/omogenizeaza maioneza, creme de toate felurile, sosuri etc.

Bate frisca, smantana, albusurile

Prepara (stoarce) fructele si legumele pentru sucuri naturale, supe, piureuri etc.

Toaca orice fel de carne cruda sau fiarta

Framanta aluaturi

Cum il alegem pe cel potrivit?

Exista, pe piata de profil, roboti de bucatarie pentru toate gusturile si pretentiile. Cei multifunctionali, mai sofisticati, evident, sunt si mai scumpi. Puteti alege insa si unul cu mai putine functii, care este mai usor de intretinut (curatat) si care poate fi de un real folos. Asadar, cand va decideti sa achizitionati un astfel de aparat, cititi cu atentie, in prospect, ce poate sa faca si ce capacitate are. Un robot performant are lame si discuri de marimi diferite pentru taiat si maruntit, elice pentru mixat, butoane Touch screen (si, in dreptul lor, poza alimentelor pe care le puteti prelucra), doua-trei viteze de functionare, functie impuls, capacitatea blenderului de 1-2 litri, a vasului de 1-4 litri.

Accesoriile sunt foarte importante: diverse cutite pentru taierea fructelor, legumelor, discuri din plastic pentru prepararea sucurilor, castroane, boluri, spatule etc. Unele dispozitive permit si framantarea aluaturilor, printr-o miscare de rotatie care asigura un bun amestec al ingredientelor sau, dupa nevoie, un framantat energic. Spre deosebire de mixerele clasice, cu miscarea de rotatie continua, un robot, prin functia “Pulse”, adapteaza viteza la densitatea preparatului, gratie motorului asincron. De asemenea, daca vreti sa lucrati mai repede, fara a mai sta sa spalati vasul cand treceti la un alt preparat, optati pentru modelele cu un bol suplimentar.

Unii roboti de bucatarie au un design compact, altii ocupa ceva mai mult spatiu in bucatarie. Cei compacti au, in general, o cuva montata pe un suport mai greu, si sunt mai practici, daca gatiti mai des, pentru ca pot ramane in locul pe care il alegeti, in asa fel incat sa va fie mereu la indemana. De altfel, cele mai multe aparate se vand si cu un suport in care puteti sa aranjati accesoriile, pentru a va putea folosi de ele cu usurinta.

Pentru robotii cu suportul de plastic, mai usor, trebuie sa aveti in vedere un spatiu in care sa puteti aranja diversele accesorii demontabile, atunci cand nu il folositi. Exista si roboti mai mici (unele modele marca Braun, Philips etc.), cu mai putine functii, economici, pe care ii puteti fixa in perete si care pot omogeniza piureul, supele de legume, cremele s.a.m.d., dar care nu pot sa taie/felieze alimentele.

blender

Mini roboti pentru bebelusi

S-au inventat si roboti de bucatarie care pot fi de un mare ajutor in pregatirea hranei pentru bebelusi (Mini robot “Primii pasi”), deoarece au capacitatea de a regla temperatura piureurilor, supelor, cremelor etc., incalzesc, decongeleaza, pastreaza continutul biberonului la temperatura aleasa si chiar sterilizeaza (au vase din policarbonat, calibrat pentru portii mici), ceea ce este remarcabil pentru igiena alimentelor si sanatatea celui mic. Preturile acestor roboti variaza intre 80 si 400 de lei.

Singurul dezavantaj al robotilor de bucatarie ultraperformanti este acela ca necesita ceva timp si rabdare pentru a spala vasele si accesoriile, dupa ce ati terminat de preparat alimentele. Daca aveti o masina de spalat vasele, atunci este mai simplu, dar trebuie sa fiti atenti, pentru ca nu toate accesoriile (mai ales cutitele) pot fi spalate in acest fel.

In privinta preturilor, ofertele merg de la 200-300 de lei la 2000-3000 de lei, dupa complexitatea aparatului, permitand fiecarui cumparator sa isi aleaga robotul cel mai potrivit, in functie de accesoriile care ii sunt cu adevarat necesare. Cei mai ieftini roboti de bucatarie au, in general ,o putere de 400 W, una sau doua viteze si o capacitate de 1 litru. Cei peste 1000 de lei, de 1200 W, sunt, de regula, mult mai silentiosi, li se pot adauga, in timp, alte accesorii, au vas de inox, si, pe langa functiile obisnuite, au si kit pentru patiserie. Dincolo de publicitatea facuta diverselor aparate de acest fel, criteriul cel mai important nu este atat puterea electrica, ci calitatea accesoriilor.

Brandurile cele mai populare, care produc roboti de bucatarie, sunt Bosh, Gorenje, Philips, Moulinex, Kenwood, Braun etc., pretul mediu situandu-se in jurul a 1200-1400 de lei. Dintre robotii de bucatarie ultraperformanti, Bosch MCM5529 ProfiKubixx, cu o putere de 800 W, este cel mai apreciat de catre utilizatori (si, desigur, de catre producatori).

Blenderul are capacitatea de 1,5 litri, vasul are 3,9 litri, este conceput cu trei trepte de viteza, foarte multe accesorii si este singurul aparat, din aceasta categorie, care, pe langa taiat, maruntit, stors, batut etc, are si functie de taiere in cuburi (de mare ajutor, de exemplu, la prepararea salatei boeuf, sau a altor salate de legume sau de fructe).

Asadar, daca va veti decide sa apelati la un robot de bucatarie polivalent, cu siguranta, timpul petrecut in bucatarie va fi mult mai eficient si mult mai placut. Exista si nenumarate retete culinare adaptate la pregatirea cu ajutorul robotului, din care puteti prelua idei, pentru a fi cat mai inventivi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.