Casă și grădinăPlante de apartament decorativă - Marantha leuconeura, planta care se roagă

Plante de apartament decorativă – Marantha leuconeura, planta care se roagă

Marantha leuconeura este o planta uimitoare, este planta “care se roaga”, o poti vedea, in fiecare seara, cum isi ridica frunzele, precum omul isi uneste mainile in rugaciune. Nu poti sa nu o indragesti. Este deosebita prin aceasta particularitate, dar si prin frunzele mari, bogate, colorate, cu nervurile pronuntate. A fost adusa in Europa, din zonele calde ale Americii de Sud, de catre un celebru botanist din secolul al XVI-lea, Bartolomeo Maranti (de unde si denumirea stiintifica a plantei). In prezent, se cunosc peste 20 de specii ale genului Marantha, cea mai cunoscuta fiind Marantha leuconeura (Planta care se roaga). Frunzele plantei pot sa ajunga la 10-15 centimetri lungime si 7-8 centimetri latime si au colorit diferit pe cele doua parti.

Crestere si ingrijire

Planta de apartament – Marantha leuconeura (Planta care se roaga) este o planta de interior, care creste minunat in locuri mai umbrite si unde aerul nu este prea uscat. Pentru pastrarea unei umiditati adecvate, se poate aseza in apropiere o farfurioara cu apa sau amplasati ghiveciul langa alte plante. Compostul trebuie sa fie un amestec de turba, pamant de frunze si putin nisip, care sa asigure un bun drenaj.

La doua saptamani, un ingrasamant lichid pentru plante verzi, dizolvat in apa, va asigura hrana necesara. Vasul in care creste planta va fi adanc, pentru ca radacinile lungi si subtiri sa aiba loc sa se dezvolte. O grija deosebita trebuie acordata frunzelor, care vor fi spalate la intervale regulate sau ori de cate ori se asaza praful. Este bine ca apa folosita pentru udat si pentru spalatul frunzelor sa fie apa de ploaie sau apa de la robinet lasata 24 de ore ca sa se evapore clorul.

In perioada iernii, temperatura din incaperea in care se afla planta de apartament – Marantha leuconeura (Planta care se roaga) nu trebuie sa scada sub 16-18 grade Celsius si planta nu trebuie udata cu apa foarte rece. Se curata frunzele care se usuca  de cate ori este nevoie.

Marantha leuconeura
Marantha leuconeura

Florile plantei de apartament – Marantha leuconeura (Planta care se roaga) nu sunt spectaculoase, mici, albe, apar primavara sau la inceputul verii. Dupa inflorire, planta ar putea sa isi mai piarda din vitalitate, dar daca o ingrijiti corect, ii vor creste alti lastari si isi va reveni.

Inmultire

Cea mai simpla modalitate de inmultire a plantei de apartament – Marantha leuconeura (Planta care se roaga) este prin desprinderea unei parti din planta, cu radacina, si plantarea ei intr-un alt ghiveci (de preferat, primavara). Se poate inmulti si prin butasi, care se infig in pamant (turba cu nisip), pana la o adancime de 3-4 centimetri, butasi care se pot acoperi cu folie transparenta, pentru ca radacinile sa creasca mai repede (aproximativ intr-o luna). Este bine ca aceste procedee sa se aplice la temperaturi in jur de 20 de grade Celsius.

Daunatori si erori de ingrijire

Daca frunzele sunt mai decolorate si mai moi, inseamna ca apa sau lumina sunt insuficiente (chiar daca planta prefera umbra) sau ca pamantul nu asigura hrana necesara si trebuie imbogatit/schimbat.

Daca ii vei asigura plantei de apartament – Marantha leuconeura (Planta care se roaga) conditiile firesti de crestere, seara vei vedea cum frunzele se ridica usor, rulandu-si putin marginile si strangandu-se unele peste altele. Explicatia stiintifica este ca, in felul acesta, frunzele conserva mai bine umiditatea necesara. Imaginea este insa intr-atat de frumoasa, incat asocierea cu mainile impreunate ca pentru rugaciune te va impresiona de fiecare data si te va face sa o indragesti si mai mult.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.