Canarul Stafford face parte dintre cele mai noi specii de canari din Anglia. In jurul anilor 1970 crescatorii pasionati de canari au dorit obtinerea unei noi rase care sa aiba caracteristici imbunatatite, astfel ei au realizat canarul Stafford prin incrucisarea a doua specii: canarul motat (Gloster Canaries) si canarul rosu (Red Factor).
Semanand foarte mult cu cel motat datorita ciufului de pe cap, multi s-au intrebat daca Stafford nu este un duplicat al acestuia. In realitate insa, nu este chiar asa, ei nu se aseamana atat de mult, canarul Stafford are culoare rosie sau roz, un ciuf putin diferit pe cap si o lungime de 12,5 cm. Penele ciufului radiaza intr-un cerc si se termina in zona de sus a ochilor. Deasupra ciocului, fruntea este destul de larga.
Canarul Stafford este un canar de ,,factor rosu” ceea ce inseamna ca in loc sa prezinte culoarea de fond galbena, aceasta este rosie. Aceasta culoare a fost obtinuta prin hibritizare cu o specie din America de Sud numita Cardinalul de Venezuela (Spinus cucullatus). Astfel s-au obtinut hibrizi masculi fertili, iar prezenta mostenirii genetice de la Cardinal este indicata de culoarea rosiatica. Uneori rosu se estompeaza in portocaliu-rosu sau portocaliu-galben.
Aceste pasari au penele de pe cap lungi si moi. In functie de tipul ciufului de pe cap, acestia se impart in trei categorii: canar deschis cu ciuf deschis, canar deschis cu ciuf incaruntit, canar deschis cu ciuf inchis, canar vargat, canar inchis. In toate cazurile culorile de fond sunt rosu sau roz.
Alimentatia trebuie sa fie formata din seminte diferite, legume si fructe proaspete: mere, varza, salata verde, frunze de papadie. Coliviile pentru acesti canari trebuie sa fie mari, pentru ca ei au nevoie de miscare si le trebuie spatiu. Acestea se amplaseaza in zone uscate, incalzite, cu lumina naturala.
Acesti canari sunt crescuti in special pentru culoarea si conformatia lor deosebita.
Video – Canarul Stafford: