Canarul Fife este o specie de canar destul de recent creata, originara din Scotia din regiunea Fife. Walter Lumsden a dorit sa creeze o rasa de canar asemanatoare canarului chenar (Border Canaries), dar de dimensiuni mult mai mici. Astfel, in anul 1957 el reuseste sa realizeze canarul Fife, care este aprobat in acelasi an.
Acesta are lungimea de 11 cm, corpul mic, rotund si delicat. Are ochii negri, situati in centrul capului in linie cu ciocul mic si conic. Canarul are penajul fin, lucios si matasos, cu nuante de culoari mai inchise si mai deschise, frumos si uniform repartizate pe toata suprafata corpului.
Aripile sunt scurte, apropiate de corp, fara a coprima penajul si terminandu-se exact in zona unde incepe coada. Picioarele bine legate de corp, paralele, au o lungime medie, ele permit ca o mica parte a coapsei sa fie vizibila si creeaza un aspect delicat pasarii. Coada este groasa la baza si se ingusteaza spre varf, cand este inchisa.
Canarul Fife este o pasare vioaie, curata, foarte amuzanta, adaptabila si docila. Este considerata o pasare foarte rezistenta, recomandata pentru crescatorii de pasari incepatori. Are un aspect deosebit, culoarea penajului variaza de la o pasare la alta, cuprinzand toata gama de culori intalnita la canari.
Este o pasare granivora, prefera semintele fainoase simple sau in amestec: mei, ovaz si altele. Aportul de proteine este asigurat prin consumarea insectelor. De asemenea, se hraneste si cu seminte oleaginoase (inul, rapita), anumite fructe (mere, pere) si frunze verzi (papadie, spanac).
Cantecul canarului Fife este foarte placut.