Casă și grădinăÎntreținerea casei pentru condiții severe iarna

Întreținerea casei pentru condiții severe iarna

Sosirea iernii aduce frig, provocări speciale pentru clădiri. Vântul puternic, temperaturile scăzute, zăpada din timpul iernii pot cauza daune clădirilor, cum ar fi deteriorarea pereților acoperișurilor, deteriorarea performanței impermeabilității.

Condițiile meteorologice de iarnă au un mare impact asupra clădirilor, îndeosebi asupra acoperișurilor la blocuri, clădiri, case. Condițiile nefavorabile din anotimpul rece pot reduce impermeabilitatea. Nu doar zăpada, gheața, ci și vânturile puternice pot avea un impact major asupra impermeabilității, pot afecta rezistența structurală a unor clădiri.

Hidroizolația pentru iarnă

Schimbările de temperatură pot cauza slăbirea plăcilor de acoperiș, dar și a pereților. Asta poate duce la crăpături și scurgeri de ploaie. De regulă, apa ce rezultă din topirea zăpezii se acumulează pe acoperiș din cauza creșterii temperaturii după ninsori. Zăpada se topește, astfel apar scurgeri de apă la etajele superioare ale clădirilor. Acestea pot cauza probleme, pagube mari locuințelor sau clădirilor.

Și lapovița poate aduce o serie de probleme. Ea poate bloca scurgerile de pe acoperiș, astfel poate crea bazine de apă, iar riscul să apară scurgeri de apă în locuințe este mare.

Hidroizolația pentru iarnă este importantă și se face din timp. Trebuie luate măsuri de hidroizolație specială, respectiv să se țină cont de zăpadă, lapoviță și de diferențele de temperatură. Nu este suficientă o hidroizolație simplă pentru ploi normale.

Pentru a preveni scurgerile de ploaie se face o verificare a acoperișului și a pereților și se realizează lucrări de hidroizolație adecvate cu firme specializate în astfel de servicii.

Alte măsuri pentru a preveni deteriorarea acoperișului sunt:

  • Îndepărtarea regulată a zăpezii
  • Întărirea stratului impermeabil.

Deteriorarea ramelor ferestrelor iarna

Ferestrele au trei funcții principale pentru locuință și anume: iluminatul, izolarea termică, izolarea fonică. În timp însă, mai ales iarna, ramele ferestrelor se pot deteriora și trebuie renovate la timp.

Condensul pe geam la casă sau la apartament este ceva obișnuit la unii oameni, deși au termopane (care probabil nu sunt de cea mai bună calitate). Apa se scurge pe geamuri și curge pe podea, iar apoi poate produce umezeală, pete și chiar mucegai.

Iarna este importantă prevenirea condensului, trebuie luate măsuri pentru asta. Dacă se ajunge la mucegai , atunci mediul din locuință nu va mai fi confortabil.

Cum se poate preveni condensul și mucegaiul în locuințe?

Motivul pentru care apare condens pe geamuri este umiditatea din aer. Acesta în contact cu fereastra iarna se răcește rapid și se transformă în picături de apă. Procentul de umiditate crește cu cât gerul este mai mare în anotimpul de iarnă.

Umiditatea în stare saturată va genera picături de apă și deci ea nu se menține sub formă de vapori. Ea va apărea în mod clar pe sticla ferestrei, din cauza scăderii temperaturii sticlei.

În timpul iernii, curățarea condensului în fiecare dimineață este dificilă, dar este totuși o soluție pentru a preveni alte daune. Asta se face cu un vas cu apă și detergent de vase, la final se șterge geamul foarte bine cu un prosop, până nu mai rămâne nicio picătură de apă. Se folosește detergent pentru că are agenți tensioactivi care previn condensul.

Trebuie șterse și ramele ferestrelor, tocurile ușilor, termopanele complet. Dacă se lasă apa de condens nesupravegheată, dacă nu se șterge la timp, se va ajunge la formarea mucegaiului. Acesta se înmulțește în umiditatea de pe sticlă, apoi prin spori se dispersează în aer, iar astfel el va invada toată casa. Mucegaiul este periculos pentru sănătatea oamenilor din locuință, poate produce probleme precum: astm bronșic, dermatită atopică.

Alte soluții ar fi:

  • Aplicarea de foi de ziare pe geamurile ferestrelor care vor absorbi umezeala pe timp de noapte
  • Folosirea unui spray anti-condens
  • Aplicarea de vată la partea inferioară a ramei geamului care va abosorbi picăturile de apă ce se scurg pe sticlă.

Izolație adecvată

O metodă ar fi și izolația din interior, astfel oamenii se pot proteja împotriva aerului exterior.

Eficiența încălzirii poate fi mai mare prin blocarea temperaturii, prin aplicarea unei folii termoizolante. Această metodă nu este suficient de eficientă, însă este destul de simplă. Aceasta previne formarea condensului unde va fi lipită, însă condensul poate să apară pe locurile unde nu apare folie.

Pentru a izola întreaga fereastră se recomandă folosirea unor geamuri termopan de calitate înaltă, care pot fi mai scumpe. Sticla izolatoare poate preveni pierderile de căldură. Geamurile termopan pot avea geam dublu cu spațiu între ele, care creează un strat ce atenuează efectele căldurii.

Geamul termoizolant este util în orice anotimp, nu doar iarna.

Utilizarea unor sisteme de ventilație

Sistemele de ventilație sunt indicate în locuințele cu puține ferestre, unde ventilația este slabă și există riscul ca umezeala să se acumuleze pe pereți.

Dezumidificatoarele ajută la îndepărtarea umezelii din casă. Cu ajutorul lor se poate sta într-un mediu curat și confortabil, se pot elimina problemele cu privire la umiditate, în sezonul ploios și în anotimpul de iarnă.

Există mai multe tipuri de dezumidificatoare, unele sunt mai scumpe și mai complicate. Ele se aleg în funcție de dimensiunea camerei și de structura clădirii. Fiecare dezumidificator are o anumită capacitate, trebuie studiate cu atenție caracteristicile sale.

Cele mai simple produse sunt dezumidificatoarele ce folosesc cartușe, care sunt o soluție destul de eficientă pentru combaterea umidității și mirosurilor neplăcute din locuință. Acestea folosesc cartușe cu cristale active de sare, care au capacitatea de a absorbi umezeala din aer. Ele se instalează în diferite camere, deci trebuie cumpărate mai multe. Cu ajutorul lor, mediul din locuință va fi menținut uscat, astfel se previn multe daune care pot fi provocate de umiditatea excesivă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.