Casă și grădinăStrategii pentru prevenirea și eliminarea mucegaiului de la mansardă

Strategii pentru prevenirea și eliminarea mucegaiului de la mansardă

Mucegaiul de la mansardă este o problemă pentru cei care stau la case (cu izolație slabă și ventilație ineficientă). Dacă pe acoperiș s-a acumulat apă de ploaie și pe tavan apar pete umede, greu de uscat, riscul să apară mucegaiul în spatele tavanului este ridicat și apoi igrasia se va forma și pe suprafața interioară. Ce metode există pentru a realiza un spațiu interior confortabil, la mansardă?

Navigare rapidă în articol:

  1. Care sunt cauzele formării mucegaiului
  2. Sfaturi pentru prevenirea și eliminarea mucegaiului

1. Care sunt cauzele formării mucegaiului

Mansarda este un loc în care probabil stai mai puțin, deci este posibil să nu sesizezi la timp că poate fi afectată de mucegai. Care este motivul acestei probleme? Ce se va întâmpla dacă lași mansarda nesupravegheată și ai și o izolație slabă la casă?

Mecanismul condensului

Există diferite cauze ale mucegaiului la casă, dar când vine vorba despre mansardă, deseori problema apare datorită condensului. La case, mucegaiul este cauzat de condens și poate afecta toată casa.

Condensul duce la creșterea mucegaiului, cauzând așa numitul sindrom al clădirilor bolnave. Dacă locuința are probleme mari de ventilație și izolație, atunci riscul să apară acest sindrom este ridicat.

Condesul apare îndeosebi iarna, deși se folosește încălzirea (prin centrală și calorifere) pentru a menține casa caldă. Încălzirea ridică aerul cald și umed, acesta ajunge la mansardă prin tavanul casei, iar dacă iarna mansarda este rece (izolația fiind slabă și ventilația insuficientă), este clar că pot să apară probleme create de formarea mucegaiului.

Aerul cald și umed este răcit imediat, apoi el este transformat în vapori de apă. Aceștia se acumulează sub forma unor picături de apă pe suprafața acoperișului mansardei sau a tavanului camerei. Prin urmare, astfel se produce un început de condens, care face ca mucegaiul să apară și să se dezvolte din ce în ce mai mult.

Treptat mucegaiul de la mansardă se întinde, iar riscul să se răspândească în toată camera crește. Acest lucru poate afecta aspectul casei și sănătatea persoanelor care locuiesc în ea.

Probleme cu acoperișul

Mucegaiul se formează adesea dacă există scurgeri în acoperiș sau dacă acesta este deteriorat pe anumite zone. Este important să verifici acoperișul mansardei pentru a depista eventualele semne de umiditate, pete și alte probleme. De asemenea, trebuie să analizezi cu atenție ferestrele, grinzile, căpriorii, toate zonele casei. Uneori pot exista scurgeri și la instalațiile sanitare.

Există materiale termoizolante pentru planșee, pereți, terase, fațade și acoperiș. Punând un material termoizolant pe suprafața acoperișului pentru a evita contactul cu aerul exterior, va fi mai răcoare vara și se va menține căldura iarna. Oamenii care fac astfel de renovări duc o viață mai sănătoasă și mai confortabilă.

Izolație deteriorată

Dacă mansarda are o izolație insuficientă, atunci asta poate fi cauza apariției mucegaiului. Izolația trebuie să împiedice formarea condensului și a igrasiei.

În general, casele care sunt mai vechi pot avea o izolație deteriorată sau uzată și de asta, oamenii simt frigul iernii, pentru că se pierde din căldura din interiorul casei. Îmbunătățirea ventilației ajută la creșterea confortului și prevenirea condensului. Pentru asta trebuie întrebat un specialist în izolații, care are cunoștințe temeinice despre caracteristicile izolației la case.

Printr-o izolație puternică a locuinței se protejează sănătatea, pentru că vara este mai răcoare, iar iarna este cald. Izolația previne pătrunderea și pierderea de căldură prin pereții exteriori, ferestre, acoperiș. Altfel spus, iarna nu se pierde din căldura din interiorul casei, iar vara, nu va pătrunde căldura de afară în locuință.

Dacă în casă izolația termică este bună, se poate păstra o temperatură confortabilă și o umiditate normală pe tot parcursul zilei, indiferent de temperatura mediului exterior. Uneori, nici nu este nevoie de a utiliza aerul condiționat pentru a îmbunătăți confortul în spațiul de locuit.

În concluzie, soluția la aceste probleme este cu siguranță construirea unei case cu performanțe ridicate de izolație. În acest fel se duce o viață sănătoasă și confortabilă.

Ventilație slabă

Dacă mansarda este slab ventilată, va suferi fluctuații de temperatură, iar asta favorizează apariția condensului. Aerul cald din interiorul casei se ridică și în contact cu aerul rece al acoperișului duce la formarea picăturilor de apă. Asta va cauza umiditate izolației și va dezvolta mucegaiul.

Pentru a preveni astfel de probleme trebuie verificat acoperișul, plafonul, găurile de aerisire de la mansardă.

2. Sfaturi pentru prevenirea și eliminarea mucegaiului

Deja se știe că ventilația este foarte importantă pentru a menține performanța ridicată a izolației termice și etanșeitatea la aer, fără a afecta casa.

Aerisirea casei este esențială

Pentru a preveni formarea mucegaiului, cel dintâi când te-ai trezit dimineața și vezi picături de apă pe geamuri și pereții casei, trebuie să deschizi ferestrele puțin, pentru a aerisi bine locuința. Condensul se formează din cauza diferenței mari de temperatură dintre interior și exterior, a umidității ridicate.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Cum să aerisiți corect baia pentru a evita formarea de mucegai?

Creasta de ventilație

Unii oameni folosesc o bandă de aerisire la coama sau creasta acoperișului casei. Ei utilizează un sistem de ventilație atașat la creasta acoperișului, pentru a preveni formarea mucegaiului la mansardă.

Condensul apare la acoperiș din cauza diferenței de temperatură dintre interior și exterior. Prin acest sistem de ventilație se poate preveni în mod eficient condensul la mansardă și se poate scădea riscul de deteriorare a durabilității acoperișului.

Curățarea mucegaiului

Pentru îndepărtarea mucegaiului de pe tavan și pereți, poți folosi anumite produse, ca de exemplu:

  • Bicarbonat de sodiu
  • Oțet alb
  • Peroxid de hidrogen
  • Soluții speciale contra mucegaiului.

Pentru a spăla mucegaiul se amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu în apă și se pulverizează pe perete, pe zona respectivă. Apoi se freacă peretele cu o perie și se clătește în mod repetat. Pentru clătire la final se poate folosi apă sau doar oțet alb.

Mucegaiul poate fi eliminat cu oțet alb pentru că acesta are prorpietăți antifungice și antibacteriene. Oțetul se folosește nediluat cu apă, se pulverizează pe perete, se freacă cu o cârpă și apoi se clătește în mod repetat.

Și peroxidul de hidrogen ajută la îndepărtarea mucegaiului. Se pulverizează pe suprafața respectivă, se lasă să acționeze timp de 15 minute, apoi se curăță cu o perie și se clătește cu apă de mai multe ori, cât este necesar.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.