Casă și grădinăProtejarea locuinței de mucegai și igrasie, cum să scapi de această problemă

Protejarea locuinței de mucegai și igrasie, cum să scapi de această problemă

Pentru a avea o casa sanatoasa, protejarea locuintei de mucegai si igrasie reprezinta un pas foarte important. Mucegaiul reprezinta un factor deosebit de nociv si nu doar ca ofera intregii locuinte un aspect neplacut si creeaza un miros greu si apasator, insa va poate afecta sanatatea.

Cauza principala a aparitiei mucegaiului este umiditatea crescuta din interiorul locuintei si cum se spune ca este mult mai bine sa previi decat sa tratezi, este indicat sa respectati toti pasii pentru a evita ca umiditatea din locuinta, precum si alti factori, sa duca la aparitia condensului dupa care la aparitia igrasiei si a mucegaiului. Pentru a clarifica lucrurile, igrasia reprezinta umezeala, petele, uneori galbui care, tocmai datorita umezelii, permit dezvoltarea bacteriilor, in asa fel incat mucegaiul nu va intarzia sa apara.

Pe langa factorul amintit anterior, igrasia si mucegaiul pot sa se extinda chiar si de pe peretii exteriori, in cazul in care acestia nu sunt suficient de bine izolati.

Revenind la pasii pe care trebuie sa ii respectati pentru protejarea locuintei de mucegai si igrasie, este bine sa porniti cu etapele cele mai dificile, una dintre acestea fiind izolarea termica a locuintei. Termoizolatia trebuie sa fie facuta corect, cea mai frecventa metoda fiind izolarea termica pe exterior. Cu toate acestea, chiar si daca exista un sistem de termoizolatie realizat pe exterior, igrasia si mucegaiul inca isi pot face aparitia daca in locuinta umiditatea este prea mare sau daca temperatura nu este constanta.

O alta modalitate de a izola termic o locuinta, o modalitate mult mai eficienta in lupta cu igrasia si mucegaiul, este izolarea termica pe interior, realizata fie cu placi de polistiren, fie cu placi de rigips. Acest tip de izolare termica permite si izolarea tavanului ceea ce inseamna diminuarea pierderilor de caldura.

Igrasia si mucegaiul nu doar ca au un aspect foarte inestetic si pot produce grave probleme de sanatate, insa afecteaza intr-o mare masura si tencuiala si vopseaua. Atunci cand zugraviti, incercati sa folositi o vopsea rezistenta, anti-mucegai.

Aerisirea locuintei si mentinerea unei temperaturi constante reprezinta un alt pas important pentru protejarea locuintei impotriva mucegaiului. Daca nu sunteti multumiti de caldura din locuinta dumnevoastra, evitati sa folositi aragazul pentru ca acesta va favoriza aparitia vaporilor de apa si inclusiv aparitia igrasiei si a mucegaiului.

Chiar daca v-ati luat toate masurile de precautie pentru a preveni aparitia mucegaiului si totusi observati pete de mucegai si un miros foarte inchis, trebuie sa actionati rapid. Mucegaiul de pe pereti este foarte toxic pentru organism asa ca imediat dupa ce ati identificat toate zonele in care mucegaiul si-a facut aparitia, incercati sa il indepartati cu ajutorul clorului. Si vaporii de clor pot fi toxici pentru organism, asa ca imediat ce ati spalat zonele cu clor lasati incaperea sa se aeriseasca foarte bine. Puteti usca zonele afectate cu o aeroterma.

Tot pe baza de clor sunt create si solutiie special destinate indepartarii mucegaiului doar ca acestea au avantajul de a actiona foarte rapid si impiedica aparitia ulterioara a mucegaiului.

Mucegaiul din dulap – o adevarata problema

De cele mai multe ori, sifonierele sunt asezate pe peretii exteriori deoarece acestea sunt piesele de mobilier cele mai masive care impiedica pierderea caldurii. Insa, daca peretele exterior este afectat de igrasie, aceasta va “migra” si in dulap. Aici lucrurile par sa se complice. Va trebui sa scoateti toate hainele si sa le spalati pe cele afectate de mucegai sau chiar si pe cele care au prins mirosul specific. In acelasi timp, placa din spatele sifonierului va fi scoasa, stearsa foarte bine, tratata cu o solutie impotriva mucegaiului si lasata la uscat. Abia dupa aceasta procedura, hainele vor fi reorganizate in sifonier.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.